Afrika sıcakları tüm Türkiye'yi kasıp kavuruyor. Artan sıcaklıklar, oruçluları zorluyor. 17 saati aşan oruç süresince kan şekerini dengelemenin çok önemli olduğunu söyleyen uzmanlar, bunun için de sahurda tüketilmesi gereken gıdalara dikkat çekiyor. Sahur ve iftarda her besin grubundan yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmek gerektiğini belirten Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci, şu önerilerde bulunuyor:

SAHURDA 3 HURMA TÜKETİN
Ramazan'ın vazgeçilmezlerinden hurma sahur için de oldukça değerli bir besindir. Sahurda tüketilecek hurma vücuda gün boyunca gerekli olan enerjiyi ve vitamini sağlarken, tokluk hissini verecektir. Düşen kan şekerinin dengelemek için sahurda 3 adet hurma tüketilebilir.

BİR YEŞİL ELMA KAN ŞEKERİNİ DENGEDE TUTAR
Yeşil elma da kan şekerini dengeleyici, içerdiği vitamin ve mineraller ile uzun süreli açlıkta hücrelerin yenilenmesine yardımcı olacaktır. Sahurda tüketilen 1 tane yeşil elma tokluk hissinin uzun süreli olmasında fayda sağlayacaktır.

2 YUMURTA YE ACIKMA
Oruç tutarken açlık ve susuzluğu önlemek için, gün boyu tok tutacak besinlerin gücünden yararlanmak gerekiyor. İçerdiği vitamin ve minerallerin yanı sıra tok tutucu özelliği fazla olan yumurtanın sahurda mutlaka tüketilmesi gerekir. Sahurda haşlama, omlet ya da menemen şeklinde 1- 2 adet tüketilebilir. Yumurta, uzun süreli tokluk hissi sağlayan en önemli besinlerdendir.

CEVİZİ UNUTMA
Sahurda tüketilmesi gereken besinlerden biri de cevizdir. İçerdiği Omega 3 yağ asitleri ile uzun süre tokluk hissi yaratır. Sahurda tüketilecek 2-3 tane ceviz vücudun rahatlamasına ve günün daha kolay geçmesine yardım eder.

KOMPOSTO İÇİN
Ramazan'da şekerli gıdalar kan şekeri dengesini bozar ve kilo aldırır. Bunun için şekerli gıdalardan uzak durulmalıdır. Ancak 1 kase kadar meyve kompostosı içmek kan şekerini dengeler, tokluk hissi verir.

MERCİMEK VE EZOGELİN ÇORBALARINI TERCİH EDİN
Kremasız yapılan mercimek ya da ezogelin çorbaları sahurda tokluk hissi sağlar. 1 kase çorba yine sıvı ihtiyacının karşılamasında da oldukça etkili bir besindir.

PEYNİRLİ TOST AÇLIK HİSSETTİRMEZ
Sahurda pratik bir şeyler yemek isteyenler peynirli tost veya sandviç yapabilir. Bu sayede iftara kadar açlık hissi de yaşanmaz. Tostun yanında domates ve salatalık yemek uygundur. Ancak tuzlu olduğu için zeytine mesafeli yaklaşmak gerekir. Aksi takdirde hem fazla tuz alımına hem de susuzluk hissi yaratmaya neden olabilir. Zeytinlerin bir süre suda bekletilmesi tuzunun giderilmesi için fayda sağlayabilir. Tuzu alındıktan sonra yenilebilir.

RAMAZAN'I ZİNDE TAMAMLAMAK İÇİN BUNLARA DİKKAT!

İftardan sahura kadar günde en az 2 litre su için, vücudu susuz bırakmayın.

Mide problemleri yaratmaması için gazlı içecekler tüketmeyin.

Gün içerisinde 1 saat kadar uyuyarak vücut dengenizi toparlamaya çalışın.

Mide sorunlarını engellemek için kızartma ve kavurma ürünlerinden kaçının.

İftarda şerbetli tatlı yerine 3 top dondurma tercih edin.

Gün içinde kaybolan vitamin ve mineral dengesini sağlamak için iftardan 2 saat sonra maden suyu için.

İftara mutlaka çorba ile başlayın. Sonrasında 1 tabak zeytinyağlı yemek yanına 2 adet kasap köfte büyüklüğünde et ve salata tercih edin.

Kaynak adres : http://www.ahaber.com.tr/multimedya/galeri/yasam/sahurda-tuketilen-gidalara-dikkat