Yola Düş, bu akşam Torbalı sahnesinde Yola Düş, bu akşam Torbalı sahnesinde

Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem sonrasında bölgedeki vatandaşlara yardım etmeye devam eden Torbalı Ticaret Odası, bir yandan da Torbalı’nın deprem tehlikesi konusunda farkındalık yaratmak için çalışmalar gerçekleştiriyor. Bu kapsamda Torbalı Ticaret Odası’nda, Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Çetin Koray Önalan ve Yerel Tarihçi Yasin Kayış’ın katılımlarıyla deprem konulu panel gerçekleştirildi. STK’lar, dernekler, muhtarlar, firma sahipleri ve çok sayıda vatandaşın katılım sağladığı panel, Torbalı Ticaret Odası Meclis Başkanı Bekir Söyler tarafından yönetildi. Panelde; 1928 yılı Torbalı Depremi’nin tüm detayları, Dağkızılca fay hattının mevcut durumunun deprem üretme kapasitesine etkisi, Torbalı’nın konut stoku ve yapıların depreme dayanıklılığı konularında istişare gerçekleştirildi.

‘TORBALI HARİTADAN SİLİNMESİN’
Depremin yaralarını sarmak için canla başla çalıştıklarını vurgulayanTTO Başkanı Abdulvahap Olgun, “2000’li yıllardan sonra ilçedeki müteahhitlerimiz adı konulmamış bir kentsel dönüşüm gerçekleştirdi. Bu yıllarda yapılan binalar yeni yönetmeliğe göre yapıldığı için soru işareti uyandırmayabilir. Ama 90’lı yıllarda her köşe başını saran yapı kooperatifleri için aynı şeyi söyleyebilir miyiz? Bunu kimse gündeme getirmek istemiyor olabilir. Seri bir şekilde konutlarımızda dayanıklılık testi yapmalı ve güçlendirme için harekete geçmek zorundayız. Bir Torbalı sevdalısı olarak Torbalı’nın depremselliği ve yapı stoğumuz ile ilgili gerçekleri gündemde tutmak zorundayız. Sizler, kanaat önderleri olarak, lütfen bu gerçeği unutmayın ve unutturmayın. STK’lar olarak bize düşen en önemli vazife bu gerçeği gündeme getirmek ve yetkililerin tedbir alması için baskı kurmak zorundayız.” dedi.

TORBALI 2,5 KAT DAHA FAZLA HİSSEDECEK
Kürsüye çıkan Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Koray Önalan, deprem gerçeği ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.Önalan, “İnsanoğlu olarak doğayla savaşamayız, onun kurallarına uymak zorundayız. Deprem felaketi için kader deyip geçmemek gerekiyor. Jeoloji Mühendisleri Odası olarak yetkilerimizi uyardık, uyarmaya da devam edeceğiz. Diri fayların üzerine kentler kurulmaya devam ediyor, böyle devam edemez. Özellikle 2020 Sisam depremi sonrasında Ege Bölgesi’nde gerginlik devam ediyor. Bunlar tesadüf değil. Tuzla ve Dağkızılca faylarıuzun süredir kırılmayı bekliyor. Torbalı ovaya kurulu, bu nedenle Dağkızılca ve Tuzla fay hattı Torbalı’yı bir kez daha yıkacak. Bilim insanlarının yaptığı çalışmalar bu fayın 7 ve üzerinde deprem üretebileceğini ortaya koyuyor” dedi. Konuşmasının devamında Torbalı’nın depremselliğine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunan Önalan, “İzmir’de 13 adet aktif fay bulunuyor. Bunlardan ikisi Torbalı’nın çok yakınında bulunmakta ve deprem olduğu takdirde Torbalı’nın 2,5 kat daha fazla bir şekilde depremi yaşamasına neden olacaktır” dedi.

‘TORBALI’DA TAŞ ÜSTÜNDE TAŞ KALMADI’
Torbalı’da yaşanan tarihi deprem konusunda detaylı açıklamalarda bulunan Dr. Yasin Kayış, “1928 yılında yaşanan Torbalı depremi başta İzmir olmak üzere tüm Ege Bölgesinde acı sonuçlar doğurmuştur. İzmir Saat Kulesi’nin tepesi yıkılmış, 300.000 TL’lik maddi hasar oluşmuş, 2186 adet bina hasar görmüş, 10.000’den fazla insan muhtaç durumuna düşmüştür. Tarihe ‘Deprem Fırtınası’ olarak geçen bu olay, Torbalı başta olmak üzere tüm Türkiye’de maddi ve manevi ciddi sorunlar doğurmuştur” dedi. Sözlerine devam eden Kayış, “Torbalı bu felakette adeta bir toprak yığınına dönmüştür. 13.000 felaketzedeye sadece 366 çadır verilebilmiş, depremzedelerin bir kısmı istasyondaki boş vagonlara sığınmıştır. Depremden sonra toplanan 190.000 TL maalesef ki yaraları sarmak için yeterli olmamıştır. Torbalı olarak tarihimizdeki bu felaketten ders almalı, can güvenliğimiz için gerekli tüm tedbirleri almalıyız. Depremden sonra değil, öncesinde harekete geçmeliyiz” dedi.