Bildiğimiz üzere akıllı telefon pazarında işletim sistemlerinin yüzde 99'unu Android ve iOS oluşturuyor. Hatta son verilere göre Android yüzde 87 ile sektörün tekeli konumunda. iOS işletim sistemine sahip cihazların genele oranı ise yüzde 13.

Mobil işletim sistemlerinin en çok eleştirilen yönleri arasında stok (gömülü) uygulamaların çokluğu yer alıyor. Neyse ki Apple, son güncellemesiyle birlikte bu sorunu çözdü. Zira artık iOS 10 ile birlikte iPhone ve iPad'lerde gömülü uygulamalar silinebiliyor.

Gel gelelim aynı durum Google'ın Android'i için geçerli değil. Markası ne olursa olsun (Samsung, Sony, LG, HTC vs.) Android işletim sistemli akıllı telefonların hepsi Google'ın gömülü uygulamalarıyla birlikte geliyor. İşte Avrupa'da bulunan antitröst düzenleyicileri, bu duruma dur demek için 150 sayfalık şikayet yazısı hazırladı.

Antitröst: Antitröst yasaları, piyasadaki haksız ya da tekelci sayılan uygulamaları kısıtlayan yasalardır. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra rekabetin sınırlanmasını önlemeye yönelik hükümlerin, bazı ülkelerin yasalarında ve uluslararası anlaşmalarda yer almasıyla Avrupa'da antitröst yasaları önem kazandı. Avrupa Toplulukları Komisyonu üye ülkelerde etkinlik gösteren şirketlerin tekelci uygulamaları konusunda 1957 tarihli Roma anlaşmasının haksız rekabete ilişkin maddelerine dayanarak karar verme yetkisine sahiptir.


Google, cihaz üreticilerine, ürünlerinde stok olarak Google Search gibi Google uygulamalarını kullanmaları için teşvik vermekle suçlanıyor. Böylece diğer uygulamaların önü kesiliyor ve haksız rekabet ortamı oluşuyor. ABD'li teknoloji ve yazılım devinin böylece akıllı telefon marketlerinde dominant pozisyonda olduğu ve rekabeti önlediği ifade ediliyor.

Avrupa Komisyonu tarafından incelenen dosyada Google suçlu görünürse, şirket büyük bir ceza ile karşı karşıya gelebilir. Google'ın rekabet önleyici bu tutumunu 2011'den beri sürdürdüğü ifade ediliyor.