AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal D-CNN TÜRK ortak yayınında gündeme dair konuştu. Orman yangınlarına ilişkin eleştirilere yanıt veren Erdoğan, "İftira atıyorlar. Biz bütün ekibimizle başarılı olduğumuza inanıyoruz. Toplam 18 su atan uçak, 66 helikopter 9 İHA, bir insansız helikopter, 430 iş makinası görev yaptı. Daha ne olacaktı?" dedi.

Meclis açıldığında sosyal medya düzenlemesi yapılmasını hedeflediğini söyleyen Erdoğan, "RTÜK'le çözelim diyorlar. Her şeyi RTÜK'le çözemeyiz" dedi.

Afganların Türkiye'ye göç etmesi ve Taliban'a ilişkin de konuşan Erdoğan, "Taliban'la bazı görüşmelere varıncaya kadar şu anda ilgili kurumlarımız çalışıyor. Hatta belki ben bile onların lideri durumunda olacak olanı kabul etme durumum olabilir" dedi.

Erdoğan'ın açıklamasından satır başları şöyle:

Tüm bakan arkadaşlarımız, AFAD sel bölgesinde. Kurumlarımızla birlikte çalışmalarını devam ettiriyorlar. Arkadaşlarla görüştüm. "Oralardan ayrılmayacaksınız" dedim. Çatı katından, damlardan kurtardığımız insanlar var. Bu vesileyle vatandaşlarıma bir şeyi hatırlatmak istiyorum. Darda kalmadıkça ulaşıma kapalı sayılabilecek kara yollarını tercih etmeyin. Heyelan olabilir. Nereden yol veriliyorsa oralardan gitmek en isabetlisi olacaktır.

ORMAN YANGINLARI

Şu anda ciddi manada kontrol altına alınmış vaziyette. Programa gelirken, nihai kararı vereyim istedim. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Bey ile görüştüm. Burdur Bucak'taki yangının kontrol altında olduğunu ifade etti.

SABOTAJ İDDİALARI

Elbette yangınların çıkış nedeni olarak bütün ihtimaller üzerinde durduk. Polisiye olarak araştırmaları yapıldı. Bütün teşkilatımızın oradaki faaliyetleriyle sabotaj araştırması yapıldı. Gözaltına alınanların aileleri arasında terör örgütü PKK ile iltisaklı kişiler var. Geçen sene Hatay'da bunu yaşadık, aralarında teröristler çıktı. Ulaştığımız neticeleri vatandaşlarımızla paylaşacağız.

Ülkemiz yangınlarla mücadele konusunda iki asra yaklaşan kurumsal bir tecrübeye sahip. Bunun yanı sıra teknolojik altyapıya da sahibiz. OGM tarafından her yıl hazırlanan yangın eylem planları kapsamında yangın yönetim merkezinden sevk ve idare edilir. Kara ve hava araçlarımızı son yıllarda yenileyerek sayılarını artırdık. Arazöz sayımızı yüzde 70 artırarak 1078'e çıkardık.

İlk müdahale süremizi İHA'lar sayesinde 12 dakikaya indirdik. Yangınla mücadele ederken bütün imkanlarınızı seferber ediyorsunuz. Yangının içinden çıkan itfaiyecilerimizin halini gördünüz. Kendini ölüme feda eden kahraman. Yetersiz kalmayı nasıl izah edeceksin? Bakanlarsa 6 tanesi her an orada oldu. İtfaiye oradaydı, tüm kurumlarımız AFAD'ıyla Kızılay'ıyla orada oldu

"YETERLİ MÜDAHALE YAPILMADI" ELEŞTİRİLERİ

İftira atıyorlar. Biz bütün ekibimizle başarılı olduğumuza inanıyoruz. Toplam 18 su atan uçak, 66 helikopter 9 İHA, bir insansız helikopter, 430 iş makinası görev yaptı. Daha ne olacaktı?

YANAN ORMANLAR İMARA AÇILACAK MI?

Anayasa'nın 169'uncu maddesi çok açık. Yanan ormanların yerine yeni orman yetiştirilir. Orada bir yapılanmaya gidemezsiniz. Başka çeşit tarım ve hayvancılık faaliyeti de yapamayız. Hızla ağaçlandırma faaliyetlerine başlayacağız. İktidarımız döneminde 5 milyar adet ağaç dikimi gerçekleştirdik. Bu alanlar küllerinden doğacak.

Siz ne kadar ağaç diktiniz, belediyeleriniz ne kadar ağaç dikti? Bunun cevabını versinler. Ben belediye başkanlığını CHP'den aldığımda İstanbul kuraktı. Biz geldik, süratle ağaçlandırdık. Fidan da değil, yetişmiş ağaçlarla ağaçlandırdık. Bir anda altı ay içinde İstanbullular şaşırdı. İstanbul'un suyu da yoktu ki. Suya da biz kavuşturduk hamdolsun.

