Torbalı İngiliz Kültür Koleji Kurucusu Teoman Sönmez Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) öncesi önemli açıklamalarda bulundu. Aynı zamanda Gazi Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü mezun olan Sönmez,’’ Binlerce adayın üniversiteli olmak için ter dökeceği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için sayılı günler kaldı. Üniversite adayları; 27 Haziran'da saat 10.15'te başlayacak olan birinci oturumda Temel Yeterlilik Testi'nden, 28 Haziran'da saat 10.15'te başlayacak olan ikinci oturumda Alan Yeterlilik Testi'nden, aynı gün saat 15.45'teki üçüncü oturumda ise Yabancı Dil Testi'nden sınava girecek. Sınav için var olan bütün çalışmaları yaparak gerekli bilgi birikimine ve deneme sınavları tecrübesine sahip olan adayın; sınava kısa bir süre kala ve sınav anında bazı önemli stratejilere dikkat etmesi gerekir’’dedi.

"Son günler; konu tekrarları, soru çözümü, seri denemeler, geçmiş sınavlarda çıkan soruları çözmek için iyi bir fırsattır"

Sönmez,’’Üniversite sınavı için önemli bir sürecin son virajına girildi. Bu son virajda; havaların ısınmasıyla birlikte bazı adaylarda zaman zaman yorulmuşluk ve bıkkınlık da baskın gelebilir.Bu tehlikeli rehavete kendimizi kaptırmayalım. Sınava hazırlık maratonumuzun son parkurunu tamamlamaya çalışıyoruz. Son günler konu tekrarları, bol bol soru çözümü, seri denemeler, önceki yıl ve yıllarda üniversite sınavından çıkan soruları çözmek için iyi bir fırsattır. Son günlerde sıklıkla konu tekrarları ile birlikte soru çözümlerimizi ve deneme sınavı sayılarımızı artırmalıyız. Torbalı İngiliz Kültür Koleji ailesi olarak pandemi döneminde tüm öğrenci ve velilerimizin yanındaydık. Online canlı derslerimiz,online etütlerimiz ve soru çözüm saatlerimiz,online rehberlik çalışmalarımız ve online deneme sınavlarımız ile bu süreci yoğun bir şekilde tamamladık.

Öğrenciler, işin fırsat kısmına odaklanmalı. Üniversite hedeflerini zihinlerinden çıkarmamalılar. 2020 YKS'nin küçük fırsatlar içerdiğini dile getiren Sönmez, "Baktığınız zaman 2020 YKS küçük fırsatlar da içeriyor. Bu sene müfredat daha dar. Daha az konudan sorumlular. Taban puanlar biraz daha aşağıya çekildi. Dolayısıyla bu konuda YÖK de öğrenciyi destekleyen adımlar attı. Önümüzdeki sene bu fırsatlar olmayacak. Bu sene ciddi fırsatlardan bahsetmek mümkün. Her negatif içinde bir pozitif bulabilirsiniz. Öğrencilerimiz nasıl bakıyorlarsa öyle göreceklerdir. Bu sene oldukça avantajlı bir yıl. Bu yüzden bu yılın iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ne geçmiş yıl bu kadar fırsat barındırdı ne de gelecek yıl barındıracak. Öğrencilerimizin günlerini üniversite hedeflerine ulaşmak için nasıl geçirdikleri çok önemli. Zamanın çok fazla önemi yok. Fark bizim zihnimizde. Öğrencilerin kariyerlerine yön verdikleri sınavlarda konulara dair edinilen bilgilerin yanı sıra, sınav için oluşturulan stratejilerin ve test çözme tekniklerinin öğrenci başarısı üzerinde büyük etkisi olduğunu söyleyen SÖNMEZ,Torbalı İngiliz Kültür Koleji olarak her zaman alanında uzmanlaşmış öğretmenlerle çalıştıklarını ifade etti.

