Ticaret Bakanlığı, dökme ve varili zeytinyağı ihracat yasağını ikinci bir emre kadar uzatmıştı. Zeytinyağının kutulu ve ambalajlı ihracatında ise yasak olmadığı bakanlık tarafından belirtilmişti. Yasak kararı ile iç piyasada zeytinyağı fiyatlarında bir düşme olmazken bu yıl üretimin azalması nedeniyle yeni sezonda fiyatların daha da artması bekleniyor. Torbalı’da on binlerce kişi yağ ve zeytin ile geçimini sağlıyor. Bu karara sevinen üreticilerin tek hüsranı ise kuraklık. Öte yandan Yasağın süresiz uzatılmasının sektöre hiçbir katkıda bulunmadığını kaydeden Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yağ Sanayi Meslek Komitesi Meclis Üyesi ve UZZK Yönetim Kurulu Üyesi Nejat Özduran, Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulundu.

FİYAT DÜŞÜŞÜ YAŞANMAZ

Özduran, iç piyasada yasağın fiyatların düşmesinde etkili olmadığını belirterek, “Yasağın başladığı Ağustos ayından bugüne kadar fiyatlar yükseldi. Hiç düşmedi. Dövize bağlı olarak da fiyatlar artmaya devam edecek. İspanya’da 9 Euro civarında fiyatlar. Bu şartlarda Türkiye’de iç piyasada fiyat düşüşü de beklenemez. Zeytinyağının maliyeti 250 TL civarında. Marmarabirlik zeytin fiyatlarını artırdı. Önümüzdeki günlerde Tariş de fiyat açıklayacaktır. Fiyatların yükseleceğini bekliyorum” dedi.

YASAK BİR İŞE YARAMADI

İç piyasada yeterli miktarda zeytinyağı stoku olduğunu vurgulayan Özduran, “İhracatın yasaklanması ile mevsim bitinceye kadar elimizde stokları göreceğiz. İhracatın ne zaman açılacağını bakanlık belirleyecektir. Bu yasak, 3 aydır hiçbir işe yaramadı. Bundan sonra da yaramayacaktır. Türkiye’de iç piyasada, zeytinyağına ihtiyaç yok devreden stok miktarları gayet güzel. Üretim miktarı da bu yıl 180 bin ton bekleniyor. Devreden rakamlarla geçtiğimiz yılki stokumuzla eşit olacaktır. İç piyasa ve ihracatta sıkıntı olmaz ancak fiyatlar artacaktır” ifadelerine yer verdi.

Esnafın sorunlarını bakanlığa iletti Esnafın sorunlarını bakanlığa iletti
Editör: TE Bilisim