Zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerine izin veren yönetmelik değişikliği Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu değişiklikle ülke genelinde zeytin katliamının yaşanacağı endişesi var. Kazdağları başta olmak üzere zeytinlik alanların büyük bölümünde madencilik faaliyeti için çok sayıda izin alındığı biliniyor.

Tarım Dünyası’nda yer alan haberde, Madencilik Yönetmeliği’nin 115. maddesine eklenen bir fıkra ile zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerine izin verilmesi, madencilik faaliyetleri için zeytinliklerin taşınması, taşınan, yok edilen zeytinlik alan kadar alanın zeytinlik olarak tesis edilmesi kararlaştırıldı.

İDAM FERMANI

“Zeytinciliğin idam fermanı” olarak adlandırılan, zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerine izin veren düzenleme bu kez Madencilik Yönetmeliği’ne eklenen bir fıkra ile gündeme geldi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 1 Mart 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan “Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile maden sahalarına denk gelen zeytinlik alanların taşınması öngörülüyor.

‘SERMAYE YARARINA’ 

Gazetemiz yazarı ve ziraat mühendisi Hakan Bodrumlu da konuyla ilgili verdiği görüşte şu ifadeleri kullandı:  “Bilirkişilerin tam da Akbelen Ormanı’nda termik santrale kömür sağlamak için açılacak olan madenin keşfinin yapıldığı esnada, 3573 sayılı Zeytincilik Islahı Ve Aşılanması Kanunu’nu, 5403 sayılı Toprak Koruma Kanunu’nu söylemde; ‘kamu yararı’ gerekçesi ile hakikatte ise; madencilerimizin özel istek ve arzularının doğrultusunda ‘sermaye yararına’ yönetmeliğin değiştirilmesi ile delmiştir. Buna göre; arazinin tapuda zeytinlik alan olduğu gözükse bile, başka bir yerde mevzu bahis madenciliği yapabilme imkânı yok ise maden faaliyetlerine devam edebilecek. Maden sahası üzerindeki zeytinlikler taşınabilirse taşınacak, taşınması mümkün değilse de maden sahası kadar alan zeytinlik tesisi yapacağını taahhüt edecek. Ve sonrası memleketimin tüm zeytinliklerinin katli maden sermayesi tarafından mubah olacaktır. Değiştirilen kanun ile ne yazık ki zeytinliklerimizin göz göre göre katledilişine şahit olacağız. 

VEKİLLERDEN TEPKİ

Öte yandan değiştirilen kanuna yönelik siyasilerden de eleştiriler geldi. CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan sosyal medya hesabından, “Zeytin katliamı olacak. Madencilik için zeytinlikler ya kesilecek ya taşınacak. TBMM’ye 7 kez getirilen yasa teklifi reddedilmişti. Yönetmelik değişikliği ile zeytin katliamının önü açıldı” ifadeleriyle tepki gösterdi.

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan da, “Aç gözlü saray rejimi! Zeytin kalacak sen çürüdüğün için düşeceksin. Az kaldı. Gün gelecek devran dönecek zeytinin hesabı sorulacak zalimden. Zeytin ağaçlarına kıymak isteyenler de unutmasın. Zalime uyan zulme ortak olur” sözleriyle tepkisini ortaya koydu.