Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur, göreve geldiği günden bu yana kendisi hakkında bilinçli olarak yaptırılan yalan, asılsız ve iftira dolu haberler hakkında ilk kez konuştu. İzmir basının bu yöndeki sorularını yanıtlayan Başkan Uygur ayrıca bu toplantıda AK Parti döneminden kalma borçların 90 milyon TL’sini ödediklerini belirtti. Hakkında bazı siyasiler ile bazı basın ve yayın organlarında çıkan haberlere ilişkin olarak sert yanıtlar veren Uygur, AK Parti MKYK üyesi ve İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’ya da göndermelerde bulundu.

BİZİM BİR BAŞ BELAMIZ VAR

AK Parti’nin yerelde yaptığı hatalar sayesinde zorlanmadan seçimi aldıklarını söyleyen Başkan Uygur, “Bizim bir baş belamız var, hatta İzmir’in baş belası Atilla Kaya. Ailesi ile de görüşüz. Ama seçim yenilgisi sonrası ne oldu bilmem. Kendisi bana selam da vermiyor. Vermesin, ne yapayım?” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret iddiasıyla hakkında açılan davada verilen beraat kararı hakkında konuşan Başkan Uygur, “Mazbata sonrası yaptığı konuşmada bana hakaret davası açıldı. Ben sayın Cumhurbaşkanına hakaret etmedim ve mahkeme beraat kararı verdi. Cumhurbaşkanlığı hukuk bürosu karara itiraz etmedi. Bu suçtan yargılanmam kalmadı” dedi.

BU KADAR YALAN VE İFTİRA ATIP GECELERİ NASIL RAHAT YATIYORLAR MERAK EDİYORUM

Uygur ayrıca kendisine yönelik engellemelere karşın AK Parti döneminden kalma 90 milyon TL’lik borcu ödediklerini vurguladı. Seçimi ilk kazandıkları günden itibaren kendisine yönelik operasyonel çalışmalara girişildiğini belirterek “Bizimle mücadele Torbalı, Menderes ve Selçuk kaybedilince yani seçimin bitmesiyle başladı. Selçuk’ta “Selçuk’un evladı”  Menderes’te “Menderes’in evladı” afişleriyle seçim çalışmaları yaptı, sen nerenin evladısın? Bizden 2004 ve 2009 yılından kalma kuyruk acıları var. Bir de son seçimi kaybetmenin de getirdiği kuyruk acısı var. Başarısızlıklarını örtmek için yalan yanlış iftiralar atmaya başladılar. İlk işleri ‘Şehidin fotoğrafını indirdi’ demek oldu. Oysaki bunu kul da biliyor Allah da biliyor. Şehidin fotoğrafını indiren kendileri… Fotoğraflarıyla birlikte belgeli… Bunların şehide saygısı özde değil sözde. Bakın mesela 2017 yılında bir şehit yakını evinin tadilatı için yardım talebinde bulunuyor. 2020 yılında evini baştan aşağı biz yaptık. Bu işin reklamını da yapmadık. Bunu ilk defa duyuruyorsunuz. Bazı konular vardır beni çok kızdırır. Biz şehidimize, vatanımıza, milletimize sahip çıkıyoruz. Mesela benim devletçiliğimi sınamasınlar. Benim devlet ve millet sevgim bu arkadaşların para mal mülk sevginizden kat kat fazladır. Bu kadar yalan ve iftira atıp geceleri nasıl rahat yatıyorlar merak ediyorum” dedi.

