Hayvancılık sektöründe maliyet artışları devam ediyor. Üretici maliyetlerinin başını çeken yem, son aylarda defalarca zamlandı. Yaşanan fiyat artışlarından, üreticiler kadar yem üretimi yapan firmalar da şikayetçi. Ülkede bir standartın yıllardır olmadığını ifade eden yemciler, “Çeşitli dalgalanmalar olmasına rağmen sektörümüz dinamik. Lakin son dönemde fiyatlarda yaşanan dalgalanma, sektörümüzü etkiliyor. Buna yönelik devletimizin geçen senelerde ciddi destekleri vardı. Dışarıdan ithal ettiği arpayı cüzi fiyatlara üreticilere vererek fiyatları dengeledi. Bu yıl, üretimimiz çok iyi olmasına rağmen emtia fiyatlarındaki dalgalanmada devlet bu desteğini farklı bir şekilde ortaya koydu. 7 bin 725 liradan arpayı vereceğini söyledi, bu zamana kadar piyasa 6 bin 500 civarındaydı. Şu an devletin açıkladığı fiyat dengesine oturdu. Bu beklenen bir şeydi ama ani bir geçiş olduğu için üretici yadırgadı.” dedi.

“ARTIŞ BİZİ DE OLUMSUZ ETKİLİYOR”

9 gün içerisinde 50 bin lira toplaması gerekiyor 9 gün içerisinde 50 bin lira toplaması gerekiyor

Fiyat artışlarının et ve süt üretimindeki verimi doğrudan etkilediğini belirten sektör temsilcileri, “Sektör çok dalgalı. Maalesef birçok şeyi ön göremiyoruz. İhtiyaçlarımızı, ihtiyaç duyduğumuz anda alıyoruz. Bu da ani fiyat dalgalanmalarına neden oluyor. Besi üretim ya da süt üretim performansları düşebiliyor. Bir anda fiyatın yüzde 20 artması ve sütün veya etin yüzde 10 düşmesi motivasyonu düşürüyor. Bu bizi de olumsuz etkiliyor. Dışarıdan fiyatların artmasının bizi memnun ettiği düşünülüyor. Ama tam tersine bu bizi de rahatsız ediyor çünkü karlılığımızı düşürmüş oluyor. Ani fiyat artışlarında fiyata biz yansıtamıyoruz ama biz yüksek fiyattan alıyoruz. Bu da üretici ile bizi arada bırakan konulardan bir tanesi.” diye konuştu.

KAR MARJINI DÜŞÜK TUTUYORLAR

Ağırlıklı olarak arpa ezmesi ürettiklerini dile getiren yemciler, güncel fiyatlarla ilgili de bilgi verdi. Kar edebilmek için sürüm bazlı çalıştıklarını belirten sektör üyeleri, “Biz ağırlıklı olarak arpa ezmesi üretiyoruz. Kısa süre öncesine kadar rutin bir fiyatımız vardı yaklaşık 300 lira civarındaydı. Şu anda 360 liraya çıktı. Bir torba arpanın bize gelişi 320 ile 330 lira bandında, satışımız da 360 ile 370 lira bandında. Baktığınızda yüksek bir fark gibi görünebilir ama üretim maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle karlılığımız yüzde 2’lere düşüyor.” ifadelerini kullandı.