Aile hekimliği alanında önemli değişiklikler içeren yeni yönetmelik, geçtiğimiz ay Resmi Gazete’de yayımlandmıştı. 1 Kasım 2024 tarihinden itibaren geçerli olan düzenleme, ilaç yazımı ve teşvik ödemelerinde köklü yenilikler getirdi. Bu kapsamda, doktorların özellikle antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu ilaçları daha az yazmaları teşvik edildi. Yeni yönetmelik, aile hekimlerinin sözleşme sürelerine de önemli değişiklikler getiriyor. Mevcut düzenlemede doktorlar, görev süreleri sonunda diledikleri takdirde sözleşmelerini uzatma hakkına sahipken, artık hedef puanlarına ulaşamayan doktorların sözleşme uzatma hakkı kaldırılacak. Bu değişiklik, yönetmeliğin 7. maddesi kapsamında yapıldı.

KRONİK HASTALIK TARAMALARINA EK TEŞVİK

Motorine dev zam geliyor Motorine dev zam geliyor

Kronik hastalık taramalarını teşvik eden yönetmelik değişikliği ile doktorlara ek ücret ödemesi yapılacak. Hedef nüfusun Yüzde 40’ını tarayan hekimler, tavan ücretin Yüzde 18,9’u oranında teşvik ödemesi alırken, bu oran Yüzde 70 ve üzeri taramalar için Yüzde 37,8 olacak. Bu düzenlemeyle birlikte kronik hastalıklarla mücadelede erken tanı süreçlerinin desteklenmesi amaçlanıyor.

İLAÇ YAZIMINDA SINIRLAMALAR GETİRİLDİ

Son dönemde aile hekimlerinden reçete edilen ilaçların istismarının arttığı gözlemlendiğinden,  yeni düzenleme ile özellikle hafif vakalarda gereksiz ilaç yazımının önüne geçilmesi hedefleniyor. Hastalarına daha az ilaç yazan hekimlere daha yüksek teşvikler verilerek ilaç tüketiminin azaltılması sağlanacak.

GÜNLÜK MUAYENE SAYISI TEŞVİKLERİ YENİLENDİ

Yeni düzenlemeyle, doktorların günlük muayene sayısına göre teşvik ödemelerinde değişiklikler yapıldı. Önceden belirli bir muayene sayısına göre verilen teşvikler, artık hedef muayene oranına göre belirlenecek. Günlük muayene sayısının hedefin Yüzde 50-100 arasında olması halinde doktorlara tavan ücretin Yüzde 22,05-44,1’i arasında teşvik ödemesi yapılacak.

Editör: Haber Merkezi