MAZABATA TARTIŞMASI: YA KARDEŞİM İLK DEFA OTURMUYORUM, ÇOCUK DA DEĞİLİM

Uygur, seçimi kazanmasının ardından mazbatayı almadan tören yapılması konusu hakkında getirilen eleştirilerle ilgili ise “Seçim bitti mazbata için aradılar ‘çarşamba gelin’ dendi. Çarşamba yetişmedi. Haliyle belediye memurları çelenk koyma töreni düzenlemiş katıldık. ‘Vatandaş makamda sizi bekliyor’ dediler gitmese miydik? Yok efendim mazbatayı almadan makama geldi. Ya kardeşim ilk defa oturmuyorum. Çocuk da değilim.  Gidin hesap yapın nerede yanlış yaptık neden seçim kaybettik derdine düşün. Kuyruğu dik tutacaklar ya. Günah keçisi olmayacaklar ya. Bir bardak suda fırtınalar yaratacaklar ya o yüzden beni hedef alıyorlar. Ne yaparsanız yapın benim işlerimi aksatamazsınız. İş, yapıyoruz, borç ödüyoruz. Kısacası benim üzerimden AK Parti Genel Merkezde yer tutmaya ve tekrar vekil olmaya çalışıyor.” dedi.

200 BİN TL’YE ALDIK, 1,3 MİLYON TL DİYE YAZDILAR

Yine kendileri hakkında yapılan bir habere ilişkin olarak örnek veren Başkan Uygur, “Beyaz Volvo marka bir makam aracı vardı. Kronik arızalı, fabrikası bile yalanlamıyor. 200 bin TL’ye sattık. 204 bin TL’ye Mercedes marka siyah bir araç aldık. Affedersiniz dandik bir Mercedes yani. Onu bile konu ettiler. Ama bunu 1,3 milyonluk araç aldılar diye servis ettiler. Bu arada ben makam şoförü ve koruma kullanmıyorum. Durumumuz o kadar iyi değil. Borç içinde yüzerken saltanat yaşayacak değiliz. Ulusal gazeteler bu arkadaşların yalanlarına ortak oldular. Arıyoruz yalancı gazeteleri muhatap yok. Düzelten yok. İstiyorlar ki şikayetçi olayım mahkemelerde zaman harcayayım. Yemezler kardeşim bizim kervan yürüyecek” dedi.

300 ANKETÖRÜ BELEDİYE ÇALIŞANI OLARAK GÖSTERMİŞLER

Seçimden hemen önce çok sayıda işçi alınmış olduğunu gördüklerini ve bunların büyük bölümünün “bankamatik” olduğunu savunan Uygur, “2014 yılında taşeron dahil 400 personelimiz vardı. 2019’da başladığımız 1445’ti sayı… Çok afaki rakam… Bazıları belediye uğramıyor hatta görev vermişler kahvehanede gitsin konuşsun diye. O kadar kişi belediyeye gelse ne sandalye var ne masa… Seçim öncesinde daha doğrusu seçim yatırımı işçiler aldılar, yüzlerce işçi. Tabiri caizse bankamatikçi. Bir soruşturma açılacaksa da İzmir’in sokaklarında anketörlük yapan 300 kişiyi belediyede çalışıyor gösterdiği için soruşturmayı ben değil eski başkan geçirecek. Yaptıkları şey kamu zararı. Hiçbir şekilde belediyeye gelmeyip AK Parti İlçe Merkezi’nde toplanıyorlar. Bu işi yaparken de videoya çekmişler birbirinin, ses kayıtlarını almışlar. Helal süt emmiş üç-beş tanesi bizi bu şekilde çalıştırdılar diye itiraf ettiler. Müffettiş geldi. Her türlü kanıt var. Biz bu dosyayı savcılığa verdik, ancak hareket şu ana kadar yok. Bu anlattığım olayın dışında da çeşitli suçlar var. Garajdan arabalarında motorlarını bile çalmışlar. Bu kadar mı olur? Bir hırsızın götürme şansı yok. Bir organizasyon var. Arabanın motorlarını çalmışlar. Arabanın motor numaraları da yok. Depoda duruyor araçlar, bekçi de var başında. Saçma sapan işler yapıldı. Bu bankamatikçi ve anketçileri işten çıkarttık ses sistemi kurup eylem yaptırdılar. O dönemki çalışanlardan hakkım yendi diyen gelsin. Nereden hakkı yenmiş anlatsın. Çalışan emekçiler hala çalışıyor, bankamatikçilere, anketörlere acımadık. Tazminatlarını ödedik. Kuduruyor vekil bey işte işçi kıyımı var diye” dedi.