"SINAV ESNASINDA SONUCU DEĞİL, SÜRECİ DÜŞÜNMEK GEREKİR"

  1. "YKS'ye hazırlık döneminde her aday orta ya da yüksek düzeyde de olsa kaygı yaşamakta. Çünkü bu durum sınavın doğal bir parçasıdır. Orta düzeyde stres, beyindeki bilgi akışını hızlandırmaktadır. Gereğinden fazla stres ise beyinde kimyasal krizler yaratmaktadır. Bütün bu durumlar göz önüne alınırsa son günler çok iyi değerlendirilerek kalan süre verimli bir şekilde geçirilmeli. Sınav günü ve sınav anında ise şu önemli ayrıntıya dikkat edilmeli: Sınav esnasında sonucu değil, süreci düşünmek gerekir. Aday, 'Şimdiye kadar elimden geldiğince, yerinde ve zamanında çalıştım; üstüme düşeni en iyi bir şekilde yaptım' gibi içsel motivasyonla kendine güvenli limanlar yaratmalı. İç dinamiğini yüksek tutarak bu işi başaracağına inanmalı." diye belirtti.

"SINAVA GİRECEĞİNİZ OKULU YA DA OKULLARI ÖNCEDEN GÖRÜN"

Sınava girilecek yer ya da yerlerin önceden görülmesindeki yarara dikkat çeken Sönmez, "Sınav günü zaten tanımadık kişilerle ve farklı ortamlarda sınava girilecek. Bu nedenle bir gün önce sınav yerinin görülmesi kısmen de olsa sınav günü sizi rahatlatacaktır." diye konuştu.

"BİYOLOJİK UYKU SAATİNİZİN DEĞİŞTİRMEYİN"

Sönmez, "Beslenme ve biyolojik uyku saati değiştirilmemeli, daha önceki dönemlerde sürekli hangi saatte ya da saatlerde uyuyorsanız, sınav akşamı da aynı saatte uyumalısınız. Sınav sabahı normal günlerde hazırlanan kahvaltı modu dışına çıkılmamalısınız. Yani sınav günlerine özel bir kahvaltı hazırlığı yapmamaya gayret edelim. Bu konuda adayla birlikte ebeveynler de dikkat etmeli. Sınav günü bazen ebeveynin fazla ilgisi aday üzerinde beklenmedik stres ve kaygı yaratabilir." dedi.

"DENEME SINAVLARINDA UYGULADIĞINIZ GİBİ EN İYİ DERSTEN YA DA TESTTEN BAŞLAYIN"

Sınavdan birkaç saat önce ve sınavın ilk dakikalarında kaygı ve stresin biraz fazla olmasının gayet doğal bir durum olduğunu hatırlatan Sönmez, "Kaygı ve stresi minimize etmek amacıyla en başarılı dersten ya da testten başlamak stratejik bir yöntemdir. Böylece hem kişinin kendine olan güveni artar hem de sınavın ilk dakikaları daha verimli kullanılmış olur." ifadelerini kullandı.

"SINAV ANINDA SADECE KENDİ KİTAPÇIĞINIZA ODAKLANIN"

Sınav süresi boyunca kişinin sadece kendi soru kitapçığına odaklanması gerektiğinin önemine işaret eden Sönmez, "Diğer adayların hangi testten başladığına, daha yavaş veya hızlı soru çözümüne takılmamanız gerekir. Böyle bir durumda sınavda dikkatinizi toparlayamazsınız. Dikkatini toparlamayan kişi sınav stresi ve kaygısıyla baş edemez." dedi.

"MORALİN İYİ OLMASI BAŞARIYI GETİRİR"

Son olarak sınavda moralin çok önemli bir unsur olduğuna değinen Sönmez, "Bütün bu yöntemlerle birlikte moraliniz iyi olsun. Olumsuz duygu ve düşüncelere kapılmayın. Ancak sınavda gereğinden fazla stresli durumlarda derin nefes alıp vererek kaygıyı rahatlıkla kontrol edebilirsiniz. Başarı, büyük hayallerin ve düşüncelerin ürünüdür. Şimdiden tüm öğrencilere başarılar diliyorum." temennisinde bulundu.

Sönmez,’’2020-2021 Eğitim Öğretim dönemi indirimli erken kayıt dönemimizi pandemiden dolayı uzattık. Bu dönem ailelerin eğitim bütçelerine önemli destek sağlıyor.’’ 

12.000 m² alan üzerine kurulan ve eğitimde ilk yılını başarıyla tamamlayan Torbalı İngiliz Kültür Koleji Kampüsü, kampus olanakları ve alanında uzman eğitim kadrosuyla, veliler ve öğrenciler tarafından tercih edilen okulların başında yer aldı.