Yeşil vatanımıza büyük bir önem verdiğimizi çalışmalarımız ispatlıyor. BM değerlendirme raporlarında da bu tescillendi. Türkiye 2015 yılında orman varlığını artıran ülkeler sırasında 46'ncı iken 27'nci sıraya yükseldi. Avrupa'da en çok ağaçlandırmada birinci, dünyada 6'ncı olduk.

THK UÇAKLARI

Türk Hava Kurumu devletin bir kurumu değildir. Vatandaşlarımız bilmiyor, sanıyorlar ki devletin kurumudur. Hayır değildir. THK'nın elindeki uçaklara dair tartışma yeni değil. Birkaç yıl önce yetersiz olduğunu THK'nın mevcut yapısıyla bir yere varamayacağını söylemiştik. THK yetkilileri gerekli adımları atmadığı gibi bakımlarını da yapmayarak uçakları çürümeye terk ettiler.

THK 1985'ten itibaren OGM'ye yangın söndürme hizmeti vermiş. Yani tedarikçi bir kurum. Bunun karşılığında da devletten çok ciddi bedeller almış. Uçaklarını modernize etme derdi olmamış. O dönemde kurumun arkasında CHP vardı. THK'yı çalışamaz hale getiren sizsiniz. THK'nın geçmişine bakarsanız CHP zihniyetini göreceksiniz.

SOSYAL MEDYA

Sosyal medyaya hiç olumlu bakmıyorum. Meclisin açılmasıyla birlikte sosyal medyaya yönelik bir çalışmanın yapılması gerektiğine inanıyorum. Doğru bir şeyi düşüneceğiniz yerde yalan yanlış haberlerle vatandaşlarımız çok farklı yöne savruluyor. RTÜK'le çözelim diyorlar. RTÜK neyle uğraşacak? Twitter, "Türkiye'de ofisimiz var" diyor. Türkiye'de ofisin yok, elemanın yok. Öyleyse bunlara bedelini ödetmemiz lazım. Vergini ödeyeceksin, açmazsan bedelini ödeyeceksin. Bu noktadaki çalışmalarımızı TBMM'nin açılmasıyla birlikte farklı istikamette yürütmemiz gerektiğine inanıyorum.​

SANATÇILARIN AÇIKLAMASI

Bir kulağımdan giriyor, öbüründen çıkıyor. Onların meslekleri sanat. Hangi sanatsa sanatlarını icra etsinler biz de kalkıp başarı seviyelerine göre saygı duyalım. Erken seçimmiş, başkanlık sistemiymiş bizim işimiz. Kalkıp bu işlere burnunu sokma.

EKŞİ SÖZLÜK

Hiçbir dijital mecra, hukuktan azade değildir. Onlar da bedelini ödeyecektir. Takma isimlerin arkasına saklanarak, kişilere hakaret edilmesine, milli ve manevi değerlere küfür edilmesine ayaklanma çağrılarına müsaade etmeyiz. Bu platformda, yalan haber, ırkçılık, terör çağrılarının yatağı olmuş vaziyette. İtibara suikastı ne ararsan bunlarda var. Yalan tezgahı gibi çalışıyorlar. Adı üstünde Ekşi Sözlük, bayağı ekşi.

TALİBAN

Afgan halkının içine düştüğü durum çok sıkıntılı. Taliban'la yaşadıkları süreç çok sıkıntılı. Bu konuda da biz bazı çalışmalar yapıyoruz. Taliban'la bazı görüşmelere varıncaya kadar şu anda ilgili kurumlarımız çalışıyor. Hatta belki ben bile onların lideri durumunda olacak olanı kabul etme durumum olabilir. Bizim bu tür şeylerde üst düzeyde kontrol altına alamazsak, bu defa Afganistan'daki barışı sulhu sağlamamız mümkün olmaz.

Bu akşam Katar ile görüşmem oldu. Taliban'ın attığı adımları nerede durdurabiliriz, nerede sulhe yönelim adım atarız diye görüştük. Her şeyi askeri olarak halledemeyiz. Savaşın geçerli olduğu yer var bir de siyaset ve diplomasinin geçerli olduğu yer var. Benim elim nereye kadar uzanabiliyorsa bizim oraya baş atmamız lazım. Afganistan'ı bir kenara itemezsiniz. 35 milyon nüfusu olan bir ülke.

Herkes bilsin ki, Türkiye yol geçen hanı değildir. Sosyal medyada birilerinin abarttığı şekilde söz konusu değil. O duvarları, surları boşuna mı örüyoruz? Şu an itibarıyla doğu ve güney sınırlarımızda 505 bin yabancının ülkemize yasa dışı girişi engellenmiştir. 2021 yılında 253 bin civarında.

SALGINDA YENİ KISITLAMALAR GELECEK Mİ?

İnsan hakları ihlali düşüncesine katılmıyorum. Bir devletin görevi nedir? Vatandaşını sağlığını korumaktır. Sağlığını koruması için gerekli olan ne ise bunları temindir. Biz bu işleri başardık. Şehir hastanelerimizle birlikte ülkemizi farklı bir yere taşımış durumdayız.

Elimizdeki en güçlü ilaç aşı. Toplumun hastalığa karşı bağışıklık kazanması şart, bunu aşı ile kazanacak. Toplumumuzun tamamının aşılanmasını istiyoruz. Dağlara kadar hemşirelerimiz çıkıyor ve aşıları yapmaya hazır olduğunu söylüyor. Tüm dünya odaklanmış mücadele ediyor. Bazıları maalesef bu işin önüne geçmek istiyor. Biz kendi aşımızın çalışmalarını sürdürüyoruz ve kullanılmadan önce güvenlik testlerinden geçiyor bu aşılar. Yoğun bakımda tedavisi gerekenlerin hepsi aşı sürecini tamamlamamış ya da aşısızlar. Aşısızlar hastalığı daha ağır geçiriyorlar. Tüm vatandaşlarımızı özellikle aşı olmaya davet ediyorum.

TURKOVAC ile ilgili yoğun şekilde devam ediyor. 3. Doz aşamasındayız neticeler gayet güzel geliyor müjdeyi yıl dolmadan alacağız.

Milli Eğitim Bakanımız değişti. Kabine toplantısında bu konu da yer alıyor. Temennimiz yüz yüze eğitime geçebilmek.

KILIÇDAROĞLU'NUN CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYLIĞI

Ben bunu düşünmekle sorumlu değilim. Onlar kendileri arasında kararlarını versinler. Biz Cumhur İttifakı olarak kendi aramızda konuştuk. Devlet Bahçeli daha önceden açıkladı. Partimin kanaati belli. Kamuoyunu bu tür şeylerle çok da meşgul etmeyelim. Millet İttifakı'nın sorunudur.

Sayın Kılıçdaroğlu'nun hayatında dış politika var mı? Şu ana kadar girdiği bütün seçimlerden mağlubiyetle ayrılmış bir kişi. Uluslararası camiada Bay Kemal hangi dış politikayı yapmış. Biz uluslararası camiada dış politikayla yatıp kalktık. Bu konuda konuşmayı bile zayi sayarım.

YENİ ANAYASA

MHP Anayasa hazırlıklarını bize getirmişti. Heyetimiz, çalışmalarımızı nihayete erdirdikten sonra Devlet Bey ile yeniden konuşacağım. Meclis'in açılmasından önce bu hazırlığı bitirme noktasına getirmiş istiyoruz.

Muhalefet partilerinden milletimizin önüne somut metinler koymasını bekliyoruz. Böyle bir şeyi de arzu etmiyorlar. Gönül ister ki onlar da çıkarsın, TBMM'de uzlaşı yolu aransın.

EKONOMİ

Koronavirüs süreci içerisinde sürekli destek paketleri açıkladı. Dünyada süren ekonomik dönüşümü etkiledi. Ekonomik daralma salgının etkisidir. Türkiye salgını kontrollü şekilde yürüttü. 2020'de Türkiye 1,8 büyüdü. Bu yıl ilk çeyrekte yakaladığımız, yılı iyi bir yerde kapatacağımızın işareti. Bu başarı bizim için tesadüf değil.

Gezi olaylarından itibaren yaşadığımız her olayda ekonomimiz hedef alındığı halde biz bu neticeyi elde ettik. Yıllık ihracatımız 200 milyar dolar eşiğini aşarak rekor kırdı. Sanayi üretiminde herhangi bir sıkıntımız yok. Turizmde büyük bir sıçramayı hayata geçirdik. Orman yangınları canımızı acıtmış olsa da. İvmeyi sürdürmekte kararlıyız. Devlet olarak doğrudan yardımlar, hibeler, destekler, teşvikler yoluyla her kesimden vatandaşa 700 milyar liraya yakın kaynak aktardık.

Biz karşılıksız gelir elde edebilen ülke değiliz. Bizim petrol kuyularımız yok. Şimdi açtık. Kazandığımız her kuruşu mücadele ederek kasamıza koyuyoruz. Türkiye işsizlikte de olumlu istikamette ilerliyor.

FINDIK ALIM FİYATLARI BELLİ OLDU

Bugüne kadar buğdaydan bakliyata ve çaya kadar pek çok ürünün alım fiyatlarını açıklamıştık. Kuraklık, sel, yangın gibi felaketlerde zarar gören çiftçilerimizin ve hayvancılarımızın zararlarını da telafi ediyoruz. Özellikle Karadeniz Bölgesi'nde çayla birlikte temel geçim kaynağı fındık. Fındık alım fiyatımız yüzde 50 sağlam iç esasına göre Giresun kalite fındık için kg başına 27 lira. Levant kalite fındık içinse kg başına 26 buçuk liradır. Yüksek randımanlı fındığına en az 1 lira fazla ödeme yapılacaktır. Çiftçilerimize verdiğimiz alan bazlı mazot ve gübre desteğini de kg'de 2 lira olarak veriyoruz. Tüm bunları fiyatlara ilave ettiğimizde fındık fiyatları kg'de 29 buçuk ile 30 lira arasında gerçekleşiyor.