- İzmir Büyükşehir Belediyesi Şubat ayı olağan birinci meclis oturumu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Tunç Soyer’in yönetiminde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) gerçekleşti.

Toplantıda selzedelere nakdi yardımı içeren önerge ve Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Planı oy birliğiyle kabul edildi. Başkan Soyer Kültürpark Planı’na ilişkin plan çalışmaları hakkında bilgilendirme yaptı. CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç altyapı konusunda AKP’den gelen eleştirilere yanıt verdi. CHP’liler ve AKP’liler arasında Boğaziçi olaylarına ilişkin tartışmalar yaşandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer meclis sonunda yaptığı konuşmada İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tüm felaketlerin altından en az zararla kalktığını belirterek dirençli kent vurgusu yaptı.

SOYER’DEN İZMİR TARIMI SUNUMU

Toplantının başlangıcında Başkan Tunç Soyer, ‘Başka bir Tarım Mümkün’ vizyonuyla geçtiğimiz haftalarda start verdiği ‘İzmir Tarımı’ modeli hakkında meclise bir sunum yaptı.

SELZEDELERE NAKDİ YARDIM

İzmir’de yaşanan sel felaketinde meskenleri ve eşyaları zarar görmüş mağdur vatandaşlar için asgari 2 bin TL, azami 12bin TL, iş yerleri ve eşyaları zarar görmüş mağdur vatandaşlar için asgari 2 bin TL, azami 15 bin TL nakdi yardım yapılmasına ilişkin önerge mecliste oy birliğiyle kabul edildi. 

ESHOT 295 MİLYON TL KREDİ ÇEKECEK

ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 295 milyon TL iç borçlanma kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığından onay alınması, söz konusu kredi için Büyükşehir Belediyesi’nin garantör olması, garantörlük kapsamında her türlü işlemin yapılması ve kredi kullanımı ile ilgili her türlü sözleşme, taahhütname, protokolleri düzenleyip imzalanması için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer’e yetki verilmesi hakkındaki önerge komisyonlara gönderildi.

KÜLTÜRPARK PLANI OY BİRLİĞİYLE GEÇTİ

İhtisas komisyonlarından oy birliği ile meclis gündemine gelen Kültürpark Koruma Amaçlı İmar Planı meclisten oy birliği ile geçti. Plan, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun onayına sunulacak. Kuruldan onay alması halinde plan askıya çıkacak.

SOYER’DEN PLAN AÇIKLAMASI

Kültürpark Planı’na ilişkin konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer plan çalışmaları hakkındaki bilgi notlarını paylaştı.

Soyer şunları söyledi: “31 Mart’ta yapılan yerel seçimin ardından belediyemizce Kültürpark’ta yaklaşık 42 hektar kentlilerce kullanılan kent merkezindeki alanlar da dikkate alınarak ortak akılla karar verilmesi amacıyla sürecin tekrar yürütülmesine karar verildi. Bu doğrultuda belediye başkanlığımızca söz konusu sürecin tamamlanmasına ilişkin adımlar atılmasına karar verilmiştir. Sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra ilgili meslek odaları ile de görüşülmüş; Koruma Amaçlı İmar Planı da dikkate alınarak plan çalışmasının yürütülmesi amacıyla ilgili meslek odaları ve teknik ekiple görüşülmüştür. Bu kapsamda 11 ayrı toplantı yapılmıştır. Bu toplantılarda alana ilişkin görüşler alınmış, ayrıca meslek odalarımızca ilave analiz çalışmalarının yapılması karar verilmiştir. Bu kapsamda ilgili uzmanlarca Kültürpark faunası, kent ekosistemine etkileri, taşıma kapasitesinin değerlendirilmesi, yapı envanteri, mimari dokuları, heykelleri, kullanım ve kullanıcı portföyünün tespiti, acil toplanma alanı gibi başlıklarda bilimsel raporlar hazırlanmıştır. Koruma Amaçlı Plan kararı doğrultusunda alanın Tarihi Varlıkları Koruma Kurulu’nun önerileri de dikkate alınarak değerlendirilmiştir. Kültürpark Alanı’nın ikinci derece doğal sit alanı olmasının yanı sıra aynı zamanda tarihi sit alanıdır. Kültürpark Taşınmaz Kültür ve Tabiat Koruma Varlıkları Yüksek Kurulu’nun kararı ile ilk sergi alanı olması, Cumhuriyet döneminde kurulan milli bir değer olması nedeniyle tarihi sit alanıdır. Koruma Amaçlı planlardan birinin fuar içi sergileme faaliyetlerini gerçekleştirmek olduğu ve İhtisas Fuarları Gaziemir’deki yeni fuar alanına taşınmışsa da, tarihi sit niteliğini taşıyan Enternasyonal Fuarı’nın bu alanda devam etmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda alanın tarihsel kimliğine uygun bir biçimde fuar, kültürel ve sportif işletmelerinin devamının sağlanması amaçlanmış ve mevcut plandaki yapılaşma oranı azaltılarak, Kültürpark Alanı; fuar, festival ve panayır alanın tamamı için emsal 0.05 olarak belirlenmiştir. Yeşil alanların yanı sıra, kültür, sanat, spor, eğlence, dinlence, sosyal tesis gibi fonksiyonları yer alacak şeklinde planlanacaktır. Mevcuttaki 27 bin metrekare olan taban alanın azaltılarak bu bölgede taban alanı 12 bin metrekare ve Celal Atik Spor Salonu’nun tabanının 6 bin metrekare olacak şekilde uygun görülmüştür. Böylece bir taraftan tarihsel kimliği yansıtacak şekilde yapılması ve fuar faaliyetlerinin devam etmesi, diğer yandan Celal Atik Spor Salonu’nun yenilenmesi amaçlanmıştır. Özetlediğimiz süreçlerde emek veren herkese çok teşekkür ediyorum. İzmir’in belki de en değerli tarihsel miraslarından biri olan Kültürpark böylece sağlam, güçlü bir anayasaya kavuşmuştur.”

ÖZUSLU: ‘TERÖRİST DİYE YAFTALAMAK YERİNE…’

Toplantının gündem dışı konuşmalar kısmında söz alan CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu, Boğaziçi olaylarına ilişkin, “Hak aramak muhalefet etmek demokrasinin gereğidir. İktidar olacak ama iktidar kadar muhalefet de olacak. AKP iktidarı şu an ülkede hüküm sürmektedir, muktedirdir ama her muktedir gücünü doğru kullanmalı.  Bugün mağrur olanlar geçmişte mağdurdurlar. Bir şiir okuduğu için cezaevinde yattı Cumhurbaşkanı, mağdurdu. Eğer demokrasiden bahsediyorsak söz hakkı, ifade özgürlüğü olmazsa olmazdır. Boğaziçi’ndeki gençleri anlamamazlıktan gelirseniz, dinlemezseniz, onları kategorize edip damgalarsanız bu ülkeye hayır gelmez. Biz elbette suçun şiddetin terörün yanında olmayız ama barışçıl bir hak arama yöntemiyle muktedirlerin hoşuna gitmeyenleri söylüyorlarsa onları terörist diye yaftalamak yerine anlamak dinlemek daha yeğdir” diye konuştu.

BOĞAZİÇİ TARTIŞMASI

CHP’li Özuslu’nun ‘Boğaziçi’ konuşmasının ardından AKP’liler ve CHP’liler arasında yaşanan Boğaziçi olayları hakkındaki tartışmalar gerginliğe neden oldu. CHP’liler olaylarla ilgili düşünce, ifade ve protesto özgürlüğünü vurgularken AKP’liler ise terör vurgusu yaptı.

ALTYAPI ELEŞTİRİLERİNE YANIT: ‘BAKANLIĞIN DA SORUMLULUĞU VAR’

Altyapı ile ilgili AKP Grubu’ndan eleştirilerin ardından söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “Yakın zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum’un yakın zamanda bir açıklamasını okudum; ‘81 ilde iklim değişikliği eylem planı hazırlanması gerekir, aşırı taşkınlıklar seller bundan kaynaklanmaktadır’ diyor. Bakanlığın da bu konuda altyapı sorumluluğu var, bununla ilgili belediyeyle birlikte çalışması gerekiyor. Son yaşadığımız sel felaketi son yüzyılda yaşanmış 3’üncü büyük felaket.  Mağduriyetlerin, giderilmesinde yaraların sarılmasında dirençli kent duruşumuzu gösteriyoruz” dedi.

‘İZMİRLİLER İFTİHAR EDEBİLİR’

Meclis toplantısı sonunda açıklamalarda bulunan Başkan Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tüm felaketlerin altından en az zararla kalktığını belirterek, “İzmirliler, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile iftihar edebilir. Çünkü dertlerine derman olabilen bir belediye var. İzmir Büyükşehir Belediyesi iftihar edilecek başarılara imza atmıştır. Felaketlerin altından en az zararla kalkmıştır. Dirençli kent demek budur. Dirençli kenti eleştirenler, geçen günlerde Almanya’da sandallarla gezmek zorunda kalan polislere baksınlar. İklim krizi nedeniyle dünyanın her yeri, Kanada, Fransa, Almaya her an başımıza gelebilecek felaketlere gebedir. Mesele bu felaketleri en az zararla atlatmaktır. İzmir 7 milyonluk bedelle hasar tespiti yapıp vatandaşın yarasını saracak adımlar atmaktadır. Türkiye’de atık suyun yüzde 97’sini arıtan başka bir kent yok. 67’nci tesisimizin ardından 68’incisini Foça’da açtık. Elbette eksiklerimiz var ama hepsini teker teker halledeceğiz” diye konuştu.