İngiltere'de yapılan referandum sonucu halkın %52'si Avrupa Birliği'nden ayrılma kararından yana oy kullandı ve "Brexit" dedi. İngiltere önümüzdeki süreçte AB'den ayrılacak. Bu ekonomi ve siyasi gündemi olduğu kadar futbol takımlarını da yakından ilgilendiren bir süreç olacak. ÇALIŞMA İZNİ PROBLEMİ İngiltere Premier Lig takımları, AB'ye üye ülkelerin futbolcularını 'çalışma izni' almadan oynatabiliyordu. Ancak AB'den ayrılma kararının ardından sadece Premier Lig değil, atl ligler ve İskoçya Ligi de bu özelliğini kaybetmiş olacak. Bu sezona yetişmesi beklenmeyen planlama 2017/18 sezonunda devreye girecek ve artık İngiltere'de yabancı futbolcular için büyük bir çalışma izni krizi doğacak.

#Brexit sonucu Premier Lig için çalışma izni alamayacak bazı isimler:

Martial Payet Kante Diego Costa Coutinho pic.twitter.com/5QiII8g4Po - Sabah Spor (@sabahspor1) 24 Haziran 2016 KRİTERLER ÇOK SERT İngiltere'de futbolcular için uygulanan çalışma izni oldukça katı. Kurala göre FIFA sıralaması içinde ilk 10'da yer alan ülkelerin futbolcuları, son iki yılda milli takım forması ile maçların %30'unda oynadıysa, çalışma izni alabiliyor. 11 ve 20 arasında kalan ülkelerin futbolcuları içinse bu oran %45. 21-30 arasında 60, 31-50'de ise %70. Bu noktadan bakında özellikle genç ve sonradan yıldızlaşan futbolcuların Premier Lig'de oynamaları neredeyse imkansıza dönüşüyor. MARTIAL, KANTE, PAYET Örneğin; Manchester United'ın Fransız genç yıldızı Anthony Martial ya da Leicester City'yi şampiyonluğa taşıyan Fransız orta saha N'Golo Kante bu kriterlere uymuyor. Ayrıca West Ham ile sezona damga vuran Fransız Dimitri Payet de yeterli düzeyde milli sayısına erişemediği için İngiltere'de çalışma izni alamıyor. Sadece onlar da değil; Chelsea'li Diego Costa, Liverpool'lu Coutinho gibi futbolcular da bu kriterleri karşılayamıyor.

Eğer İngiltere daha önce AB'den çıksaydı Premier Lig'e transfer olamayacaklardı:

Ronaldo Henry Ginola Payet pic.twitter.com/hfM7WLj4wb - Sabah Spor (@sabahspor1) 24 Haziran 2016 UZMANLAR NE DİYOR? Konuyla ilgili görüşlerine başvurulan futbolcu temsilcisi Jonathan Barnett, "Eğer Premier Lig dünyanın en iyi ligi olarak kalmak istiyorsa, AB'de kalınmalıydı." diyor. Bir başka futbolcu temsilcisi Simon Bayliff ise olaya İngilizler açısından bakarak "Ayrılma kararı uzun vadede yerli futbolcu için pozitif olacak." yorumunu yapıyor. Liverpool Üniversitesi'nde ders veren spor ekonomisti Dr. Babatunde Buraimo ise durumu transfer açısından değerlendirip şunları söylüyor: "Eğer kulüpler belirli bir milli olma kriterine göre transfer yaparsa bu durumda sadece yüksek maaşlı ve bonservis bedelli zaten bilinen oyuncuları alabilirler. Kante gibi yatırıma açık yetenekleri elden kaçırırlar" YENİ DÜZENLEME GELECEKTİR AB'den ayrılma sürecinde hükûmetin yapacağı görüşmelere futbol kulüplerinin de dahil olması bekleniyor. Bu süreçte transfer ve çalışma izni kritlerinden genişlemeye gidilmesi, AB vatandaşı olmayan futbolcularla ilgili yeni maddelerin belirlenmesi istenecek. Özellikle referandum öncesinde West Ham United İkinci Başkanı Karren Brady'nin tüm kulüplere yazdığı ve 'haklarını korumaları gerektiğini' bildiren mektubun etkili olacağı konuşuluyor. Zaten Spor Hukukçusu Daniel Geey de yaptığı yorumda buna dikkat çekiyor: "AB vatandaşları ile AB vatandaşı olmayan futbolculara aynı muameleyi yapamayız. Onlardan bağımsız yeni bir düzenleme getirilmeli." Serkan Akkoyun/Sabah.com.tr Kaynak adres : /spor/futbol/2016/06/24/ingiltere-abden-ayrilinca-premier-ligde-neler-olacak