AK PARTİ DÖNEMİNDEN KALMA 170 MİLYON TL BORCUN 90 MİLYON TL ÖDEDİK

Başkan Uygur, AK Parti döneminden kalma 170 milyon TL’lik borcun 90 milyon TL’lik kısmını ödediklerini söyleyerek “30 milyon kasasımız var. Onu borca kullansak 50 milyon borç kalıyor. 200 bin nüfuslu belediye için bu borç önemli değiş ödenir. Belediyenin 10-15 milyar döneni olduğuna göre 40-50 milyon içeride ödemesi olur. O artık borç sayılmaz ve o noktaya ineriz. Bu borç durduk yerde ödenmiyor. Olağanüstü çabamız var. Eksik kadro ile çalışıyoruz, az insanla çalışıyoruz. Çok iş yapıyoruz. Deprem, pandemi, ekonomik krizi hesaba katarsak iyi noktadayız. Gelirlerimizin yarı yarıya düşmesine rağmen borç ödüyoruz, iş yapıyoruz” dedi.  Bizimde içimizde bir Truva var. Beni engellemek için, CHP’den aday olmak isteyen arkadaştan da faydalanıyor. Beni al aşağı eder de Övünç Demir aday olursa zaten seçim çantada keklik görüyor. Övünç Demir’in muhabirini ortaklaşa kullanıyorlar. Kendi gazetelerinde CHP’ni beni alaşağı etmek isterken Övünç Demir’e ise methiyeler düzüyorlar. Bu kadar ucuz siyasetçiler. Nereden bakarsanız bu şerefli bir şey değil. Bu arkadaş reşit olduktan sonra her defasında karşımıza rakip çıktı. Aday olamadığında ekip arkadaşlarını toparlayıp, İsmail Uygur seçim alırsa bizim siyasi hayatımız biter diyerek Adnan beyi destekleme kararı aldılar. Şahitleri var.

TERÖRİST YAFTASINI VURMAK BU KADAR KOLAY MI?

İşe alınan kişiler hakkında manipülatif yayınlar yapıldığını belirten Başkan Uygur, “Biz bu borcu seçim öncesinde ödeyeceğimizi, belediyeyi nasıl bıraktıysak aynı seviyeye ettireceğimize dair sözler verdik. Ödüyoruz. Nasıl ödeniyor bu borç hiç düşündün mü sayın vekil? Sorumluluğumuzu biliyoruz. Bu arada işe alınan kişilerin onuruyla oynuyorlar. Yok vekilin kızını işe aldı. Yok HDP’li Rojda işe girdi. Valiliğin güvenlik araştırmasından, her şeyden geçmiş. Baba Bingöllü ve çocuk burada doğma büyüme. Bingöllü diye terörist mi ilan edilsin? Yaptıkları bunun gibi bir şey… Gazetelere çocuğun fotoğraflarını basmışlar. Kardeşim sabıkası mı var? Dağ kadrosunda mıydı? Terörist yaftasını vurmak bu kadar kolay mı? Hiç mi insafın yok? Hiç mi insana saygın yok? İnsan onuruyla oynamak bu kadar ucuz olmamalı.” dedi.

