GÜNDEM

Uzmanlar uyardı: Bilmediğiniz mantarı tüketmeyin!

Türkiye genelinde yağışların artması nedeniyle doğada yetişen mantarların üremesinde, yurt genelinde ve Torbalı’da tüketimin artmasına bağlı zehirlenme vakalarında artış gözlendiği öğrenildi

Türkiye genelinde yağışların artması nedeniyle doğada yetişen mantarların üremesinde, yurt genelinde ve Torbalı’da tüketimin artmasına bağlı zehirlenme vakalarında artış gözlendiği öğrenildi. İlçede özellikle hafta sonu yüzlerce kişinin orman ve dağlarda mantar aradığı öğrenildi. Çıntar mantarı ve zehirsiz mantarları toplayan vatandaşların bir kısmı da zehirli mantar topladı. Torbalı Devlet Hastanesi’nde son günlerde mantar zehirlenmesi şikayetlerinin arttığı öğrenilirken, uzmanlar uyarıda bulundu. İşte uzmanların açıklamaları:

Mantar Zehirlenmesi Nasıl Oluşur ?

Mantar zehirlenmeleri, özellikle yağışların bol olduğu mevsimlerde görülmektedir. Doğal ortamlarda yetişen ve yapısında zehir bulunan mantarların taze, kurutulmuş veya konserve şeklinde çiğ veya pişirilmiş olarak yenmesi neticesinde ölümle sonuçlanabilen ciddi zehirlenmeler görülebilmektedir. Ülkemizde doğal ortamlarda zehirli mantarların yetiştiği ve halkımızın da bu mantarlara çokça rağbet ettiği bilinmektedir.

Mantar Zehirlenmesi Nasıl Teşhis Edilir?

Hastanın mantar yeme hikayesi ile zehirlenme bulguları birlikte değerlendirilerek mantar zehirlenmesi olup olmadığına karar verilir. Yenen mantarın uzman kişilerce incelenmesi de zehirlenmenin teşhisinde yardımcı olmaktadır.

Mantar Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir?

Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişir. Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehirin niteliğine göre mantarın yenmesini takiben 2 ile 6 saat içinde ortaya çıkabilmektedir.

Mantarlarda bulunan zehirin özelliğine göre ortaya çıkan belirtiler çeşitlilik gösterebilmektedir. Mantarın yenmesini takiben 2 saat içinde sersemlik, karın ağrısı, kas ağrıları, konuşma güçlüğü, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme; bazı türlerin yenmesinden 6 saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı, karaciğer, böbrek fonksiyon bozuklukları, daha sonraki günlerde (4-6 gün) gelişebilecek karaciğer ve böbrek bozuklukları ile bu organların bozukluklarına bağlı belirtiler ve sonuçta ölümle sonuçlanan zehirlenme belirtileri görülebilmektedir. Vatandaşlarımızın doğada yetişen mantarları kesinlikle tüketmemeleri ancak tüketilmesi sonucunda bu belirtilerin görülmesi hâlinde mantarı tüketen kişilerin derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir.