İzmir ulaşımı için önemli bir yere sahip olan İZBAN'da toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri hız kesmeden devam ediyor. İzmir'de her gün binlerce yolcuyu taşıyan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Cumhuriyet Devlet Demiryolları ortaklığında bulunan İZBAN'da Demiryol-İş Sendikası'na bağlı 330 işçinin TİS görüşmelerinde 'arabulucu' sürecinde sona gelindi. Taraflar arasında 'arabulucu' sürecinde anlaşma sağlanamazken, gözler sendikanın alacağı karara çevrildi. 2018 yılında gerçekleştirilen grev sürecinde İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD ile anlaşma sağlanamamasından dolayı İZBAN'da grev kararı alınmıştı. Bu yıl gerçekleştirilen görüşmelerde 'arabulucu' sürecinde de görüşmelerden sonuç çıkmaması üzerine TİS sürecinde 'grev' sinyali verildi. Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral her fırsatta konunun masada çözülmesini istediklerin belirtirken, uzlaşmanın sağlanamamasından kaynaklı olarak 60 günlük grev sürecinin önümüzdeki günlerde başlanacağını belirti.

GÖRÜŞMELERİMİZ DEVAM EDECEK

Demiryol-İş Sendikası İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral, Büyükşehir ve TCDD'ye 'masa' çağrısını bir kez daha yineledi. Giral, "Toplu Sözleşme sürecinde yeni bir aşamaya geçildi. Görüşmeler sonrasında 'arabulucu' seviyesinde de bir anlaşma sağlanamadı. Arabulucu kararı İŞKUR'a teslim etti. Şu an bir tebligat süreci var, bu Genel Merkez'e sanırım hafta sonuna kadar gidecektir. Bunun ardından bizlerin 60 günlük grev süreci başlamış olacak. Görüşmeler devam ediyor, masanın etrafında oturan hiçbir kademe şu an görüşmeleri kestirip atmış değil. Biz arkadaşlarımız ile birlikte bu 60 günlük süreci başlatmamızın ardından, zaten bu süreçte grev tarihini belirlememiz gerekiyor.  Gerekli grev kararını grev başlamasından en geç 1 hafta öncesine kadar işverene belirtmemiz gerekiyor. Tabii ki dediğimiz gibi bu süreçte görüşmelerimiz kesintisiz devam edecektir" diye konuştu.

GENEL MÜDÜRLER BİR ŞEKİLDE ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERİ YANILTIYOR GİBİ

Sözlerine devam eden Giral, şu şekilde konuştu; "Bizim ve işveren arasında gerçekleşen anlaşmazlık tabii ki ücret konusunda. Rakamları yüzdesel olarak söylediğimizde yanlış algılar oluşabiliyor. Burada çalışan arkadaşlarımız asgari ücret alan kişiler. Bundan kaynaklı olarak bizler yüzdesel bir rakamdan ziyade, TCDD ve  Büyükşehir'in şirketlerinde verilen ücretlere yakın ücretler verilsin diyoruz. Ancak baktığımız zaman genel müdürler bir şekilde üst düzey yöneticileri yanıltıyor gibi geliyor bize, ancak biz kendilerine elimizden geldiğince derdimizi anlatmaya çalışıyoruz" dedi.