Konya Kağıt’ın Torbalı’da yapılacak Dekor Kağıt Yatırımı ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Revize Nihai Raporu onaylandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanan rapor, fabrikanın üretim sürecinin çevresel etkilerini kapsıyor. Torbalı, sanayi yatırımlarıyla dikkat çeken bölgelerden biri olmasına rağmen, çevreye olası etkileri konusunda halkın ve çevreci grupların endişeleri sürüyor. Kağıt fabrikalarının en büyük risklerinden biri, yeraltı sularına ve ekosisteme verebileceği zararlar olarak öne çıkıyor. Bu kapsamda Torbalı’yı büyük bir tehlike beklerken kağıt fabrikalarından en fazla zararı gören Tire ve Söke’de de üreticileri mağdur eden kağıt fabrikaları ile ilgili Ziraat Odası başkanlarından önemli açıklamalar geldi.

ÜRETİCİMİZE SU KALMIYOR

Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, kağıt fabrikasının Tire’de 1974 yılında kurulduğunu belirterek yaptığı açıklamada “Kağıt fabrikası ilçemize ilk kurulduğunda su sorunu yaşamıyorduk. Fakat kağıt yapımında su kullanılması gerektiği için sondaj kuyuları açtılar. Bu nedenle de yeraltı su seviyesini çok fazla azalttı. Kağıt fabrikası daha derinden sondaj vurduğu için bizim üreticimize su kalmıyor desek yeridir. Kağıt fabrikasının Tire’ye verdiği en büyük zarar yeraltı sularını tüketmesi diyebiliriz. Kağıt fabrikasının Ayrıca zaman zaman yangınlar da çıkıyor bu fabrikada. Bu da bölgede büyük bir paniğe neden oluyor” dedi. İbişoğlu,  kağıt fabrikasının Torbalı’ya açılması durumunda üreticilerin büyük mağduriyetler yaşayacağını  belirtti.

YANGINLAR GÜNLERCE SÖNMÜYOR

Maaşlar faiziyle geri isteniyor Maaşlar faiziyle geri isteniyor

Kağıt fabrikasından en fazla zarar gören bölgelerden bir tanesi olan Söke’nin Ziraat Odası Başkanı Mustafa Mustafa Tanyeri, yaptığı açıklamada “Bildiğiniz üzere kağıt fabrikaları çok fazla su tüketimi sağlıyor. Bunu da yeraltı sularından kullanıyor. Tarımın merkezi olan Söke’de üreticimiz bu konuda mağduriyetler yaşıyor. Biz sanayiye karşı değiliz ama tarıma zarar gelmesini de istemiyoruz. Kağıt fabrikalarının en büyük sorunlarından bir tanesi de çıkardığı yangınlar ilçemizde iki defa yangın çıktı ve günlerce sönmedi. Bu da hem çevreye hem de doğaya büyük zararlar verdi. Bu nedenle kağıt fabrikasının oluşturduğu zararlar üreticimizin yanı sıra vatandaşlarımızı da mağdur ediyor” ifadelerini kullandı.