Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Belçikalı Collinet ailesinin sahibi olduğu Carmeuse Grup bünyesinde olan Kimtaş Kireç Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin Torbalı’da açmak istediği yeni ocak ÇED başvurusu yapmıştı. Proje tanıtım dosyasını inceleyen Bakanlık kararını açıkladı. Bakanlık bölgedeki zeytinlikleri göstererek projenin ÇED sürecini sonlandırdı.
Bakanlığın duyurusunda şu ifadeler yer aldı:
ÇED sürecinde komisyon üyesi olan İzmir Valiliğinin (İl Tarım ve Orman Müdürlüğü) ilgi (b)'de kayıtlı cevabi yazısında; söz konusu proje için talep edilen sahanın arazi çalışmalarında, TAD portal ve Ürün Destekleme Sistemleri üzerinden yapılan incelemede 3 km çaplı alan içerisinde zeytinlikler olduğunun tespit edildiği, 4086 sayılı Kanunla değişik 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunun; Madde20–(Değişik:28/2/1995 - 4086/5 md.) ''Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vejatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez. Bu alanlarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri yapımı ve işletilmesi Tarım ve Köyişleri Hükmü doğrultusunda çalışma sahasına 3 km mesafe Bakanlığının iznine bağlıdır.'' hükmü gereği içerisinde bulunan zeytinlik sahaları göz önünde bulundurulduğunda Proje Tanıtım dosyasında koordinatları verilmiş olan saha üzerinde yapılması planlanan ''87472 Ruhsat Numaralı II-C Grup Kireçtaşı Ocağı'' projesinin kurulmasının uygun bulunmadığı hususları Bakanlığımıza iletilmiştir.
Bu itibarla, 29.07.2022 tarihli ve 31907 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinin 5. maddesinin 2. fıkrasının (a) bendi ile kayıt altına alınan "Bu Yönetmelik hükümlerine göre karar (ÇED Olumlu/ÇED Gerekli Değildir) tesis edilmeden önce; projenin gerçekleştirilmesinin ilgili mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti halinde, ÇED süreci aşamasına bakılmaksızın sonlandırılır." hükmü uyarınca İzmir İli, Torbalı İlçesi, Yeniköy Mahallesi Mevkiinde Kimtaş Kireç Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan "87472 Ruhsat Numaralı II-C Grup Kireçtaşı Ocağı" projesine ait ÇED süreci sonlandırılmıştır.
PROJE HAKKINDA
Toplam 30 hektar alanda çalışmaları yapacak olan şirketin ruhsat (ÇED) alanı içerisinde ocak sahası, malzeme, pasa ve bitkisel toprak stok sahaları yer alacaktı. Sahadan alınan malzemenin, proje alanına yaklaşık 2600 metre mesafede bulunan, faaliyet sahibine ait Kireç Fabrikasında hammadde olarak kullanılacaktı. Ocak alanlarında, patlatma yöntemi kullanılarak, yılda toplam1 milyon ton tüvenan maden üretimi yapılması planlanıyordu. ÇED alanı, İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Onaylı Çevre Düzeni Planına göre ‘tarım arazisi’ işaretli alanda kalıyor ve parsel sorgu uygulamasında yer alan bilgilere ocak sahasının yanı başında zeytinlikler yer alıyordu. Yine ocak sahası Metropolis Antik Kenti’ne kuş uçuşu 1,5 kilometre uzaklıkta kalıyordu.
Projenin halkın katılımı toplantısı ise Torbalıların eylemlerinden dolayı yapılamamıştı.
İLK PROJE İPTAL EDİLMİŞTİ
Öte yandan şirket söz konusu 87472 Ruhsat No'lu sahada açmak istediği ilk ocak girişimi bakanlıktan dönmüştü. 50 hektarlık ÇED sahası için başvuran şirket İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden veto yemişti. Vetonun gerekçesi ise ocak sahasının 3 kilometre etrafında yer alan zeytinlikler gösterilmişti. İkinci başvuruda ÇED sahası küçültüldü.
EN BÜYÜK KİREÇ ÜRETİCİSİ
Kimtaş Bergama (İzmir), Torbalı (İzmir), Soma (Manisa), Muğla, Pınarhisar (Kırklareli) ve Bartın olmak üzere toplam 6 fabrikası ile Türkiye'nin en büyük kireç üretim kapasitesini elinde bulunduruyor.