Metropolis Antik Kenti’nde sürdürülen arkeolojik kazı çalışmalarında istihdam edilen yöre halkı, hem tarihe ışık tutacak nitelikteki eserlerin gün yüzüne çıkarılmasına yardımcı oluyor hem de kısa süreli de olsa, iş sahibi oluyor. Yazları kazı sahasında çalışan işçiler, 45 dereceyi bulan sıcaklıkta, güneşin tam altında kazma ve küreklerle iş tutuyor. Hem ekmek paralarını kazanan hem de yaşadıkları şehrin turizmine katkıda bulunan işçiler azimleriyle de parmak ısırtıyor. Bugüne kadar çok sayıda tarihin yer altından çıkarılmasında arkeologlara yardımda bulunan kazı işçileri, büyük takdiri de hak ediyor.

ARAPLITEPE KİLİSESİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARILACAK

Öte yandan Metropolis’in son dönemlerinde bölgenin önemli dini merkezlerinden biri olduğunu gösteren ve bugüne kadar kapsamlı bir şekilde araştırılmayan Araplıtepe mevkiindeki Geç Roma Dönemi kilise yapısında, 2021 yılında ilk çalışmalar başladı. Metropolis’te bulunan oldukça iyi korunmuş ve geniş alanlara yayılmış durumdaki mozaiklerin temizlenmesi çalışmaları da sürdürülecek. Mozaiklerin yüzeyinde zamanla oluşan kireç tabakalarının temizlenmesi ile zengin renk ve desen çeşitliliğinin ortaya çıkarılması hedefleniyor.

Öte yandan daha önce kazı çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, Metropolis Antik Kenti kazılarını 18 yıldır desteklediklerini belirterek, 'Sabancı Vakfı olarak kültür-sanat alanında yürüttüğümüz çalışmalardan biri olan Metropolis Antik Kenti kazılarını, arkeoloji bilimine katkıları, bu topraklarda yaşamış halklarla aramızda günümüzden geçmişe uzanan bir köprü kurması nedeniyle çok kıymetli buluyoruz.' ifadelerini kullanmıştı.

Safkan, '2003 yılından bu yana desteklediğimiz Metropolis Antik Kenti kazılarının bu yıl yepyeni buluşlarla tarihe ışık tutmaya devam edeceğine inanıyoruz. Kazıların ilk günlerinde bulunan görkemli kadın heykeli arkeoloji ve tarih bilimine sunacağı katkıları adına bizleri çok mutlu etti. Ana Tanrıça Kenti Metropolis’te antik çağlarda yaşama dair yeni bilgilerin bu yılın kazılarıyla ortaya çıkmasını büyük bir heyecanla bekliyoruz.' değerlendirmesinde bulunmuştu.