Yurt dışında bulunan firari yönetici ve üyelerini finanse etmekte son dönemlerde zorluk çeken ve bir süredir kalpazan şebekelerine sahte para bastırdığı belirlenen FETÖ’nün taşeron kalpazanlarına yönelik yapılan çalışmalarda 127 milyon 500 bin sahte Amerikan doları ele geçirildi. İlk dalgası altı ay önce düzenlenen operasyonların ikinci dalgasında ele geçirilen sahte paraların Güney Amerika ve Afrika’ya gönderilmek üzere paketlendiği belirtildi.

İstanbul’da geçtiğimiz temmuz ayında sahte içki ve sigara şebekelerine sahte bandrol temin ettiği belirlenen bir şebekeyi takibe alan Kaçakçılık Şube Müdürlüğü ekipleri, bandrollerin basıldığını belirlediği matbaaya operasyon düzenlemişti.

FETÖ’nün taşeron kalpazanları

271 milyon dolar

Operasyonda girişi bir elektrik panosunun arkasından sağlanan matbaa içerisindeki gizli bir odada basılan bir kısmı kesilmiş, bir kısmı ise kesime hazır hale getirilmiş 50 ve 100 lük banknotlar halinde sahte 271 milyon 150 bin dolar ele geçirilmişti. Yürütülen soruşturmada, aralarında FETÖ üyeliğinden meslekten ihraç edilen komiser B.Ç’nin de bulunduğu beş şebeke üyesi gözaltına alınıp tutuklanırken, soruşturmayı devralan polis, şebeke lideri olarak belirlediği Ali A.’yı 30 Ekim’de Bulgaristan’a kaçmaya çalışırken iki şebeke üyesi ile yakalamıştı.

Çıkarıldığı mahkemece tutuklanan ve firari FETÖ üyeleriyle irtibatı tespit edilen Ali A.’nın bastığı sahte paraların, yine firari FETÖ’cülerce yurt dışına çıkarılacağı tespit edildi. Ali A.’nın cezaevine girdikten sonra taşeron kalpazanlık işini ağabeyi Ömer A.’nın aldığı ve yine firari FETÖ mensuplarınca sahte para bastırıldığını tespit eden ekipler, şebekenin bir depo ile matbaa adresini belirledi. Sarıyer ve Kağıthane’de bulunan ve takibe alınan her iki adrese yönelik çalışmalarda adreslere taşınan kimyasallardan sahte para basıldığı kanaatine ulaşan polis, depo ve matbaaya 7 Ocak’ta ikinci operasyonu gerçekleştirdi. Eş zamanlı operasyonlarda her iki adreste 127 milyon 500 bin dolar sahte dolar ele geçirildi. 100’erlik banknotlar halinde kesime hazır ve paketlenmiş halde ele geçirilen sahte banknotları Emniyet’e götüren ekipler, aralarında yeni elebaşı Ömer A’nın da bulunduğu sekiz şüpheli şahsı gözaltına aldı.

Kesime hazır paketlenmiş

Matbaa makineleri ve suç malzemeleriyle ele geçirilen sekiz şüpheliden, arasında Ömer A.’nın da bulunduğu dört şüpheli sevk edildiği mahkemece tutuklanıp cezaevine konurken, emniyette sorguya alınan şebeke üyelerinin verdiği ifade ve yapılan araştırmalarda, ele geçirilen sahte paraların Güney Amerika ve Afrika ülkelerindeki FETÖ mensuplarına gönderilmek üzere bastırıldığı tespit edildi. Polisin, şebekenin bağlantıları ve FETÖ’nün taşeron kalpazanlarına yönelik çalışmaları devam ediyor.