Tarihinin en önem­li sa­vaşla­rın­dan bi­ri­si­ni Ça­nak­ka­le’­de ya­şa­yan Türk mil­le­ti, yüz bin­ler­ce şe­hit ver­me­si­ne karşın bir karış top­rağını bi­le düş­ma­na tes­lim et­me­miş­tir. Va­tan top­rağının kut­si­ye­ti­ni bi­len ve bu uğur­da şe­hit ol­mak için ölü­me kol ko­la gi­den as­ker­le­ri­miz ile ne ka­dar övün­sek az­dır. Çün­kü on­lar, ölü­me koşmak­tan bir an bi­le te­red­düt et­me­di­ler. On­lar çok özel­di­ler. An­ma tö­ren­le­ri ile Ça­nak­ka­le Şe­hit­le­ri, unu­tul­maz kah­ra­man­lar bir kez da­ha say­gı ve min­net­le anılacak. Dün­ya ta­ri­hi­ni de­ğiş­ti­ren ve bir mil­le­tin ade­ta dün­ya­ya ka­fa tut­tu­ğu sa­vaş­ta, Tor­ba­lılı­lar da kan­lar­ının son dam­la­sına ka­dar mü­ca­de­le et­ti. O gün­kü sa­vaş­ta Tor­ba­lı ve çev­re köy­ler­den bin­ler­ce­si sa­vaşsa gi­der­ken, 34 ta­ne­si bir da­ha ge­ri dön­me­di. Ta­rih değiştiren o bü­yük sa­vaş­ta 34 Tor­ba­lılı şe­hit ol­du.

OLAĞAN ÜSTÜ GAYRET

TÜRK as­ke­ri­nin Ça­nak­ka­le’­de gös­ter­miş ol­duğu olağanüs­tü gay­ret, tüm dün­ya­da bü­yük bir öv­gü­ye na­il ol­muş­tur. Bir­çok ül­ke­den ge­len yüz bin­ler­ce as­ker, Tür­ki­ye’­yi al­mak için uğ­raş­tı. An­cak karşı­la­rın­da, iman gü­cü yük­sek olan bir top­lu­luk var­dı. Gen­ci yaşlısı, as­ke­ri ka­dını her­kes; top­rak­la­rını, mil­le­ti­ni ve di­ni­ni ko­ru­mak için sa­vaştı. Va­tan için ev­lat­la­ri­ni dü­ğü­ne yol­lar gi­bi ölü­me yol­la­yan Türk ana­la­rının Ça­nak­ka­le Sa­va­şı’n­da­ki bü­yük mü­ca­de­le­si, dün­ya­da hiç­bir mil­let­te gö­rül­me­yen em­sal­siz bir yü­ce­lik­tir. Ev­la­dı ve eşi cep­he­de sa­vaşır­ken, cep­he­ye mer­mi taşı­yan eş­siz Türk ana­la­rının ce­sa­ret ve inanç kuv­ve­ti, dün­ya­da hiç­bir mil­let­te gö­rül­me­miştir. An­ne­ler ev­la­dını, “Ya şe­hit ol ya ga­zi” di­ye­rek cep­he­ye gön­der­di. Ça­nak­ka­le’­yi düş­ma­na ge­çil­mez kı­lan Türk as­ke­rin­de­ki ma­ne­vi gü­cü, Bü­yük Ön­der Mus­ta­fa Ke­mal Ata­türk şöy­le ta­rif et­miş­tir: “Ça­nak­ka­le Za­fe­ri, Türk as­ke­ri­nin ruh kud­re­ti­ni gös­te­ren hay­ret ve teb­rik bir mi­sal­dir. Emin ol­ma­lısınız ki, Ça­nak­ka­le Mu­ha­re­be­le­ri­’ni ka­zan­dı­ran bu yük­sek ruh­tur.” 250 bin şe­hi­din verildiği bu sa­vaş­ta, Tor­ba­lı’­dan da 34 asker, bu va­tan için ca­nını ver­di. Yazıbaşı’­dan Ka­ra­ku­yu’­ya, Çay­ba­şı’­dan Hel­va­cı’­ya ka­dar bir­çok böl­ge­den 2’­si on­ba­şı, 32’­si er ol­mak üze­re top­lam 34 Tor­ba­lılı, Ça­nak­ka­le Sa­va­şı’n­da şe­hit düş­tü.

İŞ­TE TO­RBA­LI­LI ŞE­HİT­LERİMİZ

Er Ah­met (Yazıbaşı ), Er Ah­met (Yazıbaşı), Er Ah­met (Or­man­köy), Er Ali (Çay­ba­şı), Er Ali (Kır­baş), Er Ali (Ka­ra­ku­yu), Er Ali (Mer­kez), Er Ali Er (Mer­kez), Er Bay­ram Ali (Mer­kez), Er Ce­mal (Or­man­köy), On­ba­şı Ha­lil (Yoğurt­çu­lar), Er Ha­san (Dağ­tek­ke), Er Ha­san (Hel­va­cı), Er Hü­se­yin (De­mir­ci), Er İb­ra­him (Mer­kez), Er İb­ra­him (Mer­kez), Er İb­ra­him (Mer­kez), Er İb­ra­him (Yo­ğurt­çu­lar), Er Meh­met (Mer­kez), Er Meh­met (Yazıbaşı), Er Meh­met (Ça­pak), On­ba­şı M. Ali (Mer­kez), Er M. Hü­se­yin (Mer­kez), Er Mus­ta­fa (Mer­kez), Er Mus­ta­fa (Mer­kez), Er Mus­ta­fa (Mer­kez), Er Os­man (Mer­kez), Er Os­man (Yazıbaşı), Er Re­cep (Çay­ba­şı), Er Şük­rü (Hel­va­cı), Er Sü­ley­man (Soğan­lı­de­re), Er Ve­li (Mer­kez), Er Ve­li (Mer­kez) ve Er Yu­suf (Ars­lan­lar).

Kamyonet alev topuna döndü Kamyonet alev topuna döndü