Tarım ve Orman Bakanlığı'nın tüm bilişim sistemlerinin siber saldırıya uğrayarak, ülkeye ait tüm tarım ve hayvancılık verilerinin kaybedildiği bilgisinin basında yer aldığını belirten Meclis Divan Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, "Tüm ülkenin elbirliği ile orman yangınlarını söndürmeye çalıştığı bir dönemde, "başka bir yangının da Tarım ve Orman Bakanlığı'nın datalarında çıktığı” ifade edilmiştir. Bakanlığın datalarının hackerler tarafından ele geçirildiği, özellikle yangın bölgeleri ile ilgili işlemler noktasında tam da dijital hıza ihtiyaç olduğu bir dönemde tüm sistemin çöktüğü, üstelik hacklenen verilerin yedeklerinin de bulunmadığı kaydedilmiştir" dedi.

DATA GÜVENLİĞİ NASIL SAĞLANIYOR?

Konuyu meclis gündemine taşıyan Kılıç, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'ye, "Bu data sistemlerinin güvenliği nasıl sağlanmaktadır? Bu hizmeti veren bir özel kuruluş var mıdır, yoksa bu güvenliği bakanlık görevlileri mi sağlamaktadır?"

HACKERLAR FİDYE İSTEDİ Mİ?

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın data sistemleri siber saldırıya uğramış mıdır? 

Eğer data sistemlerinin güvenliği dışarıdan bir şirket tarafından sağlanıyorsa, bu şirkete ne kadarlık bir ödeme yapılmaktadır?

Bakanlığın farklı server'larda bulunan verileri aynı anda hacklenmiştir. Bu da datayı hackleyen kişilerin bakanlığın veri tabanını ve veri haritasını bildikleri anlamına gelmektedir. Bu konuda bakanlık tarafından açılan bir soruşturma var mıdır? Varsa sonucu ne olmuştur?

Hacklenen data sisteminde hangi bilgiler yer almaktadır?

Bu bilgilerin yedekleri var mıdır? Eğer yoksa bu bilgilere nasıl ulaşılabilecektir?

Hackerlerin fidye istedikleri iddiası doğru mudur? Eğer doğru ise ne kadar fidye istemektedirler?