İran, Irak'taki iki ABD üssünü balistik füzelerle vurdu. ABD Başkanı Donald Trump saldırı sonrası önemli bir açıklama yaparken, İran'dan da konu ile alakalı yeni açıklamalar geldi. İran devlet televizyonu ise, füzeli saldırılarda 80 ABD'linin öldüğünü duyurdu. Öte yandan Tahran yönetimi, ABD üslerini vurmasından sonra BM'ye mektup gönderdi. İşte dünyayı sarsan olaydan dakika dakika tüm detaylar...

Irak ve Suriye'de gerçekleştirdiği gizli ve kanlı operasyonlarla "gölge komutan" sıfatını alan İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, ABD Başkanı Donald Trump'ın talimatıyla Bağdat'da düzenlenen operasyonla öldürüldü.

Süleymani'nin ölümü sonrası tansiyon artarken, iki ülkeden de arka arkaya tehdit mesajları gelmişti.

İRAN ABD ÜSLERİNİ VURDU

İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin Irak'taki Ayn el-Esed hava üssünü onlarca füzeyle vurduğunu duyurdu. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran'ın ABD askerlerinin konuşlu olduğu Irak'taki el-Esed ve Erbil üslerine 12'den fazla balistik füze ile saldırı düzenlediğini ve ilk hasarların değerlendirilmeye çalışıldığını açıkladı.

Saldırının yapıldığı 2 üssün bulunduğu yerler ve ABD'nin Irak'taki diğer üsleri...

11:25 İran lideri Ruhani, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, "Amerika Süleymani'nin elini kesebilir fakat İran buna bacağını keserek yanıt verecek" ifadelerini kullandı.

11:15 Almanya'dan yapılan açıklamada, İran füzeli saldırısı şiddetle kınandı.

10:57 Kasım Süleymani'nin ölümün ardından görevi devralan Tümgeneral İsmail Kani, olası bir ABD saldırısına karşılık olarak Dubai, BAE ve İsrail'i hedef alıp işgal etmekle tehdit etti.

10:46 Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) İçişleri Bakanlığı, İran’ın füze saldırısında bölgede herhangi bir can ve mal kaybının yaşanmadığını duyurdu.

DİNİ LİDERDEN AÇIKLAMA: ABD'YE ATILMIŞ TOKAT

10:20 Saldırılar sonrası açıklama yapan İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, saldırıların başarılı bir şekilde gerçekleştirdiği söyledi. Hamaney açıklamasında, Kasım Süleymani'nin ABD'nin bölgedeki gizli planlarını engellediğini iddia ederek, "Bizim ülkemiz bir barış ülkesidir. Hiç kimseyle gerginlik istemiyoruz. Ancak mevcut durum zor. Zafer bizimle olacaktır" dedi. ABD'nin İran'ın düşmanı olduğunu söyleyen Hamaney, füzeli saldırının "ABD'ye atılmış bir tokat" olduğunu kaydetti. İran'ın dini lideri, askeri yanıtın yeterli olmadığını değil, ABD'nin bölgedeki varlığının da sona erdirilmesi gerektiğini kaydetti.

DÜNYADAN İLK TEPKİ

09:53 İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, aralarında İngiliz askerlerinin de bulunduğu koalisyon güçlerine ev sahipliği yapan Irak üslerine düzenlenen saldırıyı kınadı.

09:40 İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, yaptığı yazılı açıklamada bunun Süleymani'nin öldürülmesine karşılık İran silahlı kuvvetlerinin gücünün küçük bir göstergesi olduğunu belirterek, "ABD'nin her türlü yeni adımına daha ezici ve kesin bir karşılık vereceğiz" ifadelerini kullandı. ABD yöneticilerinin, "dünyanın geniş bir coğrafyasına yayılan İran'ın gücünü anlamalarının ve bu konuda ilkeli bir tutum benimsemelerinin zamanının geldiğini" savunan Bakıri,  ABD'nin, en kısa sürede ordusunu bölgeden çıkarması gerektiğini bildirdi.

09:30 İran devlet televizyonunda, ABD'nin İran topraklarını hedef aldığı takdirde İran kuvvetlerinin karşılık vermek için belirlediği 100 hedefi vurmaya hazır olduğu açıklandı.