DEVLETE YARIM KALAN BİNAYI TAHSİS ETMEK İSTEDİK, ENGEL OLDU

AK Parti döneminde yapılan belediye hizmet binasını kaymakamlığa devretmek istediklerini ancak AK Partili Mahmut Atilla Kaya’nın buna engel olmaya çalıştığını söyleyen Uygur, “Eski yönetimin birçok hatası var. Belediye hizmet binası yapmak istedi başaramadı. Olmayacağı zaten ilk günden beri belliydi. Torbalı’nın çıkışında belediye binası mı olur? Dünyanın bütün kentlerinde belediye hizmet binaları şehir merkezindedir. Hak edişi yüzde 70’lerde olan binanın durumu ise yüzde 40’larda… Yüzde 70 para ödenmiş ama işin yüzde 40’ı yapılmış. Gidip mahkemeye şikayet etsem ne olur? Adnan Yaşar Görmez bu icraatların hiçbirinde imza bile atmamış. İmzasını belediyede bile bulamadık. Aileden biraz zengin tabi, zengin her yere imza atmaz. Ben fakirim her yere imzamı atıyorum. Fiilen ve yasal olarak binanın yapılma şansı yok belediye tarafından… Müteaahhite ise ulaşmak zor, kayıp… Binanın bitme ihtimali sıfır. Biz başlayalım bitirelim dersek bizde altında kalırız. Başında bekçi bekliyor, maaş veriyoruz bir de üstüne malzemeler çalınmasın diye… Hükümet Konağı’na yarım kalan binayı tahsis etmek istedik. Büyük bir bina kaymakamlık, emniyet, tapu dairesi hepsini alır. Kaymakam bey çok sevindi, hatta bakan yardımcıları ile istişare yürüttü. Vekil hazretleri buna da engel olmak için elinden geleni yaptı ve devlete verilmesini engelledi. Veriyoruz, almıyorlar. Babanın malı değil bu. Devlet malı… İçin sızlamıyor mu? Kaymakamlık makamı köprü altında kaldı. Ben şov peşinde değilim iş görülsün isterim. 3-4 ay daha kaymakam beyi bekleyeceğiz. Bakanlık düzeyinde irtibatlar kurmuş. Kaymakamlık ile takas yaparsak şu anki kaymakamlık binası kötü bir yerde… Yeşil alan yapıp vatandaşa kazandıracağız. Eğer devir olmaz ise başka bir yöntem bulacağız” dedi.

TECAVÜZ İDDİASI İFTİRA ÇIKTI AMA İŞLERİ GÜÇLERİ BEN…

Tecavüz suçunda yargılanan bir kişinin “Belediyede çalışıyor” olarak haber servisi yapıldığını ancak mahkemenin iftira olduğu yönde kararı olduğunu belirten Başkan Uygur, “Ülke gündeminde bir ara tecavüz vardı. tecavüzcüye gösterilen müsamaha başlıklı haberin ardına bizi iliştirdi. Biz tecavüzcüleri çalıştırıyormuşuz diye haber yaptırıldı. İşleri güçleri ben… Belediyede 600 kişi var. Gerçek de olsa bütün personele nasıl itham edersiniz? Tecavüzcü belediyede çalışıyormuş bende göz yumuyormuşum. Mahkeme bunun iftira olduğunun kararını vermiş ve şikayetçiyi suçlamış. Diyelim ki böyle bir şey oldu, ne yapılması gerekir. Torbalılı vekil bey gelir bana bu adamı uzaklaştırın der. Ne gazeteyle ne de şunla bunla olmaz. Elinde mahkeme kararı var. Şimdi ne diyeceksiniz? Bu anlayış sakat bir anlayış… Milletvekili arkadaşımıza da hayır gelmez. Ne yaptığını bilmiyor. Kaybedilen yerlerin hesabını vermiş değil, durumu biraz riskli milletvekili tekrar olması konusunda… Aptal işlerle uğraşıyor. Uğraşırsa uğraşsın” dedi.

