YAŞAM & SAĞLIK

Kurban Bayramında Nasıl Beslenmeliyiz?

Bayramlar, tüm aile bireylerini bir araya getiren, sevgi ve mutluluğun göstergesi olarak simgelenen geniş sofraların kurulduğu günlerdir.

Bayramı en güzel şekilde geçirebilmek için ise aşağıdaki önerilere dikkat edebiliriz.

  1. Güne her zamanki gibi hafif bir kahvaltı ile başlayın.
  2. Kurban eti ilk kesildiğinde hayvan ölüm sertliği dediğimiz bir sertlikte olur ve hayvanlardaki mikroorganizmalar ancak kesildikten 24 saat sonra ölür. Bu nedenle etler kesildikten sonra poşetlenmeden temiz kaplarda, güneş görmeden soğutulmalı yaklaşık 4-5 saatlik bekleme süresinden sonra uygun porsiyonlar halinde buzdolabında saklanmalıdır.
  3. Hemen tüketilmeyecek olan etler -18 C de saklanmalı, kullanılmak istendiğinde 1 gece önceden buzdolabında çözdürülmelidir.
  4. Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi kanserojen maddelere yol açacağından etleri pişirirken haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmeli.
  5. Öğünlerde et tüketiminin yanında mutlaka sebze yemeği veya salata tercih edilmeli ve besin çeşitliliği sağlanmalıdır.
  6. Şerbetli ve hamur tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlılar sindirim sorunlarını önlemek açısından tercih edilmelidir.
  7. Asitli içecekler yerine ev yapımı limonatalar, meyve suları veya ayran tercih edilmelidir. Çay ve kahve tüketimi sınırlandırılmalıdır.
  8. Günde 2,5-3 litre su tüketimine özen gösterilmelidir.
  9. Diyabet, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları olan kişiler bayramda da beslenmelerine dikkat etmeli, beslenme tedavilerini uygulamalıdırlar.
  10. Son olarak çok sıcak saatlerde dışarı çıkmamaya özen gösterilmeli, akşam saatlerinde hafif tempolu yürüyüşler yapılarak bayramda da fiziksel aktivite sağlanmalıdır.

Herkese sağlıklı, güzel bir bayram diliyorum, iyi bayramlar.