GÜNDEM

Ziyaretçisi eksik olmuyor

İlçenin eski mahallelerinden olan Karakuyu Mahallesine ismini veren kuyu adeta zamana meydan okuyor. Artık kullanılmayan kuyunun hikayesini Mahalle Muhtarı Ersel Ergin haber muhabirimiz Sefa Yıldırım'a anlattı.

Ülkemizde her semt tarih boyunca kendi sınırları içerisinde yaşanan olaylarla anılarak günümüzdeki adlarını aldı. Kültürel bir değeri olan bu adlar kahraman isimleri, yaşanan güzel olaylar yada facialar arasından toplumun bütün bireyleri kabul etmesiyle belirlenerek yerini yıllardır koruyor. Torbalı’daki 60 mahallede de aynı süreçlerden geçerek şuan ki isimleriyle bilinirlik kazandı.  Tarımsal faaliyetleriyle ön plana çıkan Karakuyu Mahallesi de bölgedeki en eski kuyuda yaşanan olaydan geliyor.

KUYUNUN HİKAYESİ

Karakuyu Mahallesi Muhtarı Ersel Ergin, kuyu ile ilgili olarak “Osmanlı döneminde köyün adı bazı kaynaklarda “Gelin” olarak geçiyor. İlkçağlardan beri yerleşime sahne alan Karakuyu beldesinin adının nerden geldiği konusunda çeşitli rivayetler söyleniyor. Bu rivayetlerden en kabul göreni ise Yukarı mahallede günümüzden 300 yıl önce göçebeler yaşarmış. Hayvancılıkla geçinirler sürülerini otlatırlarmış. Bir gün çobanlardan biri keçisini kaybetmiş. Uzun süre keçisini aramış ve sonunda derin karanlık bir kuyuda bulmuş. Keçi, suyun yüzünde kurtulmayı bekliyormuş. Bu kuyuya, çoban “Karakuyu” adını vermiş. Sonraları göçebeler bu kuyunun bulunduğu bölgeye yerleşmeye başlamış. Köy adını zamanla bu şekilde almış” diyerek mahallenin hikayesini kısaca özetledi.

ZİYARETÇİSİ EKSİK OLMUYOR

Torbalı’daki verimli arazilerinde hayvanlarını otlatmak için konar göçer bir hayat sürenler her gittikleri yerlerde suyun olduğu noktalara çadırlarını kurmayı tercih ediyordu. Karakuyu mahallesine ismini veren ve derinliği 20 metreyi bulan kuyuda yıllar boyunca pek çok göçebe besincinin konaklama yeri oldu. Kuyunun girişi son yıllarda kapatılarak suyu kullanılmasa da ziyaretçisi eksik olmuyor. Çevresi temizlenerek restore edilen kuyuyu mahalleye gelen görmeden gitmiyor. Muhtar Ersel Ergin, “Kuyu Mahallemiz açısından kültürel önemi yüksek. Çevre düzenlemesiyle insanların ziyaret edebileceği bir yer haline getirildi. Kuyunun suyu hiç eksik olmuyor. Fakat kuyuların sayısı artığı için artık kullanmıyoruz. İçine birisi düşmesin diye üstünü kapatarak önlem aldık” dedi.