İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 99’uncu yıldönümü kutlamaları coşkuyla başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, sabahın erken saatlerinde başlayan kutlamalar Basmane Karakolu önünden Cumhuriyet Meydanı’na uzanan Zafer Yürüyüşü ile start aldı. Türk Ordusu'nun İzmir'e girerken kullandığı tarihi güzergah üzerinde düzenlenen yürüyüşte Gaziler, Anafartalar ve İkiçeşmelik caddelerini takip eden İzmirliler, 350 metre uzunluğundaki dev Türk bayrağını birlikte taşıdı. Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşen törende İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ve Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Ali Sivri, alanda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı. Törende ayrıca, CHP, İYİ Parti ve siyasi partilerin İzmir Milletvekilleri ve il başkanları, Köy-Koop İzmir Birlik Başkanı Neptün Soyer, ilçe belediye başkanları, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ve iş dünyası temsilcileri ile İzmirliler yer aldı. Çelenk sunumu töreninin ardından Hükümet Konağı’nın önünde 99 yıl önce ilk Türk birliklerinin İzmir’e girişi canlandırıldı ve Türk bayrağı göndere çekildi. Ardından Cumhuriyet Meydanı’nda devam eden törende İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmirlilere hitap etti. Soyer’in konuşmasının ardından zeybek, dans ve müzik gösterileri gerçekleşti.

'İZMİR, BİR SEMBOL OLDU’

Törende İzmirlilere hitap eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in açıklamaları şöyle: “99 yıl önce bugün İzmir işgalden kurtulurken ülkemizde, tam bağımsız ve hür bir yaşamın kapısı aralandı.  9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu ile birlikte halk egemenliğine dayanan Cumhuriyet’imizin temelleri atıldı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde emperyalizme karşı vücut bulmuş özgürlük mücadelesi tüm dünyaya ilham verdi. Tıpkı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şu sözlerinde ifade ettiği gibi; ‘İzmir; halkın elemlerini, feryatlarını, kararlılık ve imanını ifade etmek için bir parola olmuştu.’ İzmir bir sembol, bir parola oldu Kurtuluş Destanı için. Dolayısıyla 9 Eylül, sadece bir şehrin esaretten kurtuluşunun değil; aynı zamanda bir milletin omuz omuza verdiği mücadelenin, yani umudun tarihi oldu.”

‘KIVANÇ VE ONUR DUYUYORUM’

“İzmirli olmaktan, bu özgürlük hikâyesinin başladığı ve zaferle sonuçlandığı bu şehrin belediye başkanı olmaktan, büyük bir kıvanç ve onur duyuyorum” sözleriyle konuşmasını sürdüren Başkan Soyer, “9 Eylül ruhu, halk egemenliğine dayanan Türkiye Cumhuriyeti’nin dünya sahnesinde yerini aldığı günü simgeler. Şehrimizin demokrasinin, Cumhuriyet’imizin ve temsil ettiği tüm değerlerin yılmaz savunucusu olması, işte bu ruh ile ilgilidir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve kurtuluş mücadelesinin tüm kahramanlarını, bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum. Aziz kahramanlarımızın azminin, iradesinin, özgürlüğe olan inancının, yolumuza ışık olması inancıyla İzmir'in kurtuluşu 9 Eylül’ün 99’uncu yılını büyük bir coşkuyla kutluyorum” dedi.