Çocuklarda son yıllarda görülen en önemli sorunların başında Çocuklarda dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu  geliyor. Torbalı Lotus Psikoloji Uzman Psikolog Ceren Kılıçlı Çetin, “Çocuklarda dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu” adlı bir yazı kaleme aldı. Çetin’in

Torbalılılar için yazdığı o yazı;

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu çocukluk çağının en yaygın görülen psikiyatrik bozukluklarından biridir. Temelde bir davranış kontrol problemi olan DEHB çocuklarda, dikkat eksikliği, aşırı hareketlilik (hiperaktivite) ve dürtüsellik şeklinde kendini gösterir.

Görevlere odaklanmada, ödevlerini organize etmede ve talimatları dinlemede ve takip etmede zorluk çeken çocuk Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olabilir. Kolayca dikkati dağılan ve unutkan olan bu çocuk ve ergenler sürekli kıpır kıpır halde olabilir ve çok fazla konuşma gözlemlenebilir

DEHB'li çocuk okul ödevlerine ayak uydurmak, ve okul-ev ortamında odaklanmak için mücadele ettikleri için, çabuk sinirlenme veya öfkelenme gibi duygusal problemler ile birlikte kaygı ve depresyon ile ilgili belirtileri daha fazla yaşayabilmektedir. Ayrıca tiklerinin olması, madde kullanımı, sigara kullanımı riskleri yüksektir.

Bu gibi duygusal ve davranışsal sorunlar, dikkatsizlik ve zayıf dinleme becerileriyle birleştiğinde, genellikle sosyal ilişkileri başlatmayı ve sürdürmeyi zorlaştırır. Sonuç olarak, bir çocuğun DEHB olup olmadığını belirlemek, ideal olarak tıbbi değerlendirmenin yanı sıra psikolojik testleri de içeren çok aşamalı bir süreçtir.

    DEHB 3 grupta değerlendirilir:

  1. Aşırı hareketliliğin ön planda olduğu tip;  çocukta ağırlıklı olarak hiperaktivite ve kontrol güçlüğü sorunları varsa ve bu belirtileri yaşam kalitesini olumsuz etkiliyorsa aşırı hareketliliğin ön planda olduğu gruba girer.
  2. Dikkat eksikliğinin ön planda olduğu tip; çocukta dikkat eksikliği sorunlarını ön plandaysa ve bu belirtiler yaşam kalitesini olumsuz etkiliyorsa dikkat eksikliğinin ön planda olduğu gruba girer.
  3. Bileşik tip; eğer çocuk her iki grup özelliklerini de birlikte gösteriyorsa bileşik tip grubuna girer.

DEHB’nin Nedenleri arasında; Katılım (genetik aktarım), çevresel etkenler (hamilelikte beslenme, çeşitli hastalıklar, çevresel toksinler) ve beyindeki yapısal ve işlevsel farklılıklar gösterilmektedir. 

Genel olarak, DEHB’li çocuklarda yaş ilerledikçe aşırı hareketlilik azalabilir, ama kontrol güçlüğü devam eder. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan çocukların ergenlik döneminde de aynı tanıyı aldıkları ve bu çocukların yetişkinlik döneminde de sorunlar yaşadıkları bilinmektedir.

Erken yaşta fark edilmesi ve tedaviye başlanması başarılı sonuçlar sağlamaktadır. Eğer çocuğunuzda bu gibi durumlar gözlemliyorsanız bir uzmandan destek almanız gereklidir.