En sevilen şarkılar huzurevi sakinleri için söylendi En sevilen şarkılar huzurevi sakinleri için söylendi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Torbalı'da açılmak istenen bir taş ocağı çevresel etki değerlendirme süreci başlattığını ilan etti. Bakanlık sitesinde yer alan proje tanıtım dosyasına göre şirket, Ahmetli köyü sınırları içerisinde kalan 24 buçuk hektarlık ÇED sahasında 118 bin 560 ton duvar taşı çıkarılması planlanıyor. Taş ocağının açılmak istendiği 229 ada 1 parsel ise Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğün kayıtlarında Ahmetli Devlet Ormanı olarak yer alırken ÇED sahasına 40 metre mesafeden itibaren zeytinlikler yer alıyor. Açılması planlanan taş ocağının en yakın konuta uzaklığı ise 850 metre.

ZEYTİNCİLİK KANUNUNA AYKIRI
Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunu'un 20'nci maddesine göre zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis işletilemez.

İNŞAAT SEKTÖRÜNE HAMMADDE
Proje ömrü 73 yıl olarak duvar taşı ocağının açılış sebebi ise inşaat sektörünün artan hammadde ihtiyacını karşılamak olarak açıklanıyor. Projenin amacı tanıtım dosyasında “Bölgede, inşaat ve altyapı hammaddelerine ihtiyacın artması nedeniyle Malzeme üretim işlemleri önem arz etmektedir. İnşaat sektörü hammadde ihtiyacını kent sınırları içinde karşılayarak, bölgedeki inşaat ve altyapı faaliyetlerinde ihtiyaç duyulan Malzeme tesiste üretilecektir.” ifadeleri ile anlatıldı.



ÇED’DEN KAÇIRILMAK İSTENİYOR
Öte yandan 61 hektarlık ruhsat sahasına rağmen şirket sadece 24,5 buçuk hektarlık için ÇED başvurusunda proje sürecini ÇED sürecinden kaçırmayı planlıyor. 25 hektarın altındaki taş ocakları için yönetmeliğe göre ÇED süreci işletilmeden de bakanlık onay verebiliyor. ÇED süreci işletilen projelerde ise farklı bakanlık ve yerel yönetimlerin görüşleri alınıyor ve proje halkın kantarına çıkıyor., Taş ocağı için başvuruda bulunan Torbalı merkezli Ata Redüktör Motor ise aynı zamanda redüktör motor parçası üretimi yapıyor. Şirket, proje için 9,7 milyon TL bütçe ayırdı.

Editör: TE Bilisim