Yaz aylarının bitmesi, sonbaharın gelmesiyle birlikte; mevsim geçişinin ve havaların soğumasının etkisiyle, grip, öksürük, bronşit soğuk algınlıkları gibi kış hastalıklarına yakalanma riski artıyor. Bu nedenle sonbaharı sağlıklı geçirebilmek için yeterli ve dengeli beslenmek oldukça önemlidir.
Günlerin kısalmaya başlaması, yazdan kalma alışkanlıkla akşam yemeklerinin geç yenilmesine devam edilmesi mide ve bağırsak rahatsızlıklarına neden olabilir. Azar azar ve sık aralıklarla beslenme de bu dönemde oldukça önemlidir. Düzensiz beslenme ve uzun süreli açlıklar, kan şekerini dengesiz yükselmesi ve düşmesine neden olabileceği için yorgunluğu daha da kötü hale getirebilir.
Mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemini güçlendirmek çok önemli. Bağışıklık sitemini güçlendirmek içinse C vitamini, A vitamini ve E vitaminine olan ihtiyaç oldukça fazla. Yeşil sebzeler, karnabahar, portakal, limon, mandalina, kuşburnu gibi besinler bol miktarda C vitamini içerir. Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, kuru baklagiller, tahin gibi besinlerde bulunan E vitamini açısından güçlüyken, yumurta, süt, balık, ıspanak, havuç, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze ve meyvelerde bulunan A vitamini de güçlü bir antioksidandır. Probiyotikler bağışıklık sistemini güçlendirerek sindirimi kolaylaştırır ve bağırsaklarda üretilen vitaminlerin sentezinde rol alırlar. Düzenli spor yapmak, düzenli beslenmek, vitamin ve mineral eksikliklerini gidermek, sigaradan uzak durmak, bol su tüketmek ve uykuya dikkat etmek bağışıklık sistemine ek olarak yorgunluğu da önler.
Mevsim geçişlerinde gece yemeleri en büyük kilo kabusu olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle gün içinde doğru ve sağlıklı beslenmeli ve vücudunuzu aç bırakmamaya gayret etmelisiniz. Ayrıca öğünlerinizde tok tutan hacmi büyük ancak kalorisi düşük besinlere yer vermelisiniz. Özellikle her besin grubundan gün içinde vücudunuza uygun miktarlarda almak bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur ve mevsim hastalıklarından korur.