AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün partisinin düzenlediği mitingde Aydınlı vatandaşlarla buluştu. Mitingin adresi Efeler ilçesindeki 5200 metrekarelik Atatürk Kent Meydanı’ydı. Erdoğan geçtiğimiz pazar günü partisinin Atatürk Havalimanı’nda düzenlediği mitingde konuşması sırasında katılımcı sayısını 1 milyon 700 bin kişi olarak açıklamıştı. Bu açıklama, alanın bu kadar insanı almasının imkansızlığı nedeniyle tartışmalara konu olmuş, hatta esprili bir dille yapılan yorumlarda sosyal medyada gündem olmuştu. Erdoğan, Ak Parti mitinglerine katılımcı sayısı konusundaki tutarsızlıklar nedeni ile tartışma konusu olan açıklamalarına bugün de Aydın’da devam etti. Efeler ilçesindeki 5200 metrekarelik Atatürk Kent Meydanı’nda mitinge katılan kişi sayısını 55 bin olarak açıkladı.

KATILIMCI SAYISI HESABI NASIL YAPILIYOR?

AK Parti'den programlara katılım baskısı deşifre oldu AK Parti'den programlara katılım baskısı deşifre oldu

Mitinglere ve gösterilere katılım konusunda emniyet birimlerinin katılımcı sayısını belirlerken kullandığı formül, alanın toplam metrekaresinin 4 ile çarpımına dayanıyor. Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan’ın hesabına göre ise metrekareye 10 kişiden fazlası düşüyor.

ERDOĞAN CHP’NİN YARINKİ MİTİNGİNE KAÇ KİŞİ KATILAĞINI DA SÖYLEDİ

Hatta Erdoğan, hesaplama ve öngörülerini bir adım daha öteye taşıyarak CHP’nin yarın Aydın’da Aynı alanda düzenleyeceği Mitinge kaç kişi katılacağını da açıkladı. Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 10 Mayıs Çarşamba günü gerçekleştirilecek mitingine katılımın 27 bin kişi olduğu bilgisine 1 gün önceden nasıl ulaştığı merak konusu oldu.

ERDOĞAN’IN KATILIMCI SAYISI “HASSASİYETİ”

Peki Erdaoğan’ın düzenlediği son mitinglerdeki katılımcı sayısı konusunda gösterdiği sayı hassasiyeti ve manipülasyon çabalarının ardında ne yatıyor? Sosyal Ekonomik ve Siyasal Araştırmalar Derneği Başkanı Prof.Dr. Özkan Yıldız’a göre Erdoğan, elindeki anket sonuçlarına göre seçimleri kaybedeceğini görüyor ve AK Parti’den kopan seçmeni geri getirmeye çalışıyor.

“MANİPÜLASYON ÇABASI BÜYÜK BİR TELAŞIN SONUCU”

Aynı zamanda İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Torbalı Belediye Başkan Yardımcısı olan Yıldız, Erdoğan’ın katılımcı sayıları konusundaki manipilasyon girişimlerini şu sözlerle özetledi:

“Erdoğan, daha önceki seçimlerdeki mitinglerindeki kalabalıklarla mukayese ederek kamuoyuna mesaj vermeye çalışıyor. Bu sayılar ve rakamlarla Erdoğan, “AKP eski gücünde” algısı oluşturmaya çalışıyor. Bu çabayı havuz medyası da desteklemeye çalıyor. Bu tür rakam simülasyonları veya manipülasyonları yoluyla esasında AKP’den kopan, kopmakta olan veya kararsız olan seçmene mesaj vermeye çalışıyor. AKP’den vazgeçen, muhalefete yönelmekte olan oyları konsolide etmeye çalışıyor. Türk halkı biliyorsunuz kalabalıklara, kitlesel göstrerilere çok önem veren bir halk. Kendisinin de bildiği anket sonuçlara göre kaybetmiş durumda. Bu büyük bir korkunun, büyük bir telaşın sayılarla geçiştirmeye çalışan bir çabanın sonucu. Zaten artık kendilerinin yaptığı anket sonuçlarını bile paylaşmıyorlar dikkat ederseniz.”