Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) dünya genelinde bulaştığı kişi sayısı 2 milyon 84 bini aştı.

Kovid-19 görülen ülke ve bölgelerdeki yeni vakalara ilişkin güncel verilerin derlendiği "Worldometer" internet sitesine göre, dünya genelinde Kovid-19 nedeniyle toplam 134 bin 677 kişi hayatını kaybetti, 515 bin 283 kişi iyileşti.

Dünya genelinde Kovid-19 vaka sayısı 2 milyon 84 bin 633'e ulaştı.

Çin'in Wuhan kentinden dünyaya yayılan ölümcül virüs artık Çin'den çok ABD ve Avrupa'yı etkisi altına almış durumda.

Johns Hopkins Üniversitesinin paylaştığı verilere göre, Kovid-19, ABD genelinde 639 bin 664 kişide tespit edilirken, 26 bin 950 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

Virüsün ortaya çıktığı yer olan Çin'de ise yeni tip koronavirüs bulaşan kişi sayısı son 24 saatte yalnızca 46 arttı.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonundan (NCH) yapılan açıklamaya göre, ülkede son 24 saatte 34'ü yurt dışı kaynaklı toplam 46 kişide Kovid-19'a rastlandı.

YARASADA 6 YENİ TİP KORONAVİRÜS

Myanmar'da yarasalar üzerinde araştırma yapan ekip 6 yeni tip koronavirüs ortaya çıkardı.

Smithsonian Uluslararası Sağlık programı araştırmacıları yarasalarda 6 yeni tip koronavirüs bulduklarını açıkladı. Araştırmacılar bu 6 yeni tip koronavirüsten ikisinin ise COVID-19, SARS ve MERS ile yakından ilişkisi bulunmadığını ifade etti.

Salgının Çin'de yarasalardan insanlara bulaştığına inanılıyor. Smithsonian araştırmacıları, bu yeni koronavirüslerin türleri arasında bulaşma potansiyelini anlamak için daha fazla çalışma yapılması gerektiğini söylüyor.

İlk kez ortaya çıkarılan bu bulgular PLOS ONE bilim dergisinde yayımlandı ve çalışma yarasalardaki koronavirüslerin bilimsel anlayışını genişletmeyi amaçlıyor.

Çalışmanın baş yazarı ve eski vahşi yaşam veterineri olan Marc Valitutto, "Dünya çapında, insanlar vahşi yaşamla artan sıklıkta etkileşime giriyor, bu nedenle hayvanlardaki bu tip virüsler hakkında mutasyona geçmelerine ve diğer türlere nasıl yayıldıklarına dair ne kadar çok bilgi sahibi olursak pandemi potansiyellerini de bu şekilde azaltabiliriz" açıklamasında bulunuyor.

Araştırmacılar, PREDICT olarak bilinen bir projenin parçası olarak hastalık yayılma koşullarını daha iyi anlamak için hayvanların ve insanların biyo-gözetimini yaparken bu yeni virüsleri tespit etti.

Araştırmacılar Mayıs 2016'dan Ağustos 2018'e kadar, Myanmar'daki yarasalardan, salgın daha başlamadan çok önce bulgularına temel oluşturan 750'den fazla tükürük ve örnek topladılar.

Uzmanlar, birçoğu henüz keşfedilmemiş binlerce koronavirüsün yarasalarda bulunduğunu tahmin ediyor.

Araştırmanın baş yazarlarından Suzan Murray de, "Koronavirüslerin hepsi insanlar için risk teşkil etmiyor ancak ancak bu hastalıkları hayvanlarda erken teşhis ettiğimizde, potansiyel tehdidi ve salgın olasılığını araştırmak için çok önemli bir fırsat doğuyor" ifadelerini kullanıyor.

YARASALAR ÜZERİNDE DENEY YAPAN LABORATUVARA ABD'DEN UYARI

ABD medyası, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2018’de, Vuhan’da yarasalar gibi hayvanlarda koronavirüs çalışmaları yapan laboratuvarın özensiz güvenlik önlemleri olduğu ve ‘SARS benzeri yeni bir salgına’ neden olma potansiyeline sahip olduğu konusunda uyarıda bulunduğunu yazdı.

18

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle dünya genelinde binlerce insan yaşamını yitirirken, ABD ve Çin’in küresel salgın üzerinden gelişen polemiği giderek derinleşiyor.

ABD basınında çıkan habere göre, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 2018’de, Vuhan’da yarasalar gibi hayvanlarda koronavirüs çalışmaları yapan laboratuvarda yeterli güvenlik tedbirlerinin alınmadığı ve SARS benzeri yeni bir salgına neden olma potansiyeline sahip olduğu konusunda uyarıda bulunduğunu yazdı.

"ABD'Lİ YETKİLİLER VUHAN'DAKİ ENSTİTÜYÜ 2018'DE ZİYARET ETTİ"

Haberde, Vuhan Başkonsolosu Jamison Fouss ve Pekin Büyükelçiliği Çevre, Bilim, Teknoloji ve Sağlık Danışmanı Rick Switzer tarafından liderlik edilen bir ABD heyetinin Vuhan seviye dört biyogüvenlik laboratuvarını Ocak’tan Mart 2018’e kadar birçok kez ziyaret ettiğini yazdı.

LABORATUARDAKİ PERSONEL BİLGİLERİ GİZLİ DOSYADA

Ayrıca haberde ABD'li heyetin laboratuvarın güvenlik önlemlerini artırmasına yardımcı olmak için yardım isteyen 2 ‘hassas fakat gizli olmayan’ dosyayı Washington’a geri gönderdiği ifadelerine yer verildi.

ABD medyasının aktardığı haberde, 19 Ocak 2018 tarihli gizli ibareli dosyada ABD'li heyetin Vuhan Viroloji Enstitüsü laboratuvarındaki bilim insanları ile görüşmesinde enstütüde eğitilmiş teknisyen ve araştırmacı eksikliği bulunduğu notunun düşüldüğü belirtildi.

POMPEO TEHDİT ETTİ

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Çin yönetimini koronavirüs salgını hakkında zamanında bilgi vermediği için eleştirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin yönetimini yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını hakkında zamanında bilgi vermediği için eleştirerek, sorumluların hesap vereceği bir zamanın geleceğini söyledi.

Alman Bild gazetesine açıklamalarda bulunan Mike Pompeo, Çin'in küresel koronavirüs hasarından sorumlu olup olmayacağına ilişkin konuştu.

Pompeo, ''Sorumluların hesap vereceği bir zaman gelecek. Bunun olacağından çok eminim. Şu anda Amerikan ve sonra küresel ekonomiyi sistematik olarak yeniden başlatmak için mevcut görevimize odaklanmak zorundayız ancak suçlama zamanı gelecek." diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı, Çin'in Vuhan şehrinde başlayan Kovid-19 virüsünün yeterince hızlı bilinmediğini belirterek, ''Çin hükümeti, Çin Komünist Partisi bu bilgiyi zamanında vermedi. Bu çok esef verici." dedi.

Pompeo, Çin'in koronavirüs krizine karşı sorumluluğu konusunda küresel anlamda çok sayıda tartışma yapılması gerektiğine dikkati çekti.

Pompeo, "'Virüsün nasıl başladığını ve nereden başladığını anlamak önemlidir. Virüsün tam olarak nereden geldiğini detaylandıran Çin'deki yabani hayvan pazarları raporlarını gördük. Küresel ekonomi kapanmak zorunda kaldı. Ekonomilerin kapanması trajik bir konu ve çok pahalıya mal olacak. Hiçbir ülkenin bir daha böyle bir şeye yol açmayacağından emin olmalıyız'' ifadesini kullandı.

Çin Devlet Konseyi, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirilen 2 aşının daha klinik deneylerine başlanmasını onayladıklarını bildirdi.

Devlet Konseyi Yeni Tip Koronavirüse Karış Ortak Önleme ve Kontrol Mekanizmasından yapılan açıklamaya göre, aşılar, Çin Ulusal Farmasötik Grubu (Sinopharm) bünyesinde faaliyet gösteren Vuhan Biyolojik Ürünler Enstitüsü ile Sinovac Araştırma ve Geliştirme Şirketince geliştirildi.

İnsanların bağışıklık kabiliyetinin güçlendirilmesi amacıyla ölü patöjenik mikro organizmalardan geliştirilen inaktif aşıların, onayın alınmasının ardından klinik deneylerine başlandı.

Söz konusu aşıların kontrol edilebilir kalite standartları ve geniş çaplı koruma özelliği bulunuyor.

Çin’de, Kovid-19’a karşı birden fazla aşı üzerinde çalışılıyor ve farklı bilimsel yaklaşımlar deneniyor.

Çinli bilim adamları, Kovid-19’a karşı ölü patojenik mikroorganizmalardan geliştirilen inaktif aşılar, canlılığı azaltılmış mikroorganizma aşıları, genetiği değiştirilmiş alt birim aşıları, DNA tabanlı aşılar, nükleik asit ve grip virüsü kullanılarak geliştirilen aşılar üzerinde çalışmalar yürütüyor.

Ülkede, dün de Çin Askeri Tıp Akademisi Biyoteknoloji Enstitüsünden araştırmacılar tarafından geliştirilen bir aşının ikinci aşama klinik denemelerine, perşembe günü salgının ortaya çıktığı Vuhan kentinde başlandığı belirtilmişti.

Vuhan Üniversitesi Zhongnan Hastanesinde yürütülen ikinci aşama denemelere, en yaşlısı 84 yaşındaki sağlıklı 500 gönüllü katılmıştı.

Söz konusu aşının alt birim aşı olduğu ve Kovid-19'un hastalığa yol açmayan antijen kısımlarını içerdiği vurgulanmıştı.