Yeni yılın gelmesiyle birlikte ürünlerde de beklenen zamlar gelmeye başladı. Süt üreticilerinin artan maliyetler nedeni ile çiğ süt fiyatlarının artırılması talebine Ulusal Süt Konseyi'nden yanıt geldi. Ulusal Süt Konseyi (USK), çiğ süt tavsiye fiyatına yüzde 17 zam yapıldığını açıkladı.. Konseyin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, çiğ süt tavsiye fiyatı 1 Ocak 2025'ten itibaren geçerli olmak üzere tespit edildi.

ÜRETİCİNİN ELİNE LİTRE BAŞINA NET 17,15 LİRA GEÇECEK

Buna göre, yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatı, üreticinin eline litre başına net 17,15 lira geçecek şekilde belirlendi. Soğutma, nakliye ve diğer cari giderler üretici tarafından karşılandığı takdirde, bu giderler üreticiye ilave ödenecek. Baz alınan yağ ve protein oranlarındaki her bir 0,1'lik değişim için 25 kuruş fark uygulanacak. Öte yandan Torbalı’da yüzlerce üreticiyi ilgilendiren zam çiftçiyi tatmin etmedi. Maliyetlerin çok yüksek olduğunu belirten üreticiler, zammın daha yüksek olması gerektiğini ifade etti. Öte yandan, daha önceki açıklamada 14,65 TL olarak uygulanan çiğ inek sütü litre fiyatlarına zam gelmeyeceği açıklanmış, çiğ süt tavsiye fiyatının üç aylık periyotlar halinde yeniden değerlendirileceği belirtilmişti.

Sütün litre fiyatı 20 lira olmalı

Artışın yetersiz olduğunu dile getiren üreticiler ise “Bu fiyat, bizim maliyetlerimizi bile karşılamaya yetmez. 50 kiloluk bir çuval yemin en ucuzu olmuş 650 lira… USK böyle bir fiyat yaptı ama büyük firmaların, bu fiyatı uygulayacaklarını sanmıyorum. Çünkü bugün 14,65 liradan sütü almıyorlar, 17,15’den mi alacaklar? Firmalar, paketleyip rafa koydukları sütü vatandaşa satamadığı için bizden aldığı süt miktarını da azalttı. Mesela bir firma geliyor, artık 30 ton eksik süt alacağım, diyor. Pek biz üreticiler o elimizde kalan sütü ne yapacağız? Sütün litre fiyatı 20 lira olsa, hiç olmazsa maliyeti karşılar, küçük bir harçlık koyardık cebimize. 20 değil, daha yüksek bir fiyat olmalı ki, para kazanabilelim. Sonuçta yine hayal kırıklığına uğradık. Firma günde 500 ton süt işliyor diyelim, 17,15 liradan süt almaya başlarsa, alacağı sütü 350 tona düşürür. Çünkü o da  sütünü tüketiciye satamıyor. Olayın tüketici tarafına da bakmak gerekiyor. Firmalar, işlemedikleri sütü depolamaya başladılar. Bu da karlı bir şey değil. Çünkü adam 10 milyon liralık sütü depolayacağına, o parayı repoya yatırır, hiç başı ağrımadan parasını kazanır. değil, daha fazlası. Fakat süt satılmadıktan sonra bu rakamların da bir anlamı yok. Süt üreticisinin ayakta kalması için 20 lira şyu an için kurtarabilir ama 17,15 kuruşun, 3,15’lik artışa rağmen bir anlamı yok.”

CHP Torbalı Örgütü de destek verdi CHP Torbalı Örgütü de destek verdi

Editör: Ömer Dur