Son zamanlarda önemli düzeyde iş kaybına uğrayan sektörlerden biri de oto tamircileri oldu. Torbalı’daki sanayi sitesinde eskisi gibi çekiç seslerinin kulakları çınlattığı, gürültü ve trafik yoğunluğunun çok fazla görüldüğü yerler olmaktan çıktı. Tamirhanelere, akaryakıt zamlarının 10 lirayı aşmasından itibaren giderek azalan getirilen araç sayısı, son bir ayda iyice dip yaptı. Oto tamircileri, sitelerin hayalet sitelere dönüştüğüne vurgu yaparken, siftah yapamadan evine giden esnaflar olduğuna dikkat çekiyor.

AKARYAKIT ZAMLARI NEDENİYLE VATANDAŞ ARABASINI PEK KULLANMIYOR

Torbalı’da oto tamirci ustası Mustafa Sağlam, artan akaryakıt fiyatlarının şu anda sanayi sitelerinde yaşanan durgunluğun temel sebebi olduğunu söylerken, çoğu kimsenin özel araç kullanmak yerine toplu taşımı tercih eder hale geldiğini söyledi. Yedek parça fiyatlarının da arttığını, hatta yedek parça bulmanın da zorlaştığını belirten Sağlam, “Esnafımız yine de evine ekmek götürebiliyor. Ancak işlerin bir miktar da olsa azaldığını söyleyebilirim” dedi. Oto boya ustası Şuayip Kaymaz, eskiden sitede arabayı park edecek yer bulamadıklarını, bugünlerde şimdiye dek hiç görülmemiş biçimde sakinlik olduğunu anlattı. İşyerlerine tamir için getirilen araçların yüzde 50 civarında azaldığına vurgu yapan Şuayip Usta, “Artık insanlar arabalarını otoparktan, garajdan çıkarmaz oldu. Kullanılmayan araba da tamir gerektirmiyor haliyle. Bu durumda tüm dükkan sahipleri tasarrufa yöneldi” dedi.

GÜNLÜK ARAÇ SAYISI 10’DAN 4’E DÜŞTÜ

Bundan beş ay öncesine kadar günde en az 10, bazen 15 aracın bakımını yaptığını belirten oto tamircisi Erkan Karasu, şu günlerde iki, en fazla üç araç geldiğini anlattı. Bazı günler hiç iş yapmadığını belirten Karasu, “Yanımda iki eleman çalışıyordu, şimdi tek başıma çalışıyorum. Kendi ekmeğimi çıkaramıyorum ki, başka birine ekmek verebileyim. Dükkanın elektrik faturası iki aydır ikiye katlanmış durumda” sözleriyle yaşadıklarını özetledi.