BUCA’DA SİYASET YAPMAK İSTİYOR, NE HESABI VARSA BUCA’DA…

AK Partili Kaya ile ilgili flaş bir iddia ortaya atan Başkan Uygur, “Benim paçalarıma tutunarak vekillik sıralamasını garantiye almaya çalışıyor. Peki soruyorum benimle partimle seçimden önce neden bu kadar mücadele etmediler. Şimdi ilçede ben aday olmazsam seçimi her türlü alacaklarını hesaplıyorlar. Bir de vekil hazretlerinin 2024 de Torbalı’dan aday gösterilme durumu var. Torbalı’ya dönmeden önce beni ve partiyi bir şekle sokmak istiyor. Bu kadar ucuz politika yapıyor. Buca’dan aday olmak istiyor. Ya Buca’dan aday olacak ya da Torbalı’dan… Eğer Torbalı’dan aday olursa iki kez mağlup oldu, üçleriz! Kendilerinin buraya dönmemesi için Selman Günaydın’ı parlatarak kendini bir adım geride tutmak istiyor. İlla ki kendine görev verilecek olursa da Buca’da siyaset yapmak istiyor, ne hesabı varsa Buca’da. İki dönemdir vekilsin kendi projen olan meclis gündeminde olan ve Torbalı’yı ilgilendiren bir tane projen var mı? Senin ilgilendiğin konular Buca Cezaevi. İnciraltı sit alanı ve ormanlarda ki işletmeler. Ya kardeşim sen şehir plancısı mısın ne hesabın var, derdin hizmet değil mi?

MUHATTAP BULAMIYORUZ

Sayıştay raporu ile ilgili olarak bar, pavyon ve gazinolardan vergi alınmadığına ilişkin olarak yayınlanan haberlere yanıt veren Başkan Uygur, “2014-2019 yılları arası Sayıştay raporu çıktı. AK Parti dönemi… Bu yıllar arasında eğlence vergisi alınmamış. Bu eski başkanın değil personelin hatasıdır. Ancak bunu bile Ak Partili başkan değil ben almıyormuşum gibi gösterdiler. İşleri güçleri yalan. Yalana ortak olan gazeteleri arıyoruz, muhattap bulamıyoruz. Gerek yok işimizi yapacağız bizi bu şekilde durduramazlar. Ciddi miktarda zimmet çıkarıldı Adnan Bey’e. İnançlı bir insandır, o da benim gibi hacıdır. Belki o yüzden almadı, bilemem” dedi.

TORBALI TALAN EDİLDİ

Eleştirilere neden olan arazi satışı için ise Torbalı’nın Ali Kıran baş kesen vekili arazi satışını gazetelere servis ediyor. 2.500 metrekare yeri 17 milyona sattım. Kendileri 150 bin metrekare yeri 50 milyona sattılar. Kendi sattıkları yere gökdelen yapılır. Sattılar, talan ettiler, bizden sonrası tufan dediler. Arazi satışı var diye ulusalda haber yaptıran kişilere ve gazetelere soruyorum geçen dönem Torbalı talan edildi 150 bin metrekare yer satıldı neredeydiniz? 150 milyon borç bırakıp, 150 bin metrekare arsa sattılar. Bu satışları proje karşılığı yaptık diyorlar. Toplamda iki tane düğün salonu, iki tane muhtarlık binası yaptılar. Bir de şehrin ışıklandırmasını için ucube bir çalışma yaptılar. O da piyasanın üç katına yaptırılmış. Aradan yıllar geçmiş olmasına rağmen elektrik direkleri o para değil. Müthiş bir vurgun. Ben Adnan Bey ile alakası olduğunu sanmam. Genel Merkez ile bağlantılıdır bence. Biz ise bu arsa satışını yıkılan belediye binamızı yapmak için sattık. Arada Adnan’a acıyorum. Çok kötü kullandılar onu. Şu an Torbalı’da görmüyorum. Bir kere belediyeye geldi, karşıladık, sohbet ettik. Çarşı pazarda Adnan Bey’i gören yok. Başka yok” dedi.

CAMİDEN SELA OKUTUP BELEDİYE PERSONELİ İLE KÖYLÜYÜ KARŞI KARŞIYA GETİRDİNİZ

Çakırbeyli Mahallesi’nde muhtarlık binası ile ilgili olarak gelişmeleri aktaran Uygur, “Özbey’de taziye evi yapacağız dedik. Dört köyün kesişme noktası… Taziye evini Çakırbeyli de ise yapmak istediğimizi gerekli makamlara ilettik. Alanı büyük ve eski bir bina… Bizim için de uygun. Mülkiyet hazinenin, ancak bina belediyenin… Muhtarlığı boşaltmak istedik mülkiyeti boşaltmak istedik. Belediyenin mezarlık dışında bir arazisi de yok. O arsa da bizim değilmiş. Devletle ortağız. O konuda dava açtık. Muhtar denilen soytarı AK Parti’yi devreye soktu. Zabıtalara gidin binayı boşaltın dedim, 80-90 yaşında ihtiyarları toplayıp binanın önünde duruyorlar. Üzerine AK Parti yönetimini çağırıyorlar. Sokağa çıkma yasağı olduğu halde… Bu kez AK Parti İlçe Başkanı bütün üyelere mesaj çekiyorlar ‘Gelin davanıza sahip çıkın’ diye… Yüzlerce kişi öyle geliyor. Allah’ın evinde bile siyaset yaptınız. Camiden sela okutup belediye personeli ile köylüyü karşı karşıya getirdiniz. İlçe Başkanı daha çocuk 15 Temmuzdan esinlendi sanırım talimat veriyor Hoca ‘çabuk gelin köy meydanına, davanıza sahip çıkın’ diyor. Bu çok tehlikeli bir şey… Davan ne senin? Ya birinin burnu kanasaydı çok mu iyi olacaktı. Vali Bey de bunu bir şey sanıyor, ruhsat verdiğimiz yerleri her gittiği yerde eleştiren İlçe Başkanı her gün 70’lik viski içiyor. Vali Bey de bunun sıfatına bakarak Özel Harekat Timi gönderdi, var mı böyle bir şey? Üç gün boyunca orada beklediler. Vali Bey sana ne? Koca Özel Harekatı gönderiyorsun. Bizi arayıp müsaade edin 3-4 gün desen çekiliriz zaten. Sonra gitti kaymakam el koydu, boşaltmak zorunda kaldılar. Hayatı boyunca hiçbir iş yapmamış birinin cehaletine kanıp Sala okuyanlara üzülüyorum”dedi.

YIKSANA KÖPRÜLERİ

AK Partili Kaya’yı hedef alan Başkan Uygur, “Siyasetçinin görev ve işlevi hizmettir. Merak ediyorum nedir benden istediğin benimle mücadele ederek milletvekili sıralamanı garantiye mi almak istiyorsun? İki dönem oldu milletvekilisin memlekete bir hizmetini söyle… Torbalı’da yapılmış bir iğne başı göstersin. Hizmet engelleyerek hizmet etmeyerek gazete oyunları ile bir yere varamazsın. Hükümetin yaptığını değil kendin hazırladığı meclise götürdüğün bir projeyi söyle… Meclis tutanaklarına girmiş Torbalı projelerin nerede? Karayolları’nın Kemalpaşa Kavşağı için projesi vardı, seçimi aldık proje rafa kalktı. Torbalı’ya bağlanan yollar otoban gibi ama İzmir-Aydın yolu bitmeyen bir çile. Torbalı ile hazırladığın bir dosyayı projeyi bizimle paylaş. Hazırladığın bir proje var tüm İzmir biliyor, Ormanlarda işletmeye açılacak yerler, Buca Cezaevi arsası ve İnciraltı projesi… Üst geçitler için söylediğin yalanlar unutulur mu zannediyorsun? Hadi daha ne bekliyorsun yıksana köprüleri? Hükümet konağı köprü altında kaldı 60 senelik bina belki de” dedi.