TÜİK, 2025 Mart ayında enflasyonun yüzde 38,1'e yükseldiğini açıklarken, ENAG'ın enflasyon verisi ise yüzde 75,20 olarak duyuruldu. Enflasyonun alım gücüne etkisine bakıldığında ise üç ayda emekli bin 455 TL, asgari ücretli 2 bin 223 TL maaş kaybı yaşadı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ocak ayında yaptığı bir değerlendirmede asgari ücrete ara zam gelip gelmeyeceğine ilişkin, "Enflasyonda düşüş bekliyoruz, ancak başka bir durumla karşı karşıya kalırsak, böyle bir ihtiyaç hasıl olursa temmuz ayında tekrar güncelleme gelebilir" ifadelerini kullanmıştı. Torbalı’da yaşayan, Tekstil Sendikası (TEKSİF) İzmir Şube Başkanı Faruk Aksoy, asgari ücret ara zammı beklentilerine dair görüşlerini aktardı.

Duman ailesinin acı günü Duman ailesinin acı günü

 “ASGARİ ÜCRETE YAPILAN ZAM GEÇMİŞ AYLARIN KAYIPLARI”

Aksoy, şu açıklamayı yaptı:

“Asgari ücret zammı zaten ücret kaybı sebebiyle yapılıyor, normalde yapılmıyor. Eldeki verilerden işçilere yapılan zammın ne kadar geride kaldığını görüyoruz. Eldeki verilere göre zam yapacaklar. Aslında biz alım gücünün düşmesini istiyoruz. Yapılan, zam değil. Bu bir iyileştirme ya da güncelleme değil. Enflasyon yükseldikçe alım gücü düşüyor. Oysa geriye dönük, insanların yenilen haklarını Bakanlık, bir lütuf gibi söylüyor. Asgari ücretler yapılan zam değil, geçtiğimiz ayların kayıpları. Bu ücret en insani boyuta ulaştırıldığında yapılacak zam zamdır. İşverene kalırsa asgari ücretliye nefes aldığı için şükretmeli diyorlar. İşçiler sanki kendilerine çalışıyormuş gibi davranıyorlar. Elbette bazı sektörlere sıkıntılar var ama bunun suçlusu işçiler değil. İşçileri bağlamıyor. Kim suçlu? Yöneticiler mi? Onlar cezasını çeksin. Kim suçlu? Ekonomistler mi? Onlar cezasını çeksin. Her seferinde emekliler ve emekçiler cezayı çekiyor. Zaten mağdur olan onlar…”

“VERGİLER İŞÇİLERE YIKILACAK”

Vergi matrahlarının düşüklüğünden dolayı işçilere vergi yükü oluşacağını dile getiren Aksoy, “Ocak ayı verilerine göre asgari ücretin zaten 30-35 bin TL olması gerektiğini söylemiştim. Dördüncü aya girdik, son üç ayda enflasyon belli, eriyen para belli. Şu an siyasi gelişmeler nedeniyle de sorunlar yaşanıyor. 2026’da ücretliler ile emeklilere yüklenecek vergi dilimleri var. Hep enflasyon ile yaşanan kayıpları söylüyoruz ama bu gelişmelerin de ücretli bordrolu işçilere yıkılacağı aşikar. Vergiler de işçinin üstüne yıkılacak. 50 milyar dolara kadar varıldığı söyleniyor. Böyle bir durumda asgari ücretliye 50-60 bin TL verse de vergiyle geri alacak. Dördüncü aydan sonra bordrolu işçilere çok yüksek miktarda vergi kesintileri gelecek. Sadece asgari ücretin değil, kümülatif vergi matrahlarının düşüklüğü ve bu sebepten işçilerin 15-20-25 dilimlerine girecekler bu ay” dedi.