Torbalı Lotus Psikoloji Uzman Psikolog Ceren Kılıçlı Çetin, Bağlanma Stilleri ve ilişkilerin etkilenmesi sürecini kaleme aldı. İşte o yazı;

  Bağlanma kavramı, bebek ile bakım veren figür arasında oluşan, bebeğin kendisini duygusal anlamda emniyette hissetmesini sağlayan güçlü duygusal bağdır.

   John Bowlby bebekler ile anneleri arasındaki bu güçlü bağın nasıl geliştiğini bebeklerin annelerinden ayrı kaldıkları sırada verdikleri bu duygusal tepkilerin ve stresin kaynağını araştırmış ve Bağlanma teorisini ortaya koymuştur. Bu teoriye göre;  bebeğe ilgili davranan, ihtiyaçlarını dikkate alan, tutarlı ve sağlıklı bir tutum sergileyen bir bakım veren ile büyüyen çocuklarda güvenli bağlanma stili oluşurken, çocuklarının hem fiziksel hem de duygusal ihtiyaçlarını gerektiği ölçüde karşılamayan bakım veren ile büyüyen çocuklarda ise güvensiz bağlanma stili gelişmektedir.

     Çocuklukta gelişen bağlanma stilimiz, ileriki dönemlere aktarılır ve yetişkinlik hayatımızda kurduğumuz ilişkilerde kendisini gösterir. Baş etme becerilerimiz, seçimlerimiz, kararlarımız ve beklentilerimiz bağlanma stilimiz ile yakından ilişkilidir.

Peki Nedir Bu Bağlanma Stilleri ve Özellikleri?

  1. Kaygılı bağlanma:

     Bebeklik döneminde, bakım vereninin bazen ilgili bazen ilgisiz olması, aniden bunalıp uzaklaşması ve hislerinden bebeği sorumlu tutması kaygılı bağlanmaya sebep olur.

     Kaygılı bağlanma stline sahip kişiler ilişkilerinde sevilmediklerini ve her an terk edilebileceklerini hisseder, sürekli sevildiklerini ve terk edilmeyeceklerini duymak isteyebilir. İlişki kurduğu kişilerin bütün sorunlarının, kendi hataları hatta suçları olduğunu düşünebilirler. Ayrıca düşük öz güvenleri sebebiyle aşırı kıskançlık geliştirebilirler.

Kaygılı bağlanmaya sahip olan bireylerin yetişkin hayatında;

Camide boğazını kesti Camide boğazını kesti

-Sevilmeyen biri olduğunu düşünmek ve partnerinin sevgisini sorgulama

-Sürekli güvence ve şefkat bekleme

-Kıskançlığa meyilli olmak

-Yalnız olmakta zorluk yaşamak

-Terk edilme korkusunu yüksek düzeyde yaşamak

-Başkalarına güvenmekte sorun yaşamak gibi durumlar yaşadıkları görülür.

  1. Kaçıngan bağlanma:

    Bebeklik döneminde, duygusal ya da fiziksel ihtiyaçları bakım vereni tarafından ihmal edilmiş kişiler kaçıngan bağlanma stiline sahip olabilir.

    Kaçıngan bağlanma stiline sahip kişiler, çevrelerindeki herkesi belli bir mesafede tutan, diğer insanlara kıyasla daha ketum ve soğuk olarak görülebilirler.

Kaçıngan bağlanmaya sahip olan bireylerin yetişkin hayatında;

-Bağımsızlık isteği

-Duygusal ya da fiziksel yakınlıktan kaçınmak

-Duygularını ifade ederken rahatsızlık duymak

-İlişkilerin güvenilmez olduğunu düşünmek

-Başkalarına ihtiyacının olmadığını düşünmek gibi durumlar yaşadıkları görülür.

  1. Güvenli bağlanma

     Güvenli bağlanma, bebek ile bakım veren arasında kuvvetli bir ilişkinin gelişmesine, bebeğin duygularının dikkate alınmasına ve cezalandırılmamasına bağlıdır. Bebek, bakım vereni tarafından anlaşıldığını ve değerli olduğunu hisseder.

    Güvenli bağlanmış kişiler; yetişkinlik dönemlerinde sağlıklı ilişkiler kurabilir. İlişkilerinde kendi değerlerinin farkında olurlar ve kendilerini güvende hissederler.

Güvenli bağlanmaya sahip olan bireylerin yetişkin hayatında;

-Net sınırlar çizebilirler

-İlişkilerine doğru bir şekilde öncelik verebilirler

-Duyguları düzenleyebilmek

-Kolay iletişim kurabilmek

-Özgüvenli olmak

-Duygusal olarak erişilebilir olmak

-Başkalarına rahatlıkla güven duyabilmek

-Yalnız olmaktan rahatsızlık duymamak gibi durumlar yaşadıkları görülür.