2000-2005 yılları arasında Doğru Yol Partisi’nde Gençlik Kolları Başkanlığı yapan Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, dün vefat eden Asuman Altınay ile ilgili olarak gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Altınay’ın ilçe başkanlığı yaptığı dönemde Gençlik Kolları Başkanlığı görevini 5 yıl boyunca yürüttüğünü ifade eden Olgun “Asuman Abla, Torbalı’nın ilk kadın belediye meclis üyesidir. Rahmetli Ertan Ünver döneminde meclis üyeliği yaptığını biliyorum. Biz, o döneme yaş itibariyle yetişmedik ama Hasan Karatoklu’nun Belediye Başkanlığı yaptığı 1994-2004 yılları arasında Asuman Abla Doğru Yol Partisi’nin İlçe Başkanıydı. Ben kendisi ile 1998 yılında henüz 19 yaşındayken, Torbalı Belediyesi’nde Başkan Danışmanı olarak çalışmaya başladığımda tanıştım. Akabinde 2 yıl sonra beni Gençlik Kolları Başkanı olarak atadı. Birlikte uzun yıllar parti görevi sürdürüp ilçemize hizmet etmek nasip oldu. Beni çok takdir ederdi, destekler, tecrübelerini aktarırdı. Son görüşmemizde maalesef Alzheimer hastasıydı. Beni tanımadı ama duruşu yine dirayetli bir başkan duruşuydu. Bu durum beni çok etkiledi. İzmir’den Torbalı’ya dönünceye kadar yolda hep ağladım. Kızları Günay-Olcay ve Sunay Abla başta olmak üzere tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum” dedi.

SİYASETTE KAVGAYA DEĞİL UZLAŞMAYA İNANIRDI

Altınay’ın renkli bir kişiliği olduğunu ifade eden Olgun “Mesela çoğu kişi bilmez; Asuman Abla mevlithandı, cenazelerde bayanlara mevlit okurdu. Köylerde seçim çalışması yaptığımızda ‘Çırpınırdı Karadeniz’ şarkısını söylediğinde tüylerimiz diken diken olurdu. Arnavut kökenliydi, Torbalı’ya sonradan babasının görevi vesilesi ile gelmişti ama iyi bir Torbalılıydı. Süleyman Demirel kendisini ismen tanırdı, iki kere şahit oldum. Rahmetli Demirel, Torbalı’ya Başbakan olarak gelip ATF Tekstil’i açtı, kalabalığın içine doğru bakıp ‘Asuman Abla ile Kaplan Hüseyin nerede?’ diye sorduğunu bizzat şahit oldum. Sonra Demirel Cumhurbaşkanı oldu. Dokuz Eylül Üniversitesi Torbalı Yükseokulu’nun açılışına geldiğinde, yine ablaya ismen hitap etti. Tansu Çiller ve Işılay Saygın, Asuman Abla’ya çok değer verirdi. Siyasette kavgaya değil uzlaşmaya inanırdı. Diğer partilere de sevgi ve saygı çerçevesinde ilişki kurar, ilçenin menfaatini ön planda tutardı. İyi bir demokrat, Cumhuriyet kadını ve muhafazakâr bir yapısı vardı” dedi.

SOSYAL YÖNÜ ÇOK GÜÇLÜYDÜ

Altınay’ın en önemli özelliğinin uzlaşmacı kişiliği olduğunun altını çizen Olgun, “Eski Belediye Başkanımız Hasan Karatoklu ile karşılıklı İlçe Başkan Adayı olmalarına rağmen, Karatoklu Belediye Başkanı olduğunda Asuman Abla 10 yıl İlçe Başkanlığına geçti. İlk zamanlar Hasan Başkan ile birlikte DYP iktidarında ilçeye yatırımlar gelmesi için çok çabaladı. O dönemde Hastaneye ek bina yapılması için İbrahim Öz ile birlikte çok çabaladığını hatırlıyorum. Hep bir Huzur Evi hayali vardı. Sanat Müziği Derneğinden Meropolis Kazı Derneği’ne kadar birçok sosyal faaliyetin içinde yer alıp destekliyordu. Altınay Yapı Kooperatifi’ni kurdu, bitirdi ama hayatının son döneminde bu kooperatiften dolayı çok sıkıntılar yaşadı.

KİMLERLE SİYASET YAPTI?

Asuman Abla’nın siyaset yaptığı dönemde kendisine yakın olan isimleri de aktaran Olgun “Kadın Kolları çok faaldi. Bir bayan gurubu vardı, her Çarşamba partide toplanırlardı. O gurupla çok içli dışlıydı. Parti yönetiminde benim hatırlayabildiğim kadarıyla; Ali Kaplan, Ali Tumbar, İsmet Biçer, Eşref Korkmaz, Erdal Ay, Mehmet Alpsü, Zeynel Memiş, Mahmut Kömürcü, Hüseyin Karaman, Güven Özdemir, Ahmet Dalgıç, Hasan Varlık, Yaşar Yılmaz, Ömer Şentürk, Yaşar Toprak, İsmail Yıldız, İbrahim Demir, Sami Şen, İbrahim Adalı, Özalp Tör, Hasan Akbıyık, Hasan Kırbayır, Süleyman Kabaca, Ali Aydın, Ahmet Yıldız, Gani Öncel, Zahir Özuygur, Fikret Hançer, Bülent Çetinel, Yaşar Gençtürk, Önder Deveci, Ali Rıza Çelebi, Ramazan Ayaydın, Gökhan Türkmen ve Mehmet Alpsü gibi partinin ileri gelenleri o dönem Asuman Abla’ya yakın isimlerdi. Tabi bunlar bir çırpıda hatırlayabildiklerim. Torbalı Belediye Başkanı Hasan Karatoklu, Yazıbaşı Belediye Başkanı Hasan Filiz, Karakuyu Belediye Başkanı Şükrü Tekin, Pancar Belediye Başkanı Hayati Saydam ve Çaybaşı Belediye Başkanı Nurettin Girgin de o dönemde ablaya çok yakın isimlerdi. Tabi siyasetin doğası gereği saydığım isimlerle zaman zaman küslükler, dargınlıklar ve ayrıkları da oluyordu. Ama parti içinde karşı karşıya geldiği isimler hakkında olumsuz konuşma yaptığını görmedim” dedi.

Köylerde ekşi telaş başladı Köylerde ekşi telaş başladı
Editör: TE Bilisim