Cumhuriyet Halk Partisi Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) Üyesi ve İzmir Milletvekili Mahir Polat SonSözTV’ye konuk oldu. Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtlayan Polat, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulunurken, son dönemde gerçekleştirilen seçimle gündeme gelen Torbalı hakkında çarpıcı ifadeler kullandı. Torbalı'daki seçimlerde AK Parti adayına oy veren, sonra yakasına AK Parti rozeti takan CHP'li üye için ağır konuşan İzmir Milletvekili Mahir Polat, "18 Meclis üyemiz vardı, 17 oy almışız. Bir meclis üyemizde hata yapmışız. Onu, bizim partimize köstebek olarak, fare olarak yerleştirilmiş bir arkadaş olarak görüyoruz. Arkadaşı sürmüşler farelik yapsın diye, bizim partinin mutfağına... . Cumhuriyet Halk Partisi’nde bundan sonra adaylar belirlenirken, parti aidiyetini çok ciddi bir şekilde sorgulanması gerekiyor " ifadelerin kullandı

O ROZETİN GEREĞİNİ YAPMAK, AHLAKİ BİR YÜKÜMLÜLÜKTÜR

Torbalı'da Başkan İsmail Uygur'un vefatından sonra yapılan seçimde yaşananlarla ilgili görüşlerini anlatan Mahir Polat, "Bütün bu meseleler, ahlak meselesidir" dedi ve ekledi:

"Önseçimden de çıksan, arka seçimden de çıksan, atansan da, o yazsa da, bu yazsa da, yakana bir rozet takıyorsun. O rozetin gereğini yapmak, ahlaki bir yükümlülüktür. Dolayısıyla bunu yapmayan her kimse, kendisiyle, ahlaki yükümlülüğüyle karşı karşıya gelecek. Cenabı Hak, insanın yargıcını da yanına vermiş, vicdan. Onlar kendi vicdanlarında kendi kendilerini mahkum ettiler. Evet, Cumhuriyet Halk Partisi’nde bundan sonra adaylar belirlenirken, parti aidiyetini çok ciddi bir şekilde sorgulanması gerekiyor. Parti aidiyeti üst noktada olan insanlar göreve getirilmesi gerekiyor. Partide aldığı görevlere bakılır, sorumluluklara bakılır, bugüne kadar kattığı değere bakılır. Önseçim, yöntemlerden bir tanesidir ama bir soru sormak isterim. AKP bugüne kadar kazandığı bütün seçimlerde önseçim yaparak mı iktidara geldi? Önseçim falan filan, bugünün konuları değil. Bugün konuşmamız gereken, siyasi ahlak meselesidir. İnsan siyasi etik, değer, ahlak bu normları yan yana koyduğunda bunu yapmaz. Ahlaklı olan, iyi bir aile ahlakı olan insan, yakasında rozetini taşıdığı partinin karşısında oy kullanıyorsa, yatağa yattığında benim emdiğim sütle ilgili bir problemim var, diyecek kardeşim. İki kere iki dört.  Bu kadar yani. Seni oraya Cumhuriyet Halk Partililerin oylarıyla, Cumhuriyet Halk Partisi aday yapmış, sen başka partiye gidiyorsun. Düne kadar hırsız var, diye bağırıyordun, düne kadar bu partiye 128 milyar dolar nerede diye soruyordun. Laiklik karşıtı olarak Cumhuriyet değerlerini yok etti diye anlatıyordun. Bugün hangi menfaat teminiyle sen bu partiye gidiyorsun? Ve bunu hangi tevessülle yapıyorsun? Ve bunu da koca koca adamlar, bir partinin meclis üyesini ayartmak için neler yapıyor? Çok sürmeyecek, yakın tarihimizde ortaya çıkacak."

BİR MECLİS ÜYESİMİZDE HATA OLDUĞUNU GÖRDÜK

"Torbalı’da bizim 18 meclis üyemiz var; 17 oy almışız. Bir meclis üyemizde hata olduğunu görüyoruz. Yani bizim partimize köstebek olarak, fare olarak yerleştirilmiş bir arkadaş olduğunu görüyorsunuz. O farenin fotoğrafına bakıyorsun, fotoğrafta AKP’liler 10.45’te rozet takıyorlar. Arkadaşı sürmüşler farelik yapsın diye bizim partinin mutfağına. Bu AKP zihniyetine bakmak lazım, bu insanlar bağırta bağırta, ağlaya ağlaya gönderdiler belediye başkanlarını. İstifa ettirdiler Balıkesir’de, İstanbul’da, Ankara’da. Niye istifa ettirdiler? FETÖ’cü müydüler?  FETÖ’cüyse neden yargılamadın? Gerekçe neydi? Mesela Melih Gökçe’nin suçu neydi? Bankasya’nın önünden geçene FETÖ’cü dedin, Melih Gökçek’i açıklamadın! Yok öyle yağ mağ! Bunları yaptınız, biz o zaman dedik ki, mesela Ankara’da İstanbul dışında bütün yerlerde kardeşim burada milli iradeye saygı gösterip aday çıkarmayalım. Burada Menemen’de yolsuzluk dediler, bilmem ne. Menemen’de umarım yargılama sonucunda başkan aklanır, o da bir düzmecedir, diye ummak istiyorum. Bilmediğim görmediğim dosyayla ilgili de yorum yapmak istemem, hadi orada aday çıkarttın. Torbalı’da bir başkan vefat etti, biraz saygı, onur, haysiyet olur ya. Siyasal gereklilikle bir kent boş bırakılmaz ama seçimler hızlıca yapılır ama biraz saygılı olursunuz ya! Onun anısına saygı gösterirsiniz, bırakın her şeyi halkın iradesi orada o kadroyu göreve getirmiş aday çıkartmak nedir ya?"

KEREM ALİ SÜREKLİ, O GÜNLERİ HATIRLASIN

AK Parti İl Başkanı Kerem Ali Sürekli'nin, Torbalı'daki seçimlerle ilgili "Özgür iradenin eli kolu bağlandı" sözlerinin hatırlatılması üzerine Mahir Polat, şu eleştirilerde bulundu:

"Sanırım 25 veya 26. dönemdeydi.  AK Parti’nin değerli İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, milletvekiliydi. O dönemde beyaz-yeşil şeyler vardı, anayasa oylamasında. İki adam beraber kabine girdiler. İki adam! Fatma Kaplan, canlı yayında ‘Bu iki adam bir tuvalete beraber giriyorsa diye ne düşünürsünüz?’ demişti. İki adam kabine oy kullanmaya birlikte giriyorsa, ki Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde anayasayı değiştirmekle ilgili bir oylama yapıldığı sırada oldu bu olay. Kerem Ali Sürekli kullandığı oyun, karşı oy pusulasını kime teslim etti? Onu sormak lazım. Milli irade gaspıysa orada başlarına bir tane kadın milletvekili dikip, hem MHP hem kendileri kullanılan pulların aksi pullarını teslim aldılar. Hırsız içerdeyse, kapıya kilit vurmanın bir alemi yok. Hırsız içerde tamam mı! Demokrasi hırsızı AKP. Bu ülkede maalesef iktidar sürüyor."

SABAHA KADAR SEÇİM YAPSAK, YİNE BİZ ALIRIZ

Torbalı'daki seçimin yargıya gittiği, oradan gelecek sonucun CHP aleyhine olması durumunda ne olacağı sorusuna, Polat'tan şu yanıt geldi:

"Torbalı’daki seçim mahkemeden dönerse, mahkemeden biz bir daha alırız. Sabaha kadar seçim yapsak bir daha alırız. Ya bunların seçim işlerinden sorumlu arkadaşları, yerel yönetimlerden sorumlu arkadaşları çıktı, açıklama yaptılar. Siyasi komedya dediğimiz hikaye bu. Hiçbir şey olmadıysa da bir şey olmuştur, dediler. Yani bunlar, bu tezgahları Menemen’de dizmeseler, Torbalı’da dizmeseler, mutlaka yine suçlu çocuk gibi, süt dökmüş kedi gibi yargının ayaklarına kapanmaya gideceklerdi yine. Yargıya talimat verilsin, diye uğraşacaklardı! Biraz onur, biraz haysiyet varsa, demokrasiye saygı duymak gerekiyor. Oturmuş, CHP tek parti dönemini anlatmış Kerem Ali bey, okudum o yazısını. Yahu değerli arkadaşlar, CHP, CHP, CHP, CHP.  CHP’nin tek partili döneminde doğanlar kimler? Demokrat Parti nereden doğdu? Ya Türkiye’de kurucu bir irade vardı, o da Cumhuriyet Halk Partisi’nde vücut buluyordu. Türkiye’de bir demokrasi çalışması vardı, Türkiye’de ümmetten millet toplumuna, mutlakiyet yönetiminden Cumhuriyet rejimine, demokrasiye evrileceği dönemde partinin olması, onun da adının Cumhuriyet Halk Partisi olması önemliydi. Ve tekrar bir Cumhuriyete imza attık, Cumhuriyet Halk Partisinin kadroları seçimle gelene göreve devrettiler. O zaman hepimizin dedesi CHP’deydi. O zamanın CHP’si hepimizindi. Oradan yola çıkıp, her demokrasi dışına çıktıklarında; CHP, CHP, CHP. Hay Cumhuriyet Halk Partisi kadar başınıza taş düşsün! Sıkıştıkları her yerde Cumhuriyet Halk Partisi, İsmet Paşa, Ey Kılıçdaroğlu..."

O SAAT BOZUKMUŞ, SİZ KİMİ KANDIRIYORSUNUZ?

Torbalı'da yaşananların siyasi sorumluluğu üzerine de görüş belirten Mahir Polat, sözlerini şöyle sürdürdü: "Torbalı seçimine gelmeden önce o arkadaşın transfer edildiği saate bakmak lazım. Rozet takılan ve takanların arkasındaki saate bakmak lazım. Sonradan bir açıklama yapmışlar, ‘o saat bozuktu’ diye. Siz kimi kandırıyorsunuz? Siyasal sorumluluk günü geldiği zaman konuşulacak şeyler bunlar, şu an değil. Ben orada bir zafiyetin olduğunu düşünmüyorum, parti yönetimimiz adına İl başkanımız, Büyükşehir Belediye başkanımız ya da oradaki dahil olan diğer parti yönetimi adına bir zafiyet olduğunu düşünmüyorum. Görmedim de.. O işin içindeydim. Orada bir ahlak meselesi var. Kabine beraber girmiyoruz ki kardeşim. Kimseye de fotoğraf çek, gönder, demiyoruz ki. Gördük ya, hep beraber Cumhurbaşkanına oy vermiş, AKP’ye oy vermiş, çekmiş atmış fotoğrafını Twitter’a vesaire. Whatsapp özel bir yazışma yeri; adam orada kendisiyle ilgili atmış, belki Menemen’deki tartışmasındaki tedirginlikten dolayı kendi fotoğraflarını çekmiş olabilirler. Bunu bilemiyoruz, belki dışarıda çekilmiş içeride değil. Partinin talimatı olabileceğini düşünmüyorum. Parti böyle talimat vermez ki. Parti şöyle bakar üyesine; benim üyem misin, tüzüğümü okudun mu, okudun, hedeflerimi mi beğendin mi beğendin, geldin imza attın mı attın, edimlerini yerine getiriyor musun, getiriyorsun; o halde benim için sıkıntı yok, der. Vatandaşa güvendiği gibi üyesine de güvenir. Çünkü altında insanların namusu olan imzası vardır. Dolayısıyla ikinci bir talimat vermeye hiçbir parti yöneticimiz tenezzül etmez. Parti güveniyor, güven esas. "

KILIÇDAROĞLU, İZMİR'İ YAKINDAN TAKİP EDİYOR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İzmir'i yakından takip ettiğini belirten CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, "Genel Başkan’ın burada 12 milletvekili, 12 milletvekilinin farklı bakış açısına sahip 12 çift gözle doğal danışmanları var. Bu kentte sinek kanat çırpsa, genel başkanın haberi var.  Bu süreçleri de elbette takip ediyor, keyif aldığı süreçler olduğunu biliyorum. Hatta Torbalı’yla ilgili çok keyif aldığını, sabaha kadar seçim olsa bizim çocuklar alır bu seçimi, dediğini biliyorum. Buranın bütün siyasal denklemlerini takip ettiğini, yakından mercek altına alındığını biliyorum. Benden çok İzmir’i bildiğini, hatta sadece buraya değil, Türkiye’deki bütün teşkilatlarımıza genel başkanımız, sonsuz hakim. Ama İzmir Milletvekili olması, bizim için çok ayrı bir gururdur. Onunla aynı bölgenin milletvekili olmaktan ayrıca her zaman gurur duyduğumu söylerim. İzmir’i de özel bir projektörle izlediğini biliyorum" diye konuştu.