Diyarbakır’da sokağa çıkma yasaklarının sürdüğü 28 Kasım 2015’te Sur ilçesindeki Dört Ayaklı Minare önünde katledilen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi cinayetine ilişkin 3’ü polis 4 sanık açılan davanın üçüncü duruşması yarın 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Diyarbakır Barosu’ndan çok sayıda avukatın katılacağı duruşmada, tanıkların dinlenmesi bekleniyor. Tutuksuz yargılanan sanık polisler F.T., S.T. ile M.S.’nin 3 yıldan 9 yıla kadar hapsi istenirken, firari sanık Uğur Yakışır hakkında ise, hem Elçi hem de aynı gün öldürülen polisler Cengiz Erdur ve Ahmet Çiftaslan cinayetleri suçlamasıyla üç kez ağırlaştırılmış müebbet ve 45 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. Türkan Elçi, duruşma öncesi sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Elçi, paylaşımında şöyle yazdı: “5 yılın ardından katıldığımız ilk duruşmada dışarıya atılmakla tehdit edildik. Bir mağdur olarak bana çok ağır geldi, bitmeyen baş ağrısı şikayeti sonucunca MR çektirdiğimde yer yer beyin kanamalarına rastlanıldı. Yarın 3. Duruşmamız var, umarım yine aynı şeyleri yaşamayız.”

NE OLMUŞTU?

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, Diyarbakır’da sokağa çıkma yasaklarının yaşandığı 28 Kasım 2015’te Sur ilçesi ve Dört Ayaklı Minare’nin çatışmalardan gördüğü tahribata karşı yaptığı açıklamanın ardından öldürüldü. Elçi cinayetinin olay yeri incelemesi 4 ay sonra, 17 Mart 2016’da yapıldı. Soruşturmanın başında Elçi’ye doğru ateş ettikleri kamera görüntülerine yansıyan 4 polis “tanık” olarak dinlendi. Diyarbakır Barosu, gazetecilerin çektiği olay yerine ait görüntülerini Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü Forensic Architecture’a gönderdi. Üniversite hazırladığı raporda, fail olarak tespit ettiği 3 polisten birini “kesin fail” olarak işaret etti. Ancak savcılık bu raporu dikkate almayarak ATK’den rapor istedi. Fakat ATK rapor hazırlamadı.

AHMET ALBAYRAK KİMDİR?

Ahmet Albayrak, 2003 yılında Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü'nden fakülte birincisi olarak mezun oldu. 2005 yılında yüksek lisansını Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Resim Anasanat dalında, 2008 yılında ise sanatta yeterliğini Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Resim Anasanat dalında tamamladı. Video, film, motion, resim, çizim, fotoğraf ve enstalasyonları ile dünyanın birçok kentinde önemli sanat etkinliklerine katıldı ve çeşitli ödüller aldı. Sobacı, görsel iletişim tasarımı, hareketli görüntü tasarımı, işitsel imge üretimi, iletişimsel estetik, dijital iletişim, sanat ve basın, film-video sanatı, video mapping, yeni medya, sosyal medya ve sanat, arşiv görselleştirme ve yapay zekâ, yazılı ve dijital basın estetiği, dijital imge dili ve sanat diplomasisi gibi konularda birçok özel ve resmi kurumda seminerler, konferanslar ve dersler verdi, çeşitli projeler gerçekleştirdi. Bu gibi alanlarda ürettiği işlerle çağdaş sanat sergilerine ve çalıştaylara katıldı.