Her yıl binlerce kaçak göçmen yakalayan, yabancı terör örgütü üyelerini ve savaşçılarını sınır dışı eden Türkiye, göçmen kaçakçılığıyla mücadelede bir adım daha atıyor. İçişleri Bakanlığı’yla ilgili yeni düzenlemeler öngören yasa teklifine göre, göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti suçlarıyla daha iyi mücadele edilebilmesi, delillerin toplanması ve soruşturma ve kovuşturmaların en kısa sürede tamamlanabilmesi amacıyla bu suçlar Ceza Muhakemesi Kanunu’nda (CMK) sayılan katalog suçlar arasına alınıyor.

Böylece bu suçlarda caydırıcılığın artırılması amaçlanıyor. Düzenlemede ayrıca Türkiye’ye girişlerine izin verilmeyecek yabancıların “kabul edilemeyen yolcu” kapsamına alınarak işlemleri sonuçlanıncaya kadar sınır kapılarında belirlenecek alanlarda bekletilmesi öngörülüyor. İçişleri Bakanlığı verilerine göre bu yıl 10 bin civarında organizatör gözaltına alındı.

8 yıla kadar hapis cezası

AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan 95 maddelik kanun teklifinde öne çıkan bazı düzenlemeler şöyle:

Göçmen kaçaklığı yapanlar 3 yıldan 8 yıla kadar hapis ve bin günden on bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacak. Göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti suçlarıyla daha iyi mücadele edilebilmesi, delillerin toplanması ve soruşturma ve kovuşturmaların en kısa sürede tamamlanabilmesi amacıyla bu suçlar, CMK’da sayılan katalog suçlar arasına alınacak.

Türkiye’ye girişlerine izin verilmeyecek yabancılar “kabul edilemeyen yolcu” kapsamına alınacak ve bu kişiler işlemleri sonuçlanıncaya kadar sınır kapılarında bekletilecek.

Göç İdaresi, kamu düzeni veya kamu güvenliği ya da kamu sağlığı açısından Türkiye’ye girmesinde sakınca görülen yabancıların ülkeye girişini yasaklayabilecek.

İdari gözetim altına alınan yabancıların uyruklarının tespit edilmesi amacıyla elektronik ve iletişim cihazları incelenebilecek. İnceleme sonucunda elde edilen veriler bu amaç dışında kullanılamayacak.

Hakkında idari gözetim kararı alınan yabancılar ya da idari gözetimi sonlandırılan yabancılara, belirli adreste ikamet etme, bildirimde bulunma, aile temelli geri dönüş, geri dönüş danışmanlığı, kamu yararına hizmetlerde gönüllülük esasıyla görev alma, teminat ve elektronik izleme idari gözetime alternatif yükümlülük olarak getirilebilecek.

Çocuklar korunacak

Türk vatandaşlığından çıkan anne ve babanın çocuklarının da Türk vatandaşlığını kaybetmesini öngören yasal düzenleme kaldırılacak.

Çocukların geri gönderme merkezinde yalnızca ebeveynlerinin refakatinde barındırılabilmesi, refakatsiz çocukların Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca barındırılmaları sağlanacak.

Hakkında sınır dışı etme kararı alınmış ve ülkesine gönüllü olarak geri dönmek isteyen düzensiz göçmenlerden, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün uygun gördüğü kişilere ayni veya nakdi destek sağlanabilecek.

Refakatsiz çocuklarla ilgili tüm işlemlerde, çocuğun yüksek yararının gözetilmesi esas olacak. Başvuru alındığı andan itibaren, haklarında Çocuk Koruma Kanunu hükümleri uygulanacak. Uygun konaklama yerlerine veya yetişkin akrabalarının veya koruyucu bir ailenin yanına yerleştirilecek.