İçişleri Bakanlığı’nın terörle mücadelede uygulamaya koyduğu yeni konseptle, Türkiye genelinde yürüttüğü çalışmalarla 214 gencin terör örgütü PKK'dan kurtarılmasını sağladı. Çalışmalar öncelikle PKK'lı teröristlerin, küçük yaşlarda kandırarak örgüte kattığı gençlerin, aileleriyle iletişime geçmesiyle başlıyor. Ailelerin de yardım talebi üzerine TEM Şube polisleri devreye giriyor. Polisler, ailelerle istedikleri yerde görüşüp, onlara çocuklarının Türkiye’de suça karışmadıkları sürece ceza verilmeyeceğini, teslim olmaları halinde ifadeleri alınıp, soruşturma geçirdikten sonra hayatlarına özgür bir şekilde devam edeceğini anlatıyor. Aileler de bu bilgileri, çocuklarıyla paylaşıyor. Sabırlı ve titizlikle yürütülen diyalog sürecinde, bir süre sonra örgüt üyesi gençlerin bu kez polisle temas kurması sağlanıyor. Ailesi ve polisin ikna çalışmaları sonuç verdiğinde, örgütten kaçabilen gençler, güvenlik güçlerine teslim oluyor. Önce aileleriyle buluşmalarına izin verilen örgüt üyeleri, mahkeme süreçleri tamamlandıktan sonra ise normal hayatlarına devam ediyor.

DHA ÇALIŞMALARI YERİNDE İZLEDİ

DHA, terörle mücadele kapsamında çocukları terör örgütü PKK tarafından kandırılan ailelerle yapılan çalışmayı yerinde izledi. DHA ekibi çocuklarının terör örgütü PKK’nın elinden kurtarılması için ikna çalışması süren iki baba ve teröristlerinden kaçarak teslim olan bir genç ile babasıyla röportaj yaptı.

'OĞLUM KAYBOLDU, GİTTİ'

Oğlunun 15 yaşında örgüte katıldığını belirten baba, yaşadığı süreci şöyle anlattı:

"Oğlum 15 yaşında kayboldu. Karakola müracaat ettim, kaydını aldılar, onu arayacağız, bulacağız dediler. 6- 7 sene geçti, o zamandan beri haberimiz yok. Kimseyle bağlantı kurmadı. Okula gidiyordu, arkadaşları o tarafa meyilliydi. Ben işe erken gidip geç geliyordum. Çocuk benden habersiz, o tarafa kaymış. Kandırmışlar çocuğu, götürmüşler. O dönem bizim mahallede oturanlar arasında terör örgütüne katılanlar çoktu. Oğlum benimle pek konuşmazdı ama, ben ona hep anlatırdım. Bu dava boştur, Hepimiz Müslümanız, Müslümanlıkta böyle bir şey yok. Peygamberimiz buyurmuş ki İslam’da ırkçılık yoktur. Sen Kürtsün, ben Türküm, böyle bir şey yok. Devlet bize zulüm hakaret yapmamış. İstediğin yerde iş yeri açıyorsun, istediğin yerde ev yapıyorsun, sana karışan yok. İsrail’in Amerikan’ın oyunudur. Böl, lokmayı küçült, yut. Ama çocuğa para verdiler, onu kandırdılar. Eve geç gelmeye başladı. Telefonla aradığımda sanki konuşma yapılan bir yerden geliyordu sesi. Ben bir şey yapamadım. Oğlum kayboldu gitti. O arkadaşlarını da uyarıyorduk, ben de annesi de çocuğumuzun peşini bırakın diyorduk. Ama yakasını bırakmadılar."