JTI Tütün, İzmir’in Torbalı ilçesindeki sigara fabrikasında elektrik, ısı ve buhar ihtiyacını karşılayan iki gaz yakıtlı kojenerasyon ünitesine ilave bir ünite daha kuracak. Japon Tobacco Şirketler Grubu şirketlerinden JTI Tütün Ürünleri Sanayi A.Ş. tarafından İzmir’in Torbalı ilçesinde bulunan Sarmalık Kıyılmış Tütün Mamülleri Üretimi Fabrikası’nda elektrik, ısı ve buhar ihtiyacını karşılayan doğal gaz yakıtlı kojenerasyon ünitesinin kapasitesinin arttırılması planlanıyor. Mevcut durumda tesis sahası içinde yer alan iki adet gaz motoru ile tesiste ihtiyaç duyulan elektriğin büyük bir kısmı ile tesisin ısıtma, soğutma ve buhar ihtiyaçlarının da bir kısmı karşılanıyor. Ayrıca toplam elektrik tüketiminin %5-10‘luk kısmı tesis depo çatısı üzerinde yaklaşık 3.000 m2 alan üzerine kurulu güneş panelleri ile sağlanıyor.

ÜNİTE İÇİN 2,5 MİLYON EURO YATIRIM YAPILACAK

Yaklaşık 2,5 milyon euro değerindeki proje kapsamında mevcut durumda kurulu olan 2 adet gaz motoruna 9,81 MWt gücündeki bir adet gaz motoru ilavesi ile ısıl gücün 29,748 MWt’a çıkarılması amaçlanıyor. Kojenerasyon ünitesi ilavesiyle elektrik ile fabrikanın elektrik şebekesinden aldığı elektrik miktarı geçen yıla göre 26.319.809 kWh düşerek 1.587.315 kWh’e inecek.

Kojenerasyon sistemleri, yakıttan elektrik ve ısı enerjisi üreten sistemlerdir. Kojenerasyon sistemleri, yüksek verim, kullanım yerinde üretim yaparak elektrik üretim ve dağıtım kayıplarının en aza indirilmesi, iletim dağıtım hatlarına yapılacak yatırımların azaltılması, yük değişimlerine hızlı uyum sağlanması gibi avantajları sağlar. Kojenerasyon sistemlerinden elektrik enerjisi ile beraber üretilen sıcak su veya buhar, “apsorption chiller” adı verilen bir sistemden geçirilerek soğutma amaçlı soğuk su üretilebilmektedir. Ayrıca, yüksek verimlerinden dolayı yakıt tüketimini düşürerek, hem işletmelerin enerjiye harcadıkları masrafları düşürmekte hem de çevreye salınan emisyonları azaltmaktadır.