İzmir Ticaret Borsası (İTB) Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Meclisi, İTB Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer yönetti.

Öğrenciler sordu gaziler yanıtladı Öğrenciler sordu gaziler yanıtladı

Meclis açılış konuşmasını yapan Tuncer,  “Uçak, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 yılı bitkisel üretim tahminlerini yorumlayarak, “Türkiye İstatistik Kurumu 2024 yılı bitkisel üretim ikinci tahminlerini geçtiğimiz günlerde yayınladı. Buna göre yem bitkileri hariç tarla ürünleri olan tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin üretiminin 2023 yılına göre yüzde 5,2 azalacağı; sebzelerde yüzde 6, meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde yüzde 3,5 oranında artış olacağı tahmin edildi. Son 5-10 yılda olduğu gibi, bu yılda iklim değişikliğinin etkilerini tarımda çok net hissettik. Birçok bölgemizdeki yetersiz yağışlar veya don ve dolu gibi hava olayları verim ve kaliteyi olumsuz etkiledi. Örnek vermek gerekirse tahıl üretimi kuraklıktan çok etkilendi” ifadeleriyle iklim değişikliğine değindi.

‘İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ SOFRALIK ZEYTİN VE PAMUKTA DA HİSSEDİYORUZ’
Azalan yağışların ve iklim değişikliğinin Ege Bölgesi’nin önemli üretimleri olan zeytin, pamukta hissedildiğine değinen İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Uçak, “Zeytin üretiminde rekor bir yıl yaşasak da yetersiz yağışların sofralığa ayrılacak zeytin miktarını düşürdüğünü söyleyebiliriz. Bölgemizin önemli ürünlerinden çekirdeksiz üzümde son iki yıldır uzun yıllar ortalamasının çok altında bir üretimle karşı karşıyayız. Bu durumda iklim şartlarının önemli etkisi olduğunu biliyoruz. Kuraklığın etkisini bir diğer ürünümüz pamukta da hissettik. Borsamız koordinasyonunda gerçekleştirilen Ege Bölgesi 2024 yılı pamuk rekolte tahmin çalışmasının sonuçlarını geçtiğimiz günlerde açıkladık.  Buna göre pamuk ekim alanlarının yüzde 10 artarak 115 bin hektar, ortalama kütlü verimin yüzde 5 düşüşle dekara 420 kilogram, kütlü üretimin ise yüzde 5 artışla 484 bin ton olmasını tahmin ediyoruz” dedi.

ÜRETİCİ FİYATLARDAN MEMNUNİYETSİZ’


Üreticilerin fiyat artışındaki memnuniyetsizliklerini dile getiren Uçak, “Tarımsal üretimde olduğu kadar, ürün piyasalarında da önemli sorunlarla karşı karşıyayız. Üreticilerimizin birçoğu fiyatlardan, dolayısıyla kazançlarından memnun değil. Bu duruma birkaç üründe örnek vermek istiyorum. Bölgemizin önemli ürünlerinden olan sanayi tipi domatesin geçen sezonki ortalama kilogram fiyatı 2,9 lirayken, bu sezon çok küçük bir artışla 3 lira olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl Ekim ayında ortalama 12,1 lira olan sütün kilosu bu yıl sadece yüzde 16 artış ile ortalama 14,3 olarak işlem görüyor. 2023 yılı Temmuz ayında Borsamızda ortalama 8,2 lira olan TMO’nun müstahsilden buğday alım fiyatı bu yıl aynı ayda sadece yüzde 8 artış ile ortalama 8,8 lira olarak gerçekleşti. Fiyatlardaki memnuniyetsizliğinin temel sebebi üretim maliyetlerinin yüksek olması, hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısı” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi