Batılı ülkelerin ulusal çıkarları, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) çok taraflılık çağrısının önüne geçerek onları bir rekabete sürükledi. Ancak, ABD ve AB ülkeleri aşı arzı sorunundan etkilenmelerine rağmen Çin, doz aşı ihraç ediyor ve küresel olarak yumuşak gücünü artırıyor. Ülke hali hazırda Brezilya, Endonezya, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Türkiye, Peru ve Şili'ye milyonlarca doz aşı sağlıyor. Uzmanlar, aşının jeopolitiğini ve dünyadaki küresel dengeleri nasıl değiştireceğini değerlendirdi.

Dünya genelinde 103 milyon kişinin enfekte olmasına neden olan yeni tip corona virüs pandemisi, dünya güçlerini aşı için birlikte çalışmak yerine rekabet etmeye teşvik etti. AstraZeneca, Moderna, Pfizer/BioNTech, Sinovac ve Sinopharm ve Rus Gamelaya Enstitüsü tarafından üretilen aşılari İngiltere, ABD, Almanya, Çin ve Rusya’nın oyunun büyük kazananları olmasını sağladı.

"İSRAİL'DEKİ TÜKSEK AŞILAMA ORANI NETANYAHU'YA SEÇİMLERDE ARTI PUAN OLARKA DÖNECEK"

Ancak şimdiki zorluğu her ülkenin kendi nüfusunu aşılamak için verdiği mücadeleler oluşturuyor. Nüfusunun yüzde 54’ünü aşılayan İsrail şu anda dünyada lider konumda bulunuyor.  Fransa'nın Uluslararası ve Stratejik İlişkiler Enstitüsü'nün direktörü Pascal Boniface, “Bu İsrail için gerçek bir başarı. Aşı için kesinlikle fazla ödeme yaptı, ancak şu anda rekor bir aşılama oranına sahip. Yakında seçimler yapılacak ve bu zorluklarla karşılaşan Başbakan Netanyahu için büyük bir artı” ifadelerini kullandı.