Bu yıl çiftçileri hem ekonomik kriz hem de olumsuz iklim koşulları vurdu. Artan maliyetler nedeniyle bankalara borçlanan çiftçi, ürettiği ürünler iklim koşullarına kurban gidince adeta dibe vurmuştu. Bu yıl iklim koşullarından olumsuz etkilenmeyen tek ürün olan pamuğa bel bağlayan üretici, pamuktan da fiyat darbesi yedi. Henüz net fiyat belirlenmemesine rağmen toplanmaya başlanılan pamuk, 18 ile 19 lira arasında belirlenecek bir fiyat garantisiyle toptancılara devrediliyor. Üreticinin ortalama 18 buçuk lira kazanabileceği pamuğun borsada satış fiyatı ise 85 lira 20 kuruş.

Borsada 85 lira 25 kuruşa satılarak hem aradaki toptancılara hem de sanayi kuruluşlarına büyük paralar kazandıran pamuk, üreticinin ise beklediği kar oranının çok çok altında kalıyor. Bir zamanlar üreticiye kazandırdığı yüksek gelir nedeniyle beyaz altın olarak anılan pamuk, artık üretici için hüsran anlamına geliyor.

DEVLETİN VERDİĞİ PRİM TEŞVİK ETMİYOR İTİYOR

Aktaş: 1 Mayıs sınıfa karşı sınıfın kavga günüdür Aktaş: 1 Mayıs sınıfa karşı sınıfın kavga günüdür

Pamuk hasadı bu yıl üreticiye 18 ile 19 lira arasında belirlenecek bir para kazandıracak. Devlet ise üreticiye 1 lira 60 kuruş teşvik primi ödeyecek. Üreticiler, pamuk yetiştirme maliyetinin neredeyse 17 lirayı bulduğunu belirtiyor. Devletin verdiği teşvik primi ile birlikte 3 lira kar edecek olan pamuk üreticisi, bu kazançla nasıl geçineceğini kara kara düşünüyor.

"ARTIK KİMSE PAMUK EKMEZ"

İzmir'in tarım cenneti Torbalı'da bu yıl 43 bin dekar alanda pamuk üretildiğini belirten bir üretici "Pamuk ülke için hayati öneme sahip bir üründür. Özellikle devletimiz pamuk üretiminin artmasını temenni etmektedir. Biz de üreticiler olarak elimizi taşın altına koyarak pamuk üretimi gerçekleştirdik. Ancak birileri için beyaz altın olan pamuk, bizim için beyaz hüsran oldu. Şuanda ürettiğimiz pamuğu kaça satacağımız bile belli değil. 18 ile 19 lira arasında belirlenecek bir fiyat garantisiyle malımızı toptancılara teslim ettik. İklim koşulları nedeniyle diğer ürünlerden zaten zarar etmiştik. Şimdi de pamuktan fiyat darbesi yedik. Elde edeceğimiz kar, karnımızı doyurmaya yetmiyor. Domatesten ettiğimiz zararı da hesaba katarsanız bu seneyi ekside geçirdik. Böyle giderse artık kimse pamuk ekmez" dedi.