Pandemi başladıktan sonra Torbalı Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Moda Tasarım Alanı  öğrencileri ve öğretmenleri Torbalı İlçe Milli Eğitim Müdürü Cafer Tosun’un da desteği ile başta Torbalı Devlet Hastanesi ve diğer kamu ve kuruluşları için 3 milyondan fazla maske üretti. Torbalı Devlet Hastanesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün tedarik ettiği kumaşları 34 öğrenci, 5 Moda Tasarım Öğretmeni ve Halk Eğitim Merkezi öğretmen ve kursiyerleri ile  dikmeye başladılar. Bu süreçte gönüllülerin de katkısı ile maskenin yanında şeffaf siperlikler de üretildi. Üretime başlandığında manüel dikiş makineleri ile günde 200-300 adet üretim yapılırken, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri, Torbalı Kaymakamlığının da desteği ile bir firma ile imzalanan protokol üzerine full ultrasonik makineler ile üretime geçildi. Böylece hem makinelerin hızı hem de öğrencilerin artan tecrübesiyle günlük 5 bin maske üretimi yapılabilir hale geldi.

BELEDİYELERE ÜRETİM

Döner Sermaye Mevzuatı gereği talep olmadan stoka üretim yapamayan Torbalı Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi talep üzerine Torbalı Belediyesi, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Torbalı-Selçuk İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ödemiş Belediyesine maske üretti. Döner Sermaye Mevzuatı üzerinden ücretlendirilen maskenin maliyet fiyatının üzerine 8-10 kuruş işçilik ücreti konuluyor. Bu ücretin yüzde 30’u öğrenciye yüzde 70’i çalışan personele gidiyor. Üretilen maskeler her türlü vergiye tabii tutuluyor ve 2020 yılında üretilen maskelerden devlete 30-40 bin lira vergi ödemesi yapıldı.

3 KATLI MASKELER

Üretilen maskeler ise orta katları  Meltblown kumaşları ile üretiliyor. Meltblown kumaşlardan üretilen burunluklu, 3 katlı maskeler yüzde 99.9 oranında havadaki partikülleri geçirmiyor ve üretilen bu maske N-95 maskelere en  yakın kalitede maskelerdir. Torbalı Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Moda Tasarım Teknolojileri alanı  maske üretiminin yanında Torbalı Devlet Hastanesi’ne gebe önlüğü ve Selçuk Devlet Hastanesi’ne ameliyat önlüğü ürettimini de gerçekleştirdi.