Geçen cuma rekor kırarak 8.58 seviyesini gören dolar kuru, yeni işlem haftasında 8 TL'nin altına indi. Naci Ağbal'ın TCMB Başkanı olması, Bakan Albayrak'ın istifası ve BDDK'nın swap hamlesinin ardından TL son 1 aydaki kayıplarını geri aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomide yeni bir döneme girildiği söyleyen ve piyasalara net mesajlar veren açıklamalarıyla TL gaza basarken, dolar/TL 7.85 seviyesine geriledi. 12 Kasım sabahı da kur aşağı yönlü hareketle 7.83 seviyesindeydi. Öğleden sonra 7.70'in altını gördü. İşte dolar kurunu etkileyen son 1 aydaki başdöndürücü gelişmelerDolar kuru geçen hafta 8.58 seviyesini gördükten sonra yeni işlem haftasında hızla 8 TL'nin altına indi. Türk Lirası dolar karşısında haftanın en çok değer kazanan para birimi olurken, son 1 aydaki kayıplarını da geri aldı. Dolardaki dalgalanmada koronavirüs, yurt dışı jeopolitik riskler ve ekonomi gündemindeki hareketlilik öne çıkan unsurlar oldu. İşte kur cephesinde son 1 ayda yaşananlar.

Yaz aylarının geride kalmasıyla koronavirüs küresel vaka sayılarında yaşanan artış ve ikinci dalga korkusuyla gelişmekte olan ülkelerden portföy çıkışları hızlandırırken, tüketici enflasyonun da yükselmesiyle birlikte Merkez Bankası eylül ayındaki PPK toplantısında önlem aldı.

TCMB, likidite araçlarıyla yaptığı dolaylı sıkılaşmanın yerine eylül ayında politika faizini 200 baz puan artırma yoluna gitti. BDDK'nın normalleşme adımları kapsamında yurtdışı bankaların TL alım yönünde swap limitlerinim esnetmesiyle birlikte, kararlar öncesi 7.90'dan el değiştiren kur 7.60 seviyelerine çekildi.