Torbalı’da hizmet vermeye başlayan Çocuk Hastalıkları Uz. Dr. Feridun Özdamar çocuk hastalıkları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ailelerin dikkat etmesi gereken hususlara da değinen Özdamar, rutin bakım kontrolleri hakkında da önemli bilgiler verdi.

Çocuklarda son yıllarda en fazla görülen hastalıklar hangileridir? Artış sebebi nedir?

Çocuk hastalıklarına baktığınız zaman çocuklar çiçek gibidir. Bu bölgede polen düzeyi yüksek olduğu için alerji hastalıkları çok fazla görülüyor. Gün içerisindeki sıcaklık  farkından dolayı viral enfeksiyonlar hassas olanlarda boğaz enfeksiyonları ön plana geçiyor. Bu bölgelerde sıklıkla isal ve kusma atakları oluyor. Aşılamanın artması ile birlikte menenjite neden olabilecek hastalıklarda azalma oldu. Klimalar nedeniyle zaturelerde de artış yaşanıyor. Ayrıca çağımızın en önemli hastalıkları obezite ve hareketsizlik de sık görülüyor.

Ailelerin çocuklara hem ergenlik hem de ergenlik öncesi dönemde nasıl bir tutum sergilemesi gerekiyor?

Eskiden çocuklar büyürken özellikle ilk 5 yaşına kadar büyük oranda ailesinden etkilenerek şekillenir ve bu etkilenme ortaokul ve lise çağlarında azalarak devam ederdi.  Şimdilerde aileden etkilenme, sosyal medya ve ekran/telefon bağımlılığı nedeni ile çok azaldı. Erken yaşlarda aileler çocuklarına ruhsal ve sosyal olarak ulaşamaz oldu. Teknolojiden de tamamen uzak tutmak olmayacağına göre, bence eski ve yeni düzen birbirine karıştırılmalı. Mesela aileler çocuklarının kendileri ile konuşabileceği gün içinde ortamlar yaratmaya çalışmalı. İlk adımda onlara dillerini çözecek sorular sorarak onların konuşmalarını sağlamalı. Yargılamadan, nasihat vermeden dinlediklerini gören çocuklar ve gençler aileden kopmaz. Zamanı gelince de ailesini danışman olarak kullanır.

Çocuklarımızın rutin bakım kontrolleri hakkında ne düşünüyorsunuz ve ihmal durumunda neler olabilir?

Önceden arabalarımız bozulunca tamire giderdi. Ve kayışların üstündeki yazılar silinirdi. Ama şimdi bu yazılar silinmeden araçlarımızı bakıma gönderiyoruz. Diyeceğim o ki arabalarımızın bakımını ihmal etmiyorsak çocuklarımızın da bakımını ihmal etmememiz gerekiyor. Çocuklarımızın doğum sonrası dönemi çok önemli. Ailelerimiz çabuk bıkıyor ama bu konuda sorumluluklarımızı yerine getirmesi gerekiyor. Özellikle 1 yaşına kadar çok dikkatli olmaları gerekiyor. Ama bir yaşından sonra da bakımları ihmal etmemeleri uygun olur.

Ailelerin teknolojik aletleri çocukları başından göndermek için vermesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Yaradan bizi hareket etmemiz için yaratmış ki yüzlerce kas vermiş. Bu nedenle çocuklarımızın hareket etmesi lazım. Biz ise çocuklarımızı aynı şekilde saatlerce bir ekran başında hareketsiz durmalarına neden oluyoruz. Ama teknoloji de Covid sonrası hayatımızda iyiden iyiye yer etti. Önemli olan ise bu dengeyi düzgün bir şekilde sağlayabilmek. Doğru bir planlama çerçevesinde denetleyerek çocuklarımıza izin verebiliriz ama gevşemeden.