Oluşturmak istediğiniz web sitesinin dijital ortamda bir kimliğe sahip olabilmesi için yapmanız gereken en önemli şey domain almaktır. Türkçe kelime kavramı olarak alan adı olarak da ifade edilmektedir. Dijital ortamda varlığınızı belli etmek için oluşturulan sanal adres olarak da bilinir. Fiziki bir yer açıldığında müşterilerin konumunu rahat bulabilmesi için açık bir adrese sahip olması gibi dijital ortamda da internet kullanıcılarının web sitesine kolay bir şekilde erişim sağlayabilmesi için sitenin domain adına sahip olması gerekir. Özellikle e-ticaret sitelerinde benzer rakiplerden ayrışmak için dikkat çekici, akılda kalıcı ve doğru domain seçimi yapmak oldukça önemlidir.

Domain Türleri ve Uzantıları Nelerdir?

Domain seçimi yaparken firmanızı ve yaptığınız işi en iyi anlatan kelime ve kelime öbeklerinden oluşmasına dikkat etmelisiniz. Domain için belirleyeceğiniz ismi firma ismi, iş kavramınız ya da sektörünüzde sıkça kullanılan anahtar kelimeleri arasından seçebilirsiniz.

Domain hem alan adı hem de domain uzantısının birleşmesi sonucu oluşur. Domain uzantıları kullanım alanlarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Domain uzantıları e-ticaret siteleri için daha çok “.com”, eğitim kurumları için “.edu”, diğer kamu kuruluşları için “.org” veya “.gov” olarak belirlenebilir. Ayrıca “.tr” uzantısı Türkiye için kullanılmaktadır.

Domain türleri ve uzantılarını şu şekilde gruplandırabiliriz:

  • Üst Seviye Domain (TLD): Alan adının en sağ kısmında kalan kelimeyi ifade eder. Tarayıcılardaki URL bölümünde noktadan sonra gelen kısım olarak da bilinir. Domain uzantıları ülkelere ve üst seviyelere göre farklılık göstermektedir. Web sitesinin bulunduğu ülke, şirketin türü, özellikleri, kurum ya da resmi kuruluş olup olmadığı gibi nitelikler göz önünde bulundurularak domain uzantıları seçilir. Domain uzantısı seçiminde belirlenen kurallar oldukça nettir. İnternet Tahsisli İsimler ve Sayılar Kurumu gereğince belirlenen bu kurallar ticari markalar ve üst seviye jenerik uzantıları için yeniden düzenlenmiş olmasına rağmen belirli bir çerçevede seçim yapılmalıdır. Ülkemizde en çok kullanılan domain uzantılarını ise şu şekilde sıralamak mümkündür:
  • .com: İnternet şirketleri tarafından sıkça kullanılan bu uzantı çeşitli e-ticaret siteleri için de tercih edilir. Güvenilir site imajı sergilediği için dünyada ve ülkemizde yaygın bir şekilde kullanılan domain uzantısıdır.
  • .edu: Yüksek Öğrenim Kurumuna bağlı olan eğitim kurumları için kullanılan domain uzantısıdır.
  • .net: Kişisel web siteleri ve internet servis sağlayıcılarının kullandığı uzantıdır.
  • .org: Dernek, vakıf, sivil toplum kuruluşu ve kar amacı gütmeyen diğer kurum ve kuruluşların kullandığı uzantıdır.
  • .gov: Devlet kurumları ve hükümet tarafından kullanılan uzantı çeşididir.
  • .tr: Türkiye alan kodudur.
  • .name: Bir kişi tarafından özel olarak kurulan web siteleri için tercih edilir.
  • .tv: Video projelerinde ve internet tabanlı televizyon kanallarında kullanılan domain uzantısıdır.
  • .me: Kişisel markaların hazırladığı projelerde kullanılan domain uzantısıdır.
  • .post: Postanelerin kullandığı domain uzantı çeşididir.
  • .mil: Askeri kurumların web siteleri için tercih edilen uzantıdır.
  • .museum: Müzeler için açılan web sitelerin uzantılarıdır.

     
  • Genel Üst Seviye Domain (gTLD): TLD, URL kısmında noktadan sonra gelen domain uzantısını ifade ederken gTLD, jenerik domain olarak da adlandırılan teknik kısmı ifade etmektedir. Kişi özelinde oluşturulan web siteleri ya da kurum ve kuruluşlar için oluşturulan web sitelerinde kullanımı bulunmaktadır. gTLD üzerinde istediğiniz değişiklikleri yaparak kurumunuz ya da markanız hakkında yeni girişimler oluşturabilirsiniz. “.com”, “.edu”, “.biz” ve “.net” gibi domain uzantıları gTLD içerisinde en çok tercih edilen uzantılar arasında yer almaktadır. Üst düzey domain uzantısına sahip web sitelerinin her biri eşit öneme sahip olduğundan domain bilgilerinin farklı versiyonlarını da satın alarak web sitenizin rakiplerini kısıtlayabilirsiniz.
  • Ülke Kodu Üst Seviye Domain (ccTLD): ICANN her ülke için farklı ülke kodunun olduğu domain uzantıları belirlemiştir. İnternet adresine bakıldığında web sitesinin hangi ülkeye ait olduğunu gösteren bu kod ile web sitelerinin ayrıştırılması mümkün hale gelmiştir. Uluslararası markalar, ihracatçılar ve girişimciler için önemi bir husus olan ülke kodu domain uzantıları ile firmanın güvenliğini yükselterek tüketicilere maksimum performans sağlanır. Türkiyenin üst seviye domain uzantısı “.tr”, Amerika için “.us” ve Fransa için “.fr” olarak belirlenmiştir.
  • Sponsorsuz Üst Seviye Domain (uTLD): Genel üst seviye domain için alt kategori olarak tasarlanmıştır. Bu kategorilerde bulunan domain uzantıları “.net” ve “.info” olarak bilinir.

Domain Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Domain seçimi yapılırken göz önünde bulundurulması gereken bazı kriterler vardır. Özellikle satın alınmak istenen domain adının karmaşık ve zor telaffuz edilen bir yapıya sahip olmaması gerekir. Daha çok kolay okunup yazılabilen, akılda kalıcılığı yüksek, açık ve net domain hesapları alınmalıdır.

Domain seçimi yaparken iş faaliyeti ve marka da göz önünde bulundurulmalıdır. E-ticaret sitesi kurulacaksa seçilen domain adında satışı gerçekleştirilecek ürün kategorisinin bulundurulması avantaj sağlayacaktır. Ayrıca domain seçiminde anahtar kelime kullanımı da oldukça önemli bir unsurdur. Domain seçerken Türkçe karakter kullanılmamalıdır. Gereksiz karakter ve sembollerden kaçınılmalıdır. Kelime aralarına rakam, noktalama işareti gibi unsurlar konulmamalıdır. Oluşturulacak web sitesi için domain seçimi yaparken firmanın ismi ve sosyal medya hesapları gibi etkenler de dikkate alınmalıdır.

Zekâ Gelişimine Katkı Sağlayan Eğlenceli Oyuncaklar Zekâ Gelişimine Katkı Sağlayan Eğlenceli Oyuncaklar

Domain Sorgulama Nasıl Yapılır?

Domain seçimi yaparken satın alma işleminin gerçekleştirileceği firma da oldukça önemlidir. Firmanın domain seçiminde ve satın alma sürecinde sağladığı hizmetin kalitesi ve teknik desteği bu sürecin sorunsuz bir şekilde gerçekleşmesi adına gereklidir. Ayrıca firma alan adının daha önce alınıp alınmadığını kontrol etmek için gerçekleştirilen domain sorgulama hizmetini de sağlamalıdır.

Natro.com üzerinden domain satın alma gerçekleştirdiğiniz sorgulama işlemleri Whois ile yapılmaktadır. Whois sorgulama sayesinde domain adının daha önce alınıp alınmadığı, kayıt bilgileri, kayıt başlangıç ve sona erme tarihi, kayıt yapan kişinin bilgileri, e-posta, adres ya da telefon bilgileri gibi pek çok detaya erişim sağlayabilirsiniz. Ayrıca satın aldığınız domain hesabını diğer kullanıcıların erişimine engellemek için bu tür bilgileri yine Whois üzerinden gizleyerek koruma altına alabilirsiniz. Ayrıca Natro Blog’u takip ederek domain nedir, nasıl satın alınır ve nasıl domain sorgulanır gibi konuları da detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.