Zeytin Kolonyası ile tanıtım atağına geçen Torbalı Ticaret Odası (TTO), ilçenin zeytinyağının tanıtımı için çalışma başlattı. TTO Başkanı Olgun, “Torbalı zeytini Ayvalık’tan farksız. Eğer üretici ve sıkım tesisleri kaliteyi ön plana çıkartırsa Türkiye’de 1 numara oluruz” dedi.
Torbalı Zeytin Kolonyası’nın tanıtımı ile ilçenin zeytinyağı için tanıtım girişimi başlatan Torbalı Ticaret Odası (TTO) hafta sonu zeytinyağı üreticileri ile bir araya geldi. Zeytinin ‘var yılı’ olması ile sezon öncesi büyük önem taşıyan toplantıda Torbalı zeytinyağının markalaşması, rekabet azaltılması ve kalitenin artması için yapılması gerekenler masaya yatırıldı.
Fuarlara katılım
TTO, Torbalı zeytinyağı için markalaşma çalışmasını başlatıp ülkenin önemli fuarlarına katılacak. Torbalı genelinde bin 200 üretici ve 2 milyon zeytin ağacı bulunuyor. 80 bin dönüm arazi üzerinde yetiştirilen ağaçlardan 50 bin ton zeytin, 10 bin ton da zeytinyağı elde ediliyor. Zeytin üretiminde oldukça önemli bir yere sahip olan Torbalı’da üreticiler zaman zaman TTO önderliğinde bir araya gelerek sorun ve beklentilerini masaya yatırıyor. TTO’nun düzenlediği toplantıya 21 üretici firma katılırken ilçede düzenlenen bu toplantılar bölgedeki diğer Ticaret Odalarına da örnek oluyor.
Sorunlar gündeme geldi
Saipler, Ahmetli, Yeniköy, Karakuyu, Ormanköy, Helvacı, Dağkızılca, Karaot, Karakızlar başta olmak üzere Torbalı’da yaklaşık 80 bin dönümlük bir alanda zeytin üretimi gerçekleştiriliyor. Verde, Gönenç, Nifdağı, Gülcü Yağ, Verlıker, Litus, Hayber, Artukoğlu, Karaot, Efendioğulları, Günvar, Litus, Çetineller ve Tiryandagibi işletmelerin katıldığı toplantıda üreticiler; sorunlarını gündeme getirdi. Zeytin kara suyunun deşarjı, mesleki rekabet, üreticinin zeytin toplanmasında bilinçlendirilmesi konularının masaya toplantıda ilçe zeytininin tanıtımı için Ticaret Odası ve işletmelerin birlikte hareket etmesi kararlaştırıldı.Piyasada yeni mahsul zeytinyağının litresi 18-20 liradan satışa sunuldu. Bereketli bir sezon geçirmeyi hedefleyen üreticiler, ürünlerini toplamak için sabırsızlanıyor. Üreticiler, hasat ettikleri zeytinin büyük bir bölümünü zeytinyağı fabrikalarına teslim edecek. Bir kısmını da zeytin ve ürünleri için kendine bırakıyor.
“Zeytinimiz markalaşacak”
Toplantıda konuşan TTO Başkanı Abdulvahap Olgun zeytinde öncü konumuna geçebilmek için zeytinyağı fabrikalarının birlikte hareket etmesi gerektiğini belirterek, “Rekabet ederek, didişerek, birbirinizle fiyat farkları ile vurmaya çalışarak bir yere varamazsınız. Birleşerek, bir araya gelerek, aynı masanın etrafında toplanarak sorunlarınızı çözüp kazancınızı arttırabilirsiniz. Torbalı zeytini Ayvalık’tan farksız. Eğer üretici ve sıkım tesisleri kaliteyi ön plana çıkartırsa Türkiye’de 1 numara oluruz” diye konuştu.
Torbalı Zeytin Kolonyası ile ilçedeki zeytinyağının tanıtımına başladıklarını ifade eden Olgun, “Üreticilerimiz ve zeytinyağı fabrikalarımız bilinçlendirerek daha iyi bir üretime girmeyi hedefliyoruz. Aynı zamanda Zeytin Kolonyası ile tüm Türkiye’ye ismimizi duyurduk, şimdi fuarlara katılıp ilçenin zeytinini en iyi şekilde tanıtacağız. Torbalı zeytini markalaşacak” dedi.
3. Meslek Komitesi Başkanı Nihat Çok da zeytin sektörüne hizmet veren firmaları bir araya getirip sorunlarını çözmeye yardımcı olduklarını dile getirerek, sezonun hayırlı olmasını diledi.