Her yıl olduğu gibi bu yıl da kilometrelerce uzaklardan gelen mevsimlik işçiler, Torbalı’ya gelmeye başladı. Başta kurutulmuş domates olmak üzere çeşitli tarım işleri için şehir dışından getirilen işçiler iş başı yapmaya başladı. Torbalı’ya gelen yüzlerce işçi, domates ve biber gibi yazlık ürünlerin işlerini de gerçekleştirecek. Ekmek parası derdine düşen mevsimlik tarım işçileri, Yazıbaşı, Ahmetli, Subaşı gibi birçok bölge çadır kurarak yaşam mücadelesi veriyor. İşçiler, Şanlıurfa, Mardin, Gaziantep, Mersin, Adana, Batman gibi illerden 5-6 aylığına geliyor. Anne ve babalar tarlada çalışırken küçük çocuklar ise daha mağdur oluyor. Bazı küçük çocuklar da çeşitli işlerde çalıştırılırken daha küçük çocuklar da tarlada büyüyor.
ÇADIRLARDA YAŞAM
Yoğun iş arzının olduğu Torbalı’da mevsimlik işçiler bir bir gelmeye başladı. Genelde derme çatma evler ve naylondan yapılmış çadırların içerisinde konaklayan bu aileler, su ihtiyaçlarını civar tarlalardaki su artezyenlerinden sağlıyor. Birçok zor koşulların üstesinden gelmeye çalışan aileler, gündüzleri ovada çalışırken akşamları ise çocuklarıyla ilgileniyorlar. Bazı çocuklar da aileleriyle tarlada çalışıyor. Bebeklerin de tarlalara getirildiği gözlerden kaçmazken bu görüntülerin son bulmaması yürek sızlatıyor. Zor şartların hiçbir zaman iyileştirilmediğini ifade eden mevsimlik işçiler, 5 ay sonra kendi topraklarına gideceklerini söyledi. En büyük sorunları konaklama sorunu olan mevsimlik işçiler şimdilerde çapalama ve hasat işlemleriyle uğraşıyor.
BEŞİKLER TARLADA
Yaşadıkları şehri bırakarak binlerce kilometrelik yoldan batıya doğru gelen mevsimlik işçiler, büyük sorunlarla da boğuşuyor 100-120 liraya çalıştıklarını ifade eden tarım işçileri, çocuklarının mağdur olduğunun farkında olsalar da bir çözüm geliştirmiyor. Çocukların tarlada çalıştığını belirten tarım işçileri, “Biz genelde yaptığımız iş kadar para alıyoruz. O yüzden çocuklarımız da bize yardım ediyor. Onlar da yazın çadırda duramadıkları için tarlalara geliyor. Daha küçük çocuklar da tarla kenarına koyduğumuz beşiklerde oluyor. Geçim için buna mecburuz” dedi.