Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, veto edilen termik santrallara filtre takılmasının ertelenmesi düzenlemesine ilişkin, “Bu kapsamda 13 santral var, 3’ünde sorun yok. Diğerlerinin de hepsi aynı seviyede değil. Bir kısmı yatırımlarına başladı ve dönüşüm yapıyorlar. Dolayısıyla hepsini aynı şekilde değerlendirmek doğru olmayacak” dedi. Dönmez, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve tesis sahipleriyle de görüştüklerini, eksikliklerin çevre uyumu açısından tamamlanmasını arzu ettiklerini belirterek, şöyle devam etti:

UYUM SÜRECİNE İHTİYAÇ VAR

“İşin enerji arz güvenliği boyutu da var, ama bu santrallardan çalışamayacak olanlar olursa, bunların yerine çalışabilecek kurulu güçlerimiz var. Özellikle doğalgaz santrallarımızın potansiyel kapasitesi yüksek. Bu süreci enerji arz güvenliği açısından bir sıkıntı yaşamadan yürütmüş olacağız. Yıl sonuna kadar hangi santrallar hazır, hangileri değil bunlar da netleşmiş olacak. Bacası olmayan ya da çalışamaz durumda olanlar yılbaşı itibarıyla işletilemez hale gelecek. Bacaları olanların ise rehabilitasyona, yeni standartlara ve emisyon değerlerine göre bir uyum sürecine ihtiyacı var.”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Süre uzatımına rağmen hiçbir şey yapmamışsın” diye kızdığı ve Londra seyahati öncesi “Yeniden ihaleye gider, başka çıkışı yok” sözüyle kastettiği santral sahibinin Çelikler Holding olduğu ortaya çıktı. Holding adına Hürriyet’in sorularını yanıtlayan eski EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, yatırım tutarlarına ilişkin bilgi vermezken çalışmalarını özetle şöyle anlattı:

“Şunu samimiyetle belirtmeliyiz ki halkımızın sağlığı her şeyden önemli. Bu anlayışla santrallarımızda çevre yatırımları hızla sürüyor. Orhaneli’nde zaten var olan baca gazı arıtma sistemimizin yeni emisyon değerlerine göre adaptasyonu devam ediyor. Seyitömer’de yatırımın tamamlanma seviyesi yüzde 50 civarında. 1 yıldır işletmesini yaptığımız Afşin-Elbistan A santralında projeler, mühendislik işlemleri bir Alman firmasına yaptırılmış olup, uluslararası ihale ile sözleşmesi tamamlandı, yapımına başlandı. Kül elektro filtrelerinde ciddi iyileştirmeler yapıldı ve bacadan atılan toz miktarı yüzde 50 azaltıldı. Tunçbilek de aynı sözleşmeye dahil edildi. Çevreyle ilgili yatırımlarımız büyük bir özenle ve hızla sürüyor, kısa zamanda bitirmeyi hedefliyoruz.”