GÜNDEM

İlaçlara zam tarihi netleşti: 8 gün ilaçsız kalabiliriz

İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, yayımlanan kararname ile ilaca yapılan yüzde 25 zam hakkında konuştu. Sayılkan, "İlaca zam kararı 16 Aralık'ta açıklanıyor ama 25 Aralık'ta uygulanacak. Tam 8 gün hep birlikte ilaç arayacak ve çile çekeceğiz" dedi.

İlaç fiyatlamasında kullanılan Euro kuru güncellenerek, yüzde 25'lik artış yapıldı.Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik öngören Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararla, güncel bir Euro değeri yüzde 25 arttırılarak 17 lira 55 kuruş seviyesine yükseldi. Karar 25 Aralık 2023 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek.Güncel Euro değeri ise daha önce 14 lira olarak uygulanıyordu. Egedesonsöz'e değerlendirmelerde bulunan İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, "İlaca zam kararı 16 Aralık'ta açıklanıyor ama 25 Aralık'ta uygulanacak.Tam 8 gün hep birlikte ilaç arayacak ve  çile çekeceğiz" dedi.



NASIL İLAÇ BULACAĞIZ?
8 gün sonra uygulanacak zammın eczacılar ve vatandaşlar açısından ilaca ulaşılamaması anlamına geldiğini vurgulayan Sayılkan, "Bir sabah uyanıyoruz resmi gazete yayımlanmış ilaç fiyatlarına yüzde 25 zam yapılmış. Zam 9 gün sonra geçerli olacak. Biz bu ilaçları depolardan, firtmalardan nasıl bulacağız? 9 gün sonra yüksek fiyata satılacak ürün bir hafta önceden piyasaya verilmez. Daha önce defalarca uyardık, cumadan zam yapacaksanız pazartesi uygulansın ki ilaç yokluğu yaşanmasın" ifadelerini kullandı.

İNSANLARI YAN YOLA SÜRÜKLÜYORLAR
Uzun zamandır ilaç temininde sıkıntı yaşandığını ve ilaç alımının kısıtlı olduğunu kaydeden Sayılkan, "18 senedir ilaç fiyatlarının belirlenmesindeki sistem hem eczaneler açısından hem hastalar açısından sıkıntı yaratıyor ve bu sistemde ısrar ediliyor.Bunu anlayabilmiş değilim. 30 bin eczacı ve 80 milyon insan mağdur olacak. İnsanlar kapı kapı ilaç arayacak.Önümüzdeki hafta Pazar günü nöbetçi olan arkadaşlarımız nasıl ilaç bulacak.Pazartesiden itibaren ilaç aramaya başlayacağız ve bir haftalık bir çile var. Bunun adına ister çile, ister kaos deyin. Bu yöntemin bizi getirdiği nokta bu. Yasaları yönetmelikleri düzeltmek ellerinde bunu yapabilirler. Kimileri üretimi yavaşlatacak, kimileri elindeki ilacı tutmaya çalışacak. İnsanları yan yola koyuyorlar. Bu sistemin kime ne faydası olabilir? Akla mantığa uygun değil.Spekülasyonları önleyerek bu sorunları çözmek gerekiyor" diye